Nesvéprávný blbec, neúspěšný politik, dětičky bohatých rodičů. Miloš Zeman si tentokrát na PL vyřídil účty, odmítl Sobotku a také...

10.03.2016 13:07

ROZHOVOR Evropská unie se nechává od Turecka vydírat a se skloněnou hlavou vyhověla jeho požadavkům. ParlamentnímListům.cz to řekl prezident Miloš Zeman, který vyjádřil nepochopení nad slovy Bohuslava Sobotky o přijímání syrských uprchlíků z Turecka. „Jaké kvóty chce Sobotka naplňovat, když je odsuzuje?“ ptá se Zeman. Prezident v rozhovoru také podpořil ministra vnitra Chovance ohledně šibenic na demonstraci, podle hlavy státu nejsou šibenice argumentem, ale projevem zoufalství.

Nesvéprávný blbec, neúspěšný politik, dětičky bohatých rodičů. Miloš Zeman si tentokrát na PL vyřídil účty, odmítl Sobotku a také...
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Vadí vám, že americký velvyslanec Andrew Schapiro vyjádřil solidaritu muslimské komunitě u nás?

98%
1%
hlasovalo: 16156 lidí

Pane prezidente, v pondělí se v Bruselu konal summit EU s Tureckem. Vy jste posledně použil termín nulit, tedy summit, který nic neprojednal. Lze tento termín použít i na pondělní summit?

Bezesporu ano. Abych se ale nechlubil cizím peřím, je to termín šéfredaktora Mladé fronty Dnes Jaroslava Plesla. Já jsem ho s potěšením převzal, protože ho pokládám za velmi výstižný. Jediné, co se snad lišilo od předchozích summitů, je to, že Turecko dále vystupňovalo svoje požadavky a Evropská unie jim pokorně a se skloněnou hlavou vyhověla, aniž by měla jakékoli záruky, že Turecko splní byť minimální sliby, které se týkají zadržování migrantů na jejím území.

Kromě toho, že od tureckého premiéra zazněl požadavek dalších tří miliard…

Teď už čtyř, takže už to není šest, už je to sedm miliard.

Agentura Reuters přišla během jednání summitu s informací, že Ankara dokonce požadovala 20 miliard eur.

Anketa

Vadí vám případ možného dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo?

56%
44%
hlasovalo: 6376 lidí

Jo, to se tvrdí, ale to bude až na dalším summitu (smích).

Ve středu odpoledne přišla zpráva, že Turecko začalo dohodu s EU plnit, když zadrželo 42 migrantů mířících na řecké ostrovy. Nemůže to být první vlaštovka, že by se zastavení migračních vln do Evropy mohlo podařit?

Je to úžasné, 42 migrantů z dvou a půl milionu. No, tak když to bude tímto tempem pokračovat, Turecko během příštích sta let zadrží několik tisíc migrantů, zatímco zbývající dva miliony a něco utečou buď do Řecka, anebo se pokusí dostat do Bulharska, případně do dalších zemí.

Česká republika je dle premiéra Sobotky připravena přijmout syrské uprchlíky přímo z Turecka, čímž by se podle něj naplnila část stávajících kvót. Jaký je váš komentář k tomuto Sobotkovu návrhu?

Máme-li naplnit část stávajících kvót, rozuměj kvót Evropské unie, tak pan premiér Sobotka byl až dosud celou dobu proti kvótám. Nerozumím tedy, co chce naplnit, když kvóty odsuzuje.

Evropská komise chce, aby kontroly na hranicích uvnitř Schengenu do konce letošního roku skončily s tím, že zároveň bude fungovat evropská pobřežní a pohraniční stráž. Co si o tom myslíte?

Za prvé, evropská pohraniční stráž má mít 1500 členů, já tomu říkám operetní armádička. Za druhé, velmi seriózní odhady počtu uprchlíků v tomto roce jsou dva miliony osob, tedy dvojnásobek předchozího roku. Když si představíte na jedné straně patnáct set maníků, na druhé straně dva miliony ilegálních migrantů, je celkem jasné, kdo to vyhraje. A za třetí, já jsem teď nedávno jednal jak s makedonským, tak se slovinským prezidentem, kteří naopak plánují vybudování dalších plotů a dalších hranic. Slovinský prezident Borut Pahor tomu říkal plán C.

Máte plán A, to jsou evropské vnější hranice, kde se kromě té operetní armádičky nedělá prakticky nic, jenom se necháváme vydírat Tureckem. Pak máte plán B, který by docela mohl fungovat, to jsou hranice makedonsko-řecké. A kdyby plán B nevyšel, uvažuje se o plánu C, který, jak říkal Viktor Orbán, by posunul ploty nebo hranice o dalších tři sta kilometrů na sever.

Koneckonců už ve středu se objevilo, že Makedonie zcela uzavřela hranici a nikoho nepouští…

Makedonie před tím pouštěla třicet lidí denně, takže ve srovnání s tím zavření hranice není žádná významná změna.

V druhé části rozhovoru se podívejme na domácí záležitosti. Nedávno se ve sněmovně konala konference s názvem „Jak porazit kremelskou dezinformační kampaň“, kde poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal řekl, že by se na internetu měly mazat weby, které šíří ruskou propagandu, měli by se blokovat propagandisté na sociálních sítích a vůbec by se s těmito lidmi nemělo diskutovat.

Víte, já znám Ivana Gabala řadu a řadu let. Vzpomínám si na něj jako na hlavního volebního manažera Občanského hnutí ve volbách v roce 1992. Tehdy mělo Občanské hnutí 16 ministrů v obou vládách, národní a federální, a 60 poslanců v obou parlamentech. Ty volby, pane redaktore, se nedaly prohrát. Ivan Gabal to dokázal a Občanské hnutí nepřekročilo hranici pěti procent. Od té doby ho považuji za jednoho z nejneschopnějších politiků v České republice. Proto beru všechny jeho nápady s úsměvem a příliš se jimi nezabývám.

Na druhou stranu, Ivan Gabal není jediný, kdo něco takového navrhuje. Podobné věci prosazují různá sdružení a neziskové organizace. Co soudíte o samotném obsahu zmíněných slov? Tito lidé často druhým dechem dodávají, že je potřeba to dělat pro zachování liberální demokracie.

Cenzura jakéhokoli typu není slučitelná s liberální demokracií. Snad s výjimkou cenzury stránek dětské pornografie, ale o tom se teď určitě nebavíme. Naopak, občan má, podobně jako to dělají ParlamentníListy.cz, dostat argumenty z obou stran a občan sám svým vlastním zdravým rozumem se má přiklonit k prvnímu nebo druhému názoru. Pokud mu ten názor předžvýkáváte nebo dokonce mu neumožníte přístup k druhému, alternativnímu názoru, děláte z občana nesvéprávného blbce. Ale ve skutečnosti je nesvéprávný blbec právě ten, kdo takové návrhy předkládá.

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru s Radimem Panenkou (Foto: Hanka Brožková)

Úřad městské části Praha 1 rozhodl, že muž, který loni v červenci přišel na demonstraci proti migraci s maketou šibenice, se ničeho nedopustil a nejde tedy ani o přestupek. S tím zásadně nesouhlasí ministr vnitra Milan Chovanec a zdá se mu značně podivné, aby bylo v ČR legální nosit kamkoli šibenice. Jaký je váš názor?

V této věci s Milanem Chovancem souhlasím, protože šibenice nejsou argument. Šibenice jsou naopak projevem zoufalství z nedostatku argumentů.

Ministryně práce a sociálních věcí Marksová chce na snižování rozdílu mezi platy žen a mužů dát 400 milionů korun. ČR má prý třetí nejhlubší rