Nemorální a sprosté! Samoživitelka od Jílkové setřela Nagyovou a Nečase

20.06.2013 21:50

Říká se, že hlas lidu je hlas boží. Kateřina Březová, žena, která se kdysi účastnila debaty v televizním pořadu Máte slovo, vzkazuje Miroslavu Kalouskovi a zejména někdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi: "V aféře Nagyová rozhodně nejde o justiční juntu! Asi máte špatné svědomí, když takto hovoříte. Vždyť jste porušovali zákony, jako by se nechumelilo!"

Nemorální a sprosté! Samoživitelka od Jílkové setřela Nagyovou a Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Březová

Možná si na ni pamatujete. Kdysi vystupovala jako hrdinná zástupkyně občanů v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Samoživitelka, ekologická poradkyně pracující na živnostenský list, matka čtrnáctiletého Jakuba, která bydlí v nájemním bytě a co se nebála vynadat ani někdejšímu ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi. Stejně tak by prý Kateřina Březová dokázala za český lid vynadat i ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi.

„Kalousek dělá jeden zločin za druhým. Dělá si, co chce. Jak řekl David Rath, je to geniální zločinecký mozek. Měl by okamžitě odstoupit a s ním celá vláda, která žije z korupce. Kalousek chrání bohaté, je lehčí jít proti normálním lidem než proti lobbistům,“ řekla Kateřina Březová ParlamentnímListům.cz v březnu předloňského roku.

Co se od té doby událo? A jak se Kateřina Březová dívá dnes na odstupující vládu Petra Nečase, když již tehdy na ni spílala slovy: „To je svinstvo, co děláte! Styďte se! Jste zbabělá vláda, nic víc.“ Kateřina Březová na to vše odpovídala v novém rozhovoru ParlamentníchListů.cz:

Jak se díváte na to, co proběhlo v minulých dnech? Zajímá mne samozřejmě ono zatýkání v souvislosti s lidmi z Úřadu vlády, aféra v souvislosti s ředitelkou kabinetu Petra Nečase Janou Nagyovou...

Mám z toho určitě radost, je to takový určitý pocit zadostiučinění i úlevy z toho, že konečně se spravedlnost trochu dostává ke slovu. Je to úleva z toho, že když někdo dělá špatné a nezákonné věci, že je i potrestán. Za to jsem určitě ráda, neboť předtím, než vznikla tato aféra, to vypadalo docela beznadějně – jedna korupční aféra stíhala druhou, proto člověk pak upadal skutečně do určité beznaděje. Když se totiž živíte poctivě, tak to opravdu na vás doléhá, neboť sotva přežíváte. Když pak čtete různé skandály, tak nabudete také dojmu, že stát je jen pro hrstku vyvolených, tedy jenom pro ty, co mají známosti a umí v tom takzvaně chodit. Jenom bych byla ráda, aby v tom policie pokračovala a to v souladu se zákonem, což je potřeba. Je to vše podle mne takový samočistící mechanismus společnosti, neboť právě korupce ve společnosti přebujela až moc. Už se tady moc rozevíraly nůžky, už hodně lidí chudlo; vždyť lidé nemají práci, nemají přístup k normálnímu příjmu a ta hrstka „vyvolených“ si to jen shrabovala a shrabuje k sobě! A že se vše děje přes justici a policii? Tak to ale podle mne má být! Podle mne to je ukázka toho, že přece jen demokracie na tom není až tak špatně.

Co si myslíte o tom, jak si žila na vysoké noze zatčená vysoká úřednice Úřadu vlády - a podle mnohých indicií i snad přítelkyně Petra Nečase - Jana Nagyová? Prý žila v Hrzánském paláci, za dohodnuté schůzky s Nečasem si údajně mnohdy žádala kabelku od jisté značky s monogramy LV a když u ní policie zasahovala, tak prý u ní našla tyto kabelky v hodnotě tří milionů korun. Často si měla také objednávat jídlo i v noci – ty nejvybranější lahůdky – a přitom vše šlo na účet Úřadu vlády....

Já nevím, jak to říct... Ona paní, když pominu to, co dělala jako nezákonné, tak ještě k tomu dostávala neoprávněné příjmy, na které si nikdo z Úřadu vlády jen tak nemohl přijít. Ale to jsem četla v médiích... Dostávala prý nadstandardní odměny od premiéra, které byly i mimo tabulky. Vždyť si vzpomeňme, jak častokrát na to ve sněmovně poukazoval David Rath. Mne tak nyní ty objevy médií v souvislosti s ní ani nijak nepřekvapily, je to ale ostudné. Je to pokrytecké, a to i ze strany její a i ze strany pana Nečase. Je to dokonce neuvěřitelné pokrytectví, které tady předvedli před tímto národem. Podle mne by se oba dva měli stydět a také si myslím, že dopadli tak, jak měli dopadnout. Spravedlnost zafungovala, neboť ty peníze jim nenáležely.

Mně ale úplně nejvíc vadí to, kvůli čemu ji obvinili. To nezákonné sledování rozvědkou k soukromým účelům... To považuji za vrchol naprosté nemorálnosti, protože slušný člověk by si nikdy nic podobného nedovolil. Ona využila svého kamarádského vztahu s panem Páleníkem, ale ukazuje to jen na to, že ta paní nemá žádnou morálku, to není slušný člověk. No a ty dárky? To jen ukazuje, jaké tam na tom Úřadu vlády panovaly poměry.

Lidé, tím myslím běžné občany, nyní drží palce především manželce Nečase, tedy Radce Nečasové. Vyplývá to z názoru čtenářů na webu pod články. Naopak, na paní Nagyovou mají lidé takové odsudky, že je ani mnohdy nelze citovat. Jak vy se díváte na paní Nečasovou?

Já naprosto souhlasím s tím většinovým názorem lidí. Pokud paní Nagyová byla milenkou Nečase, takže dát sledovat jeho manželku, no to je něco strašně špatného přece! I proto dopadla, jak měla. Mne tak paní Nagyové není vůbec líto... Vždyť si žila nad poměry a zneužila svého služebního postavení, k němuž se ale dostala také kvůli svému osobnímu poměru s odstupujícím premiérem. Ukazuje to na demoralizační poměry, které panují ve vyšších sférách politiky a doufám, že v tom policie bude pokračovat dál a že se rozkryjí další vazby a případně, že se i další lidé potrestají, neboť to je jediná cesta pro tuto společnost. Vždyť ona se prý špatně chovala i ke svým podřízeným.  Dokonce také údajně z úřadu vyházela některé lidi, aby měla neomezený vliv u premiéra. Prý jim i zamezovala, aby mohli získat další zaměstnání – no to je přece něco strašného, takhle škodit jiným lidem. Vždyť ublížila spoustě lidem, takže ať se nediví.

Jenže v souvislosti s ostatními zatčenými se již nechali slyšet ministr financí Miroslav Kalousek a také třeba bývalý premiér Mirek Topolánek, že policie v tomto příběhu přestřelila. Zatímco Kalousek hovoří o tom, že o trestné činy tady nejde, Topolánek nazval policii "juntou". Podle něj mediálně vytvořená „justiční mafie“ byla tady vystřídána naprosto nekontrolovatelnou, neřízenou justiční juntou, kde šlo o do očí bijící neadekvátnost policejního zásahu. Souhlasíte s nimi?

Já jsem moc takových policejních zákroků neviděla, takže tu neadekvátnost nedokážu posoudit. Vím ale, že na to narážel i bývalý prezident Václav Klaus. Podle mne ale všichni politici, kteří takto hovoří, mají špatné svědomí a proto takto obviňují policii. Protože mají špatné svědomí, tak se i bojí, že by také na ně mohli přijít. Proto se logicky do policie naváží. Já si naopak myslím, že jediné, co v této zemi jakž takž funguje, je právě ona justice a policie. Takže díky Bohu za to, že alespoň tyto složky v této zemi fungují, neboť se tady porušují zákony jak na běžícím pásu. Státní úřady – Úřad vlády, vojenská rozvědka - vždyť tam mají být lidé, kteří mají jako první dodržovat zákony, a oni je tam porušovali, jako kdyby se nechumelilo. To ale nejde, to je úplný úpadek morálky. To tady zavedla současná vláda, oni zhoršili poměry tady a díky nim morálka v tomto státě klesla až na dno. Podle mne tady poměry ještě před třema lety tak strašné nebyly. Za ten srab mohou tedy jen oni... Já si proto nemyslím, že by ony policejní razie byly nějak extra ostré, byl to normální zásah, jak má být, jak o tom vypovídal i státní zástupce. Já jim věřím a jen doufám, že v tom budou pokračovat dál.

Může být podle vás již ohlášená demise vlády Petra Nečase nějakým světýlkem na konci tunelu, neboť je tady šance, že přijde třeba lepší kabinet?

Mně přijde, že by se měla sněmovna rozpustit úplně, jak žádá ČSSD. To asi fakt bude nejlepší. Rozpustit sněmovnu, což se ale některým poslancům nebude chtít, neboť mají nabrané hypotéky, mají strach o práci. Je to ale logické, že to na ně už přišlo, neboť sebrali hodně lidem, hodně lidí zahnali svými zákony do úzkých svým bezohledným chováním, takže teď se jim to jenom vrací. Mají sice strach o své funkce, ale podle nějakého zákona spravedlnosti by o ty funkce měli přijít. Pokud jim pak lidé ve volbách svůj hlas nedají, tak tam skutečně nemají už co dělat. Nejde, aby jen z prostého strachu před předčasnými volbami takto kličkovali a snažili se to všechno prodlužovat.

