Nenechám to usnout. Odstupte! Marek Benda z ODS pozvedl hlas a žádá spravedlnost

13.04.2015 13:55

Občanský demokrat Marek Benda jako člen ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny odmítá kauzu takzvaných trafik tří exposlanců ODS Fuksy, Tluchoře a Šnajdra nechat usnout. Kvůli případu prý připravuje „nějaké kroky“, ovšem zatím je odtajňovat nechce. V rozhovoru ParlamentníchListů.cz přitom Benda naznačil, že ten, kdo celou policejní blamáž s údajnými trafikanty způsobil, za to také musí nést personální odpovědnost. „Očekával bych, že, jak si pánové Šlachta a Ištvan hrají na razantní a rázné muže, že se k tomu také jako rázní mužové postaví. Nejenom, že by měli odstoupit, ale pokud tak neučiní, tak by po zveřejněné omluvě a odškodnění měly být jejich nadřízenými zahájeny kroky k jejich odvolání,“ poznamenal k tomu rázně Benda.

Nenechám to usnout. Odstupte! Marek Benda z ODS pozvedl hlas a žádá spravedlnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Anketa

Je téměř dva roky od začátku kauzy Nagyová. Jste spokojeni s výsledky práce orgánů činných v trestním řízení, pokud jde o tuto věc?

5%
95%
hlasovalo: 1957 lidí

Pane poslanče, co říkáte tomu, že bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř dostanou odškodné z kauzy takzvaných trafik, a to v hodnotě statisíců prý za nezákonné trestní stíhání a zhruba měsíční pobyt ve vazbě. Stát se jim navíc v sobotu veřejně omluvil za stíhání a vazbu.

V souvislosti s tímto případem se ukazuje, že zákrok, který byl kdysi proveden v Praze v souvislosti nejenom s toto kauzou „trafik“, ale i s případem Vojenského obranného zpravodajství, ale i dalších větví kauzy, byl jen humbuk, který byl naprosto neadekvátní situaci.

Domníváte se, že je omluva pro zmiňované tři exposlance dostatečná satisfakce?

Pro ně to nepochybně satisfakce je. Ovšem já osobně musím prozradit, že s těmi třemi exposlanci jsem úplně nejlepší vztahy neměl, protože to, co nám předtím v době své rebelie předvedli, tak to nebylo nic úplně jednoduchého. Přesto přese všechno jsem si nemyslel, že má být za to někdo zavírán. Ovšem dnes je třeba si začít pokládat otázku, kdo za to zodpovídá a jestli ten, kdo za to zodpovídá, svoji odpovědnost nějak nese. Tady přece došlo k úplnému překreslení politické mapy a k faktické likvidaci jedné strany a pravicové vlády pod záminkou rozkrývání rozsáhlé korupční chobotnice! Navíc si určitě všichni pamatujeme na onu tiskovou konferenci se stovkami milionů a desítkami kil zlata, přičemž dnes z této věci není vůbec nic. Máme tady jen nějaká naprosto banální obvinění proti paní Nečasové-Nagyové. Tady ale musí někdo říci: Ano, byl jsem to já, kdo k tomu všemu vydal pokyny, a proto za to nesu odpovědnost jen já a přijímám za to pro sebe nějaké důsledky.

Pokud hovoříte o vrchním státním zástupci Ivo Ištvanovi a řediteli Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertu Šlachtovi, tak jak by se ke všemu měli postavit?

Očekával bych, že jak si oba hrají na razantní a rázné muže, že se k tomu také jako rázní mužové postaví a řeknou: My jsme udělali fatální chybu.

Můžete to upřesnit?

Nejenom, že by měli odstoupit, ale pokud tak neučiní, tak by po zveřejněné omluvě a odškodnění měly být jejich nadřízenými zahájeny kroky k jejich odvolání.

Když se hovoří o odškodnění, neměli by oni dva vše zaplatit?

Oni dva zmiňované odškodnění samozřejmě nezaplatí. Jsou to nepochybně škody, které způsobil stát, a jsou tam i rozhodnutí soudu, tedy jednotlivých soudců. Ale někdo za to musí nést minimálně personální odpovědnost, která řekne: Tady se stala chyba, tady došlo k zákrokům, které jen na nákladech vyplacení třem obviněným poslancům stojí bezmála dva miliony korun. K tomu všemu se navíc musí počítat i náklady, které celá operace stála, a když si uvědomíme, že pokud je výsledkem pouze obvinění paní Nečasové-Nagyové za možné neplacení darovací daně, tak to je přece úplně směšné! Tady přece nemůžu chodit tankem na malého komárka, a tvářit se, že o nic nejde, a přitom rozbořit zdi, rozbořit systém a pak říci: pardon, já jsem na to vzal příliš velkou ráži.

Právě dnes pokračuje hlavní líčení před Obvodním soudem pro Prahu 1 v kauze bývalé ředitelky premiérova kabinetu Jany Nečasové-Nagyové, která je obžalovaná ze zneužití vojenské tajné služby. Jak vy osobně odhadujete výsledek tohoto soudu?

Já se neodvažuji odhadovat výsledek soudu, neznám totiž všechny detaily případu, které má soud na stole, ale minimálně to vypadá – už podle toho prvního rozsudku, tedy trestního příkazu, který zpravodajce neodsoudil –  že to nebylo nic tak strašidelně vážného a dramatického. Ale počkejme si na výsledek. Až potom můžeme říkat, zda tam k něčemu došlo, či ta věc je také naprostá blamáž. Nicméně jsem si vždy myslel, že i kdyby to bylo vážné, že se to nikdy nemělo řešit těmito prostředky. Vojenské obranné zpravodajství se totiž řeší na úrovni premiéra a ministra obrany, šéfa Vojenského obranného zpravodajství, a ne zásahem policistů tajné služby. To si tady někdo plete role.

Budete se v kauze tzv. trafik osobně angažovat? Třeba ve smyslu, že se uvnitř poslaneckého ústavně právního výboru k této kauze v nějakém smyslu vrátíte?

Kdybych něco měl za lubem, tak vám to nebudu předem říkat. Říkal jsem ale opakovaně za celé ty dva roky, že odmítám toto nechat usnout a říci: pacient zemřel, zapomeňme. Tady opravdu 13. června 2013 došlo k překreslení politické mapy v České republice pomocí policejních a justičních orgánů. A pokud výsledek bude nula, tak za to přece někdo musí nést odpovědnost. To není možné jen přejít.

Myslíte si, že by se Petr Nečas a ti tři exposlanci měli vrátit do politiky?

Za této situace si to určitě u třech exposlanců nemyslím, protože ti odešli předtím ve sporu se svojí stranou. A pokud se týká dotaz Petra Nečase, tak on určitě o nějakém návratu do aktivní vysoké politiky neuvažuje. Znovu se totiž nedá vstupovat do téže řeky. Ale to, že byly některé osoby takto fatálně poškozeny policejním činěním a jednáním, je jasné. Proto za to někdo musí nést odpovědnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…