Neslibuji nereálné, říká jihočeská kandidátka na hejtmanku Steinhauserová (Svobodní)

24.06.2016 10:47

Nevěřím v mužskou a ženskou politiku. Sama jsem se aktivně přihlásila do vnitrostranických primárek a ty jsem vyhrála, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Irena Steinhauserová (Svobodní). Čím chce přesvědčit voliče v Jihočeském kraji? Všech svých šest dětí učila sama doma a školství považuje i za svou hlavní prioritu. Co konkrétně by chtěla změnit? A jak se na školství v kraji podepsal fakt, že resort řídí komunisté?

Neslibuji nereálné, říká jihočeská kandidátka na hejtmanku Steinhauserová (Svobodní)
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Kandidátka na hejtmanku Irena Steinhauserová (Svobodní)

Kandidujete do krajského zastupitelstva jako kandidátka na hejtmanku za stranu Svobodní. Čemu byste se chtěla v krajském zastupitelstvu konkrétně věnovat a co případně prosadit?

Mou prioritou je školství. Pokusím se zmírnit následky zavádění nového školského zákona v našem kraji. Tím myslím především zavádění inkluze do škol, kterou považuji za diletantský zásah do současného systému škol. Na inkluzi totiž doplatí především děti se speciálními potřebami. Jsem toho názoru, že inkluzi vymysleli a prosazují byrokrati, kteří nikdy neučili a nevědí, co takové děti potřebují. Já jsem učila na zvláštním učilišti, proto vím přesně, o čem mluvím.

Za mimořádně problematickou považuji také povinnou školku. Ta představuje zásadní zásah do práv rodičů, kteří by měli mít právo svobodně rozhodnout o tom, zda své dítě do mateřské školky dát chtějí, nebo ne. Jsem přesvědčená, že stát by je k tomu neměl nutit.

Kromě školství chci v zastupitelstvu pomoci prosadit dokončení stavby dálnice do Českých Budějovic. Ta kraji chybí a brání jeho rozvoji.

Proč jste si vybrala zrovna Svobodné? Čím vás strana oslovila?

Svobodní představují stranu pro aktivní pracovité lidi, kteří si chtějí prožít svůj život bez zbytečných regulací ze strany státu. Setkávám se s předsudkem, že Svobodné volí pouze zajištění podnikatelé. Ekonomický program Svobodných je ale výhodný pro všechny. Jako Svobodní chceme nízké daně a méně regulací. Pro podnikatele, zaměstnance, důchodce, ale třeba i ženy s dětmi. A to je program blízký všem.

A čím budete chtít vy oslovit voliče? Proč by vám měli dát přednost?

Je to jednoduché: nižší daně a méně regulací. Ty prospívají skutečně všem. Pokud lidem zůstane více peněz v kapse, sami mohou rozhodnout, jak s nimi naloží, což prospěje i české ekonomice.

Žen v politice není příliš mnoho. Jak těžké pro vás bylo rozhodnutí přijmout nabídku kandidovat?

Vaše otázka může evokovat, že žena se prosadí, pouze pokud jí to někdo umožní.  S tím nemohu souhlasit. Já sama jsem se aktivně přihlásila do vnitrostranických primárek a ty jsem vyhrála. Nebylo důležité, zda jste žena, nebo muž. Důležité bylo to, co chcete v kraji prosadit, a jakou máte důvěru spolustraníků. Ne to, zda nosíte sukni nebo kalhoty. Na to u Svobodných nehrajeme. 

Ostatně jsem toho názoru, že genderové kvóty v konečném důsledku poškozují ženy. Ženy nejsou menšina, podpora žen kvótami je urážkou schopnosti žen. Vy jste se, paní redaktorko, jistě také prosadila díky tomu, že jste šikovný schopný člověk, a ne protože jste žena. V politice by to mělo být stejně.

Ráda bych u této otázky zůstala déle. Nevěřím v mužskou a ženskou politiku, nevěřím, že pokud by bylo v politice více žen, byla by jiná, lepší, čistší. Muži nehlasují proti ženám. Muži nechtějí poškodit svoje dcery, maminky, manželky. Naopak feministky často nespravedlivě posuzují muže.

V politice jste nováčkem. Jak budete chtít zúročit své dosavadní zkušenosti ve prospěch kraje?

V politice jsem sice nováčkem, ale nejsem nováčkem v životě. Za svých pětapadesát let jsem získala spoustu zkušeností zejména v oblasti školství. Domnívám se, že „být politickou novickou“ i v mém věku představuje výhodu. Chci vrátit do politiky selský rozum a chci tu být pro obyčejné, politikou nezatížené lidi.

V nedávném porovnání kvality života ve všech regionech České republiky se Jihočeský kraj umístil až v závěru první desítky. Na vině jsou podle této analýzy mimo jiné nejvyšší dopravní nehodovost v Česku, podprůměrná míra dostupnosti zdravotní péče nebo téměř nejnižší hrubé měsíční příjmy obyvatel. Co se budete snažit udělat pro zlepšení života v kraji?

Podrobně jsem se seznámila se zmíněným výzkumem a musím konstatovat, že míchá nejen jablka a hrušky, ale i švestky a velbloudy. Situace v krajích je dána do velké míry historicky. Musíme k sobě být upřímní. Žijeme v převážně zemědělském kraji s nízkou hustotou osídlení a nedá se čekat, že zde budeme mít nejvyšší příjmy a nemocnici pět minut od domu. Proto ode mne neočekávejte nerealistické volební sliby. V novém krajském zastupitelstvu musíme pracovat na tom, aby se tu lidem žilo lépe, abychom přitáhli investice a zlepšili dostupnost našeho kraje i díky dostavbě zmíněné dálnice. 

Myslím, že bychom měli být hrdější na náš kraj, žijí zde pracovití, šikovní lidé, máme zde čistou přírodu, krásné životní prostředí. Pojďme to společně postupně zlepšovat. Nečekejme nic moc od státu. Nezapomeňte, že stát, který může všechno dát, může i všechno vzít.

Kdy strana představí kompletní volební program pro nadcházející krajské volby? A prozradíte nám již nyní své hlavní priority?

Na volebním programu pracujeme a je před dokončením. Bude vycházet z tradičního programu Svobodných, který požaduje nízké daně, jednoduché podnikání, méně státních regulací, více ekonomické svobody, suverénní a bezpečný stát, méně zásahů z Evropské unie.

Do voleb jdeme s aktuálními hesly „Chraňme náš kraj proti migraci, proti byrokracii a proti bruselskému diktátu“.

Máte šest dětí, které byly všechny vzdělávány doma. Svoje zkušenosti s domácím vzděláváním nyní zúročujete i jako konzultantka domácího vzdělávání a tyto zkušenosti byste ráda využila v krajské vzdělávací politice. Jak konkrétně?

Při domácím vzdělávání jsem potkala za život spoustu samostatných schopných lidí, kteří vzali svůj život do vlastních rukou a dali vše do co nejlepší výchovy a vzdělání svých dětí. Příklad takových lidí mne inspiruje a ukazuje, že pokud se lidem nechá volnost, umějí s ní dobře naložit.

Jak se podle vás na školství v kraji podepsal fakt, že resort řídí komunisté, proti čemuž po volbách řada lidí neúspěšně protestovala?

Samozřejmě to nepřispělo, ale nebojujme staré bitvy. Teď bude platit ve školství nový školský zákon s již zmíněnou inkluzí. Ta představuje mnohem větší nebezpečí pro kvalitu školství a neúměrnou zátěž pro pedagogy a financování škol i ze strany krajů.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Budu ráda, když voliči zváží svou podporu kandidátům Svobodných v podzimních volbách v Jihočeském kraji a dají nám šanci ukázat, že já i mí kolegové chceme dělat politiku pro obyčejné lidi a používat přitom zdravý selský rozum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…