Neřešte tolik Putinovy výkřiky o tancích a atomovkách. Toto pravil ministr obrany

21.09.2014 17:46

Demokratický svět žádné válečné choutky nemá. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se více než masivního válečného konfliktu obává o stabilitu budoucího uspořádání Ukrajiny. Zároveň kritizuje šíření informací z Ruské federace. „Myslím si, že světová veřejnost a média se neustále zaobírají každým výkřikem Vladimira Putina, a tím mu strašně nahrávají,“ uvedl Stropnický, který doporučuje brát informace z Ruské federace s rezervou a nesedat Putinovi na lep. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také popsal, jak chce zatočit s korupční pověstí svého rezortu.

Neřešte tolik Putinovy výkřiky o tancích a atomovkách. Toto pravil ministr obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Zbrojní analytik Jaroslav Štefec v pořadu ČT Hyde Park Civilizace uvedl, že se snažíte zabránit korupčním zakázkám, ale že ani Vy prý korupci nebudete umět zamezit. „V současnosti je celý rezort obrany korupcí prorostlý, je korupční sám o sobě,“ uvedl analytik s tím, že k nastavení tohoto korupčního systému došlo v době, kdy byl ekonomickým náměstkem ministra obrany Miroslav Kalousek. Co si o tomto názoru myslíte?

Analytici mají situaci jednodušší, protože se na trhu informací prosadí vždy nějakou šťavnatou informací. Já nezpochybňuji to, že Ministerstvo obrany bylo po dlouhá léta s touto pověstí spojené. Jedním z mých hlavních úkolů je, aby opravdu patřila minulosti. Děláme pro to s mými spolupracovníky maximum. Jsem přesvědčený o tom, že nepodepíši žádný špatný papír nebo podezřelou či předraženou zakázku. Některé subjekty ale budou přicházet o docela značné částky. Tito lidé si nenechají peníze vzít bez reakce.

Můžete být konkrétnější? Jaké reakce máte na mysli?

Často se oklikou i přes sdělovací prostředky dozvídám, že na ministerstvu děláme něco špatně nebo že chce Stropnického někdo vyměnit. Jsem pevně přesvědčený o tom, že informace pocházejí přesně z těchto kruhů. Co bychom také mohli čekat jiného, když jsme začali narušovat některým lidem penězovody, na které byli zvyklí. Jde o velké peníze a ti lidé se brání všemi prostředky, doslova všemi. Je to boj a my, kteří jsme ve vedení ministerstva, víme, že v podstatě naše hlavní téma je řešit tyto problémy a dát ministerstvu lepší nálepku.

V příštím roce bude mít rezort k dispozici více peněz. Bude částka pro Ministerstvo obrany navýšená asi o čtyři procenta stačit na to, abychom dostáli našim spojeneckým závazkům?

Myslím, že ano. Základní závazky se pokrývaly i z toho mála, co bylo dříve k dispozici. Je důležité, že teď máme závazný slib, že v roce 2016 a 2017 proporčně rozpočet poroste. Tím pádem se dá plánovat a jde také o antikorupční instrument. Je to dobrá a převratná zpráva, protože rozpočet v minulých letech klesal neskutečným způsobem.

Světem hýbe situace na Ukrajině. Jak na Vás působí poslední informace o případném jaderném vyzbrojování Ukrajiny?

U Ukrajiny je jedno základní pravidlo. Nereagovat na každou zprávu, na každý výkřik, který přijde specielně z Ruské federace. Myslím si, že se světová veřejnost a média neustále zaobírají každým výkřikem Vladimira Putina, a tím mu strašně nahrávají. Má vycizelovaný politický marketink a posílá nám takto vzkazy. Ví, že jedna jeho věta obletí během několika vteřin celý svět a že tisíce analytiků budou převracet každé písmeno. Ne, že bych tyto informace pouštěl jedním uchem tam a druhým ven, ale bral bych s velkou rezervou informace typu: Za kolik dní bude v Kyjevě, za kolik dní bude ve Varšavě, že nesmíme zapomenout, že jde o jadernou velmoc. To jsou všechno taktické balónky. Důležité je, co se děje v realitě. Nezabývejme se tolik těmi výroky, je to sedání na lep.

Řada lidí se skutečně obává rozpoutání mezinárodního konfliktu. Jaký je Váš názor? Cítíte ohrožení nebo se mocnosti dohodnou?

Demokratický svět nemá vůbec žádné válečné choutky, to je úplný nesmysl. I Vladimir Putin je schopen odhadnout hranice svých možností. Domnívám se, že dojde možná v rámci týdnů nebo měsíců k dohodě, která bude znamenat federální Ukrajinu, bude znamenat status pro Doněck a Luhansk, ale také jedno možná do budoucna nestabilní řešení. Teď si možná všichni oddechnou, ale státní útvar nové Ukrajiny bude mít v sobě četná rizika a teprve časem poznáme, do jaké míry bude stabilní. Já bych ho za příliš stabilní nepokládal, ale to neznamená, že bych očekával masivní ozbrojený konflikt. Aliance už několikrát vyloučila pozemní střet na území Ukrajiny, a to už jen z prostého titulu, že není členskou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…