Jaký máte názor na rozhodnutí ODS nominovat předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou na premiérku, i když to ještě neznamená, že se Němcová předsedkyní vlády skutečně stane. Je její jméno podle vás dobrá volba ODS?

Já mám v této věci na to pořád stejný názor. Prostě si myslím, že by měly být předčasné volby. Já si totiž myslím, že tohle není řešení, ale jen pokračování jakéhosi statusu quo. Ta vláda je prostě špatná.

Takže by podle vás Němcová celou situaci nezachránila?

Ne, asi by to nezachránila. Je to jen výměna figurek v ODS. Oni si prostě vybrali takového toho nejlepšího kandidáta, což paní Němcová asi je. Ale co se týče hlediska zájmu státu, tak si myslím, že to není dobré řešení, že by opravdu měli dostat slovo občané a že by měly být tady volby. Taky proto nesouhlasím s rozhodnutím prezidenta Zemana v této věci, neboť on by měl jako první říci, že by měly být předčasné volby. On ovšem říká, že by nebyly takové volby dobré. To je ale podle mne alibistické, neboť se jinak tady promrhají daleko větší prostředky v mnohem vyšších řádech. Navíc předčasné volby by měly pro tuto zemi ohromný význam, protože by se lidé mohli konečně rozhodnout po svém a určitě by z nich spadla i frustrace a beznaděj.

Kdo by měl podle vás v této zemi vládnout?

No to je otázka! Podle mne by se nyní měla dostat ke slovu levice, i když i u nich je mnoho věcí, co se mi nelíbí. Jako třeba chování pana Mládka vůči živnostníkům. Doufám, že už trochu dostali rozum a nebudou se tak hloupě chovat. ČSSD je ale nyní menší zlo. I když to dají dohromady s KSČM...

Jak se vlastně díváte na komunisty? Myslíte si, že se u nich dají najít lidé, kteří mají určitý morální kredit?

Já myslím, že ano, že tam jsou lidé, kteří jsou nepošpinění tou vyšší politikou - a to protože nebyli puštěni moc k moci, jenom na úrovni krajů. Drží se a snaží se zůstat tišeji, jak to jen jde. Měli by dostat šanci už jen proto, že jim hodně lidí věří a chce je volit, byť já osobně bych jim hlas nikdy nedala, neboť naší rodině kdysi hodně ublížili. Moc možností ale tady už lidé nemají.

Jaké nejhorší věci podle vás odcházející vláda na lidech této země „spáchala“? Co kabinetu Petra Nečase nejvíc zazlíváte?

Jsou to určitě církevní restituce, což pokládám za obrovskou zlodějnu. Snad největší po roce 1989. Souhlasím tak téměř ve všem s těmi všemi mediálními odpůrci restitucí, tedy s ČSSD, i s tím právníkem Hrádelou. Co třeba on říkal u Ústavního soudu, tak s tím se ztotožňuji. Myslím si, že církev by v dnešní době neměla dostávat takovou moc, neboť s tím majetkem jde ruku v ruce i moc. I když církev má i v dnešním světě také smysl, a to třeba ve světě charity, sociální pomoci apod.

Vláda navíc tuto zemi zavedla do naprosté ekonomické krize, která podle mne vůbec nesouvisí s onou krizí ve světě. Neboť, když se podíváte, tak jiné země jdou ekonomicky nahoru, ovšem my padáme dolů. Takže na tom je hodně vidět, že to je způsobeno touto vládou. Těžko říci ale, jestli vědomě nebo nevědomě. Ministr Kalousek jako strážce státní kasy pak má největší zodpovědnost a on v této zemi přitom úplně udusil ekonomiku. Tak toto pokládám jako druhou největší špatnost, kterou tato vláda učinila, neboť navíc absolutně nevnímala opozici, co k tomu říká. Ona měla spoustu dobrých, konstruktivních návrhů, ale koalice to smetla už principiálně. Koalice si tak nenechala vůbec poradit!

Stochov, kde žijete, je menší městečko poblíž Kladna. Jak tam u vás lidé vnímají dnešní situaci? Mají tendenci třeba říkat, že lepší už to nikdy nebude?

Stochov je bývalé hornické městečko, je tady ale klid, čisté životní prostředí a mně osobně se tady bydlí dobře, mám to tu ráda. Lidem zde trochu naděje do žil vlil současný prezident Miloš Zeman, to je totiž prezident z lidu. Pokud jde o to poslední zatýkání, tak myslím, že si většina lidí tady myslí, že to je jen dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…