Nelíbí se mi bobtnající aparát Krajského úřadu Pardubického kraje, říká Petr Bajer

29.09.2016 16:39

ROZHOVOR „Že náklady, které jsou vynaloženy na chod krajského úřadu, jsou druhé nejvyšší celého kraje, bylo první, co mě zarazilo na rozpočtu Pardubického kraje. Tady se peníze určitě dají ušetřit, štíhlejší úřad musí být pak lépe fungujícím pro veřejnost. Pardubický kraj s sebou stále vláčí velký dluh, který se mu sice daří pomalu stahovat, ale pak chybí prostředky na ostatní součásti,“ říká Petr Bajer, předseda Strany soukromníků České republiky a lídr společné kandidátky Svobodných a Soukromníků.

Nelíbí se mi bobtnající aparát Krajského úřadu Pardubického kraje, říká Petr Bajer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer a předseda svobodných Petr Mach

Současným hejtmanem Pardubického kraje je Martin Netolický. Jak byste jeho dosavadní práci zhodnotil? A vůbec práci celého krajského úřadu?

Já bych určitě kladně hodnotil spojení krajských nemocnic v jeden společný holding. To byl podle mě správný krok, ovšem na druhou stranu si myslím, že by nemocnice stejně dobře spravoval soukromý subjekt. Naopak se mi vůbec nelíbí bobtnající aparát krajského úřadu Pardubického kraje. 

Náklady vynaložené na chod krajského úřadu jsou druhé nejvyšší náklady celého kraje. Je to podle vás správně? Neměly by být peníze investovány spíše někam jinam?

To bylo první, co mě zarazilo na rozpočtu Pardubického kraje. Tady se peníze určitě dají ušetřit, štíhlejší úřad musí být pak lépe fungujícím pro veřejnost. Pardubický kraj s sebou stále vláčí velký dluh, který se mu sice daří pomalu stahovat, ale pak chybí prostředky na ostatní součásti.

Kde je podle vás naopak největší nedostatek financí? Kde by mělo být investováno více?

Podfinancovaná je určitě sociální oblast, tam nám demografická křivka naprosto jasně říká, kam musíme finance investovat. Je potřeba více domovů pro seniory a podpořit následnou péči. Kapitolou samotnou o sobě je doprava. Stav silnic druhých a třetích tříd je v kraji stále poměrně tristní. Musíme tlačit na vybudování R35 – to dokáže do kraje přitáhnout další investory, podnikatele a zlepší se i dojezdové rychlosti sanitek.

Jsou výsledky činnosti kraje vzhledem k takto velkým nákladům opravdu vidět?

Myslím si, že by to mělo být markantnější, jsou části našeho kraje, jako je například Chrudimsko nebo Hlinecko, kde je stav většiny silnic doslova katastrofální.

Lékařů v celém kraji je nedostatek, a když připočteme, že hodně jich je v důchodovém či předdůchodovém věku, tak může brzy nastat situace, že zdravotní personál bude chybět a budou se muset celá oddělení či nemocnice zavírat. Jak tomu zabránit?

Já tady vnímám přezíravost sociální demokracie ke mzdám ve zdravotnictví. Kvalifikovaný lékař má daleko menší plat, než vydělávají manažeři mnoha firem. Nižší zdravotnický personál, jako jsou zdravotní sestry, si i přes přesčasy vydělají podobně jako prodavačka v supermarketu. Vládnoucí garnitura se nás snaží přesvědčit, že zdravotnický personál pracuje v kvalitních a oddlužených firmách, ovšem alfou a omegou těchto lidí je pokrytí životních nákladů. Pokud nemají dostatek financí, odcházejí pracovat jinam a pak možná budeme chodit k mastičkáři či kováři.

Jak byste přiměl mladé lidi, aby doplnili řady lékařů, kterých je určitě málo i díky nepřiměřeně malým platům? Vždyť srovnávat platy českých lékařů se zahraničními je téměř nemožné.

Máme tu mnoho nových zákonů, podle kterých lékaři jsou odpovědní téměř za vše a k tomu ještě nemají vysoký plat. Pak odcházejí do zahraničí. Mnoho nemocnic také prodalo některá svá špičková pracoviště soukromníkům a ti pak přetahují kvalitní lékaře k sobě. V tom vidím chybu.

Jaké jsou podle vás další důvody kromě nízkého platu, že je zdravotního personálu tak málo?

Lékařský i nelékařský personál se stále obává nestability zařízení a bojí se pracovat v nemocnicích i v rámci kraje. Zkrátka odstěhovat se z Pardubic a Svitav a pak se dočkat zrušení nemocnice se mu nechce.

Jak byste ohodnotil fúzi pěti krajských nemocnic do jednoho subjektu s názvem Nemocnice Pardubického kraje? 

Myslím, že tři roky fungování krajského holdingu je zatím krátká doba na hodnocení. Vedení holdingu sice dostalo nemocnice z červených čísel, ale postrádám dlouhodobý plán v horizontu 30 let, ten tu opravdu chybí. Došlo také ke zrušení nemocnice ve Vysokém Mýtě a investovalo se do Litomyšle a Svitav, kde postupně ale dochází k útlumu. To mi připadá nekoncepční. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…