Nervozita kolem prodeje elektrárny Počerady: ČEZ mění strategii a vrací se k uhelné energetice. Hovoří Jaroslav Foldyna

26.04.2017 18:10

Vrcholící napětí okolo prodeje tepelné elektrárny Počerady ukazuje, že severočeské hnědé uhlí je náš národní poklad, bez kterého se ještě léta neobejdeme. Dokonce ještě víc, „Je to naše zlaté vejce“, říká lídr severočeské kandidátky ČSSD Jaroslav Foldyna. „Odpor proti prodeji dokazuje, že na domácím severočeském uhlí bude česká energetika postavena ještě několik desetiletí,“ dodává.

Nervozita kolem prodeje elektrárny Počerady: ČEZ mění strategii a vrací se k uhelné energetice. Hovoří Jaroslav Foldyna
Foto: Archiv J. Foldyny
Popisek: Jaroslav Foldyna.

Švédská firma Vattenfall dostala loni za tři uhelné elektrárny a pět hnědouhelných dolů symbolické jedno euro a muselo na účet kupce ještě poslat v přepočtu 60 miliard korun. A byla ráda, že vůbec toho kupce našla. V České republice řada odpůrců prodeje napadá společnost ČEZ, že se teď chce zbavit jedné jediné zastaralé hnědouhelné elektrárny v Počeradech, a neuvěřitelných 10 miliard korun za ni jim přijde málo. Čím si ten paradox vysvětlujete?
 
To je úplně jednoduché. Konečně všem rozumným lidem došlo, že máme v severních Čechách pod zemí zlaté vejce. Uhlí dokáže dodávat levnou elektřinu za situace, kdy Němci odmítají jádro a jejich větrné elektrárny neumí vyrábět proud, když nefouká. To je pro nás obrovská příležitost, severočeské uhelné bohatství můžeme teď výhodně využít.
 
Odpor proti prodeji polostátní elektrárny finančníku Tykačovi tedy vnímáte jako změnu dosavadního postoje ČEZ, který v rámci tzv. klimatických dohod počítal s útlumem uhelné energetiky a výraznějším zapojením obnovitelných zdrojů, tedy větrných a solárních elektráren v českém energetickém mixu?
 
Přesně tak. Dozorčí rada ČEZ, která ústy svého předsedy Pačese se nyní proti prodeji Počerad postavila, otáčí kormidlo dosavadní strategie této polostátní firmy. Až do teď šel ČEZ cestou: postupně se zbavovat uhelné energetiky a soustředit se na obnovitelné zdroje a jádro. Za změnu kurzu na poslední chvíli se staví jak DZ, tak odpovědní ministři v čele s AB, koneckonců i aktivisté zelených a DUHA a část laické veřejnost dokonce i jeden minoritní akcionář p. Šnobr. Nová strategie umožní maximálně vytěžit severočeské uhlí. Pro těžbu se tak zachrání 100 milionů tun uhlí, jak s radostí upozorňují i zelení aktivisté z hnutí Duha.
 
 
Takže jde o jasný signál, že hnědé uhlí je zpět a ČEZ i česká energetika se zaměří na obor, který umí, a na využití českého domácího surovinového bohatství? Konec konců domácí uhlí výrazně podporuje i nový prezident USA Donald Trump…
 
Ano, vracíme se na osvědčenou cestu, a gratuluji odpovědným vládním činitelům i dozorčí radě ČEZ, že pro tak vážné rozhodnutí našli odvahu. Já tvrdím už léta, že nevyužít toho, co nám dala do vínku příroda, je zločin. A jestli si nyní konečně všichni odpovědní uvědomili, že severočeské uhlí je úžasná příležitost, dávají mi jen za pravdu. A je jedno, jestli uhlí včetně toho za dnešními nesmyslnými limity využije soukromá firma, nebo – to bych byl raději – polostátní společnost, která rekonstrukcí nebo stavbou nové elektrárny využije potenciál regionu a zajistí zde levnou energii i pracovní místa. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…