Neškrtnete si. Diplomat zná odvetu Moskvy za masakr své ambasády

22.04.2021 16:43

ROZHOVOR „Ten protikrok bude rázu zejména ekonomického. Naše firmy v Ruské federaci budou mít opravdu velké problémy, to se dá očekávat v nejbližší době. Půjde především o uplatnění těch firem na jejich trhu,“ reaguje někdejší velvyslanec Jaromír Novotný na nejnovější rozhodnutí České republiky ve vztahu k Rusku. Česko nařídilo Moskvě, aby její ambasáda v Praze zeštíhlila na úroveň stavu té české. Tedy o nějakých 60 pracovníků. Novotný ParlamentnímListům.cz sdělil, že postup, který česká vláda zvolila, je značně problematický.

Neškrtnete si. Diplomat zná odvetu Moskvy za masakr své ambasády
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Zástupci vlády na mimořádné tiskové konferenci v 15 hodin oznámili další postup České republiky po uplynutí ultimáta, které požadovalo po Rusku, aby vzalo zpět rozhodnutí o vyhoštění 20 českých diplomatů v souvislosti s kauzou Vrbětice a údajné účasti ruských čelních agentů na výbuších ve skladu se zbraněmi. Ministr zahraničí Kulhánek uvedl, že v souladu s Vídeňskou úmluvou Českou zastropuje počet diplomatů v Praze dle počtu našich diplomatů v Moskvě – a to s platností od konce května. Pane Novotný, jen krátce k té Vídeňské dohodě. Oč přesně jde?

Ve stručnosti jde o dohodu týkající se diplomatů, samozřejmě dohodu mezinárodní, tedy, jak se provádí diplomacie. Jaké mají diplomaté výhody a povinnosti. Atd.

Dobrá, pojďme k tomu vyjádření české vlády. Co na něj říkáte, když z úst ministra Kulhánka ještě zaznělo, že nechce stupňovat napětí…

Podívejte se, eskalování napětí je už to, že se vůbec Rusku dalo ultimátum. To slovo se v diplomacii zkrátka nepoužívá. Rusové nyní nám a Američanům zamítli zaměstnávání ruských občanů, takže ti už museli být patrně propuštění. A dále je to na úrovni paralyzování obou velvyslanectví.

Diplomacie ultimáta nezná. Určité věci se samozřejmě mohou říci, nebo mohou být na diplomatické půdě řečeny, ale na veřejnost se dostat nikdy nesmějí, nebo přinejmenším by se dostat ven nikdy neměla.

Stalo se ovšem. Jak to vypadá tedy z vašeho pohledu nyní?

Tak, že stát, který má 10 milionů obyvatel, chce být rovnoprávný s velmocí jako je Rusko.

Stojí prý za námi celá EU i NATO…

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí
Dobrá – a co pro nás udělaly? Kolik svých diplomatů oni sami na protest z Moskvy stáhli? Jinak to zní samozřejmě hezky, když za námi někdo stojí, ale jde o činy, nikoliv jen o slova.

Mluvčí ruské diplomacie Mária Zacharovová uvedla, že čím dál Česko zajde, tím hůř pro něj, tím ho to bude víc bolet. Jak si to přeložit podle Vás a co může být ruský protikrok?

Já se domnívám, že ten protikrok bude rázu zejména ekonomického. Naše firmy v Ruské federaci budou mít opravdu velké problémy, to se dá očekávat v nejbližší době. Půjde především o uplatnění těch firem na jejich trhu.

Zacharovová ještě v úterý řekla, že české úřady nebyly 7 let schopny přijít s ničím pořádným, ale teď viní Rusko, a to po masivním útoku Západu a vypovězení diplomatů USA a Polska…

Já každopádně trvám na tom, že naši to všechno udělali pro to, aby znemožnili ruskému Rosatomu množnost ucházet se o velkou zakázku na stavbu dalšího bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Takže pořád akcentujete to, že za vším jsou Dukovany?

Ano, samozřejmě, vždyť jde o miliardovou zakázku.

A to zmiňované vypovězení diplomatů USA i Polska s tím podle vás nemá nic společného?

Ne, to rozhodně ne, to si nemyslím.

Podle Zacharovové Praha plní pouze něčí zadání…

Víte, já samozřejmě nemůžu vyloučit zhola nic, protože naše rozvědka má blízkou spolupráci se CIA…

Co znamená v diplomatickém jazyce předvolání velvyslance?

To je právě to, že si ho zavoláte a předestřete mu další kroky, ale bez další veřejné účasti. Je to zkrátka zcela diskrétní a nepublikované sdělení.


Rozhovor pro ParlamentníListy.cz vedl Tomáš Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…