Nesmíme vychovávat nenávistné fašisty. Německo nasává novou krev. A Klausova petice? Jen populismus, kritizuje senátor Mezian, původem ze Sýrie

10.09.2015 9:41

ROZHOVOR „Zaspala Evropa a celý svět,“ varuje senátor sociálních demokratů a lékař Hassan Mezian, který pochází ze Sýrie. Mezian proto apeluje na řešení důvodů migrační krize. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz také zmínil: „V České republice vyvoláváme sami proti sobě konflikty výchovou nenávisti vůči jiným etnikům, a to se otočí proti nám.“

Nesmíme vychovávat nenávistné fašisty. Německo nasává novou krev. A Klausova petice? Jen populismus, kritizuje senátor Mezian, původem ze Sýrie
Foto: Archiv
Popisek: Krajský zastupitel Ústeckého kraje MUDr. Hassan Mezian

Jak vnímáte novou petici bývalého prezidenta Václava Klause kvůli imigraci? Máme především chránit naše hranice a kulturu?

Tato petice je jen další populistický krok, který k ničemu nevede. Za prvé uprchlíci nechtějí žít v České republice, za druhé česká kultura je jiná. Všichni cizinci Českou republiku chválí, že lidé jsou tady hodní, vstřícní a pohostinní. Opravdu zde platí: host do domu, Bůh do domu. Já tu žiji bezmála sedmačtyřicet roků a neviděl jsem nic jiného. Je fakt, že jsou lidé vystrašení a strach je iracionální. V atmosféře strachu nemůžeme očekávat pozitivní emoce.

Máme více chránit naše hranice? Hrozí skutečně změna našich tradic?

Když žijete v nějakém domě a vedle vás hoří jiný dům, tak lidé utíkají z hořícího domu k vám. Problémem není to, že lidé utíkají, ale že dům hoří, navíc my lidi, kteří utíkají, nemůžeme zastavit. Oni nepřemýšlejí, chtějí žít.
V naší zemi je potřeba zachraňovat vyspělost, abychom náhodou neměli nějakou další fašistickou stranu nebo nevznikaly podobné směry. V uprchlících nevidím takové nebezpečí, ale na druhé straně hoří pořád ten dům vedle. Já uvidím uprchlíky zítra v Bělé pod Bezdězem a předpokládám, že se tam setkám s řadou tragických osudů. Lidé utíkají, nesou své děti a zachraňují je před velkým nebezpečím. Přeci nezavřeme dveře a jako pštros nestrčíme hlavu do písku. To, co se děje, se nás týká a moc. Jak dalece, to záleží na nás a zda jsme schopni to řešit jako vyspělá země.

Jsme my Češi málo sebevědomí, co se týče uchování našich tradic a hodnot?

Češi určitě za normálních okolností mají sebevědomí. Jsou ale vystrašení často lživými informacemi a masírováni různými spamy v e-mailu a na Facebooku, kde jsou překreslená fakta. V atmosféře iracionálního strachu nemůžeme očekávat pozitivní reakce. Nesmíme vychovávat fašisty a nacisty nenávistné k jiným etnikům. Německo je sebevědomé ve svých hodnotách, přitom nasává novou krev. Uprchlíci jsou často vystudovaní, mají minimálně maturitu a utíkají ve strachu. Nakonec budou v Německu pracovat, živit jejich důchodce a my jsme na tom podobně.
V České republice žijí takzvaní singles, kteří nechtějí zakládat rodiny. Jenže jak můžeme očekávat budoucnost země bez mladých lidí a bez dětí? Další problém je, že státy s problémy jsou vyprázdněny a ti nejlepší a nejschopnější lidé odcházejí. Tím se vracíme k tomu, že lidé utíkají do zahraničí, umějí anglicky, jsou kvalifikovaní a Němci maximálně využijí tuto novou krev. Ostražití být musíme, ale nebezpečí nepřichází s lidmi, kteří prchají a nemají co pít a jíst. To nebezpeční je někde jinde a vzdělaní lidé mají stejné hodnoty jako po celém světě.

Jak bychom měli řešit uprchlickou krizi?

Ve světovém společenství máme možnost jednat v rámci Evropské unie a ostatních paktů a snažit se maximálně pomoci pokud možno hlavně diplomaticky.

Jaké možnosti pomoci podle vás máme? 

Mezinárodní koalice, Islámský stát, Rusko, komunikace. Komunikace s Iránem může hrát roli. My můžeme být součástí evropského společenství, ale skutečně potřebujeme, aby Evropa vložila větší úsilí na hašení tohoto požáru.

Premiér Bohuslav Sobotka v nedávném rozhovoru řekl, že zatím není třeba zavádět v České republice opatření jako je tomu například v Maďarsku. Je čas zakročit? 

To je znovu řešení následků místo příčiny. Uprchlíci jsou ukazatel, indikátor. Pokud násilí bude trvat dále, místo statisíců se tu budou pohybovat miliony. Od toho můžeme očekávat problémy, proto je důležité řešit to základní.

Chcete říci, že jsme propásli dobu, kdy jsme mohli něco udělat?

Vždycky je řešení problémů na začátku mnohem snadnější než pozdější řešení následků.
Zaspali jsme beze sporu. Zaspala Evropa a celý svět. Máme možnosti v rámci většího celku v rámci Unie a dalších paktů světového společenství. V České republice ale vyvoláváme sami proti sobě konflikty výchovou nenávisti vůči jiným etnikům, a to se otočí proti nám. Já bych nechtěl mít extrémistu za souseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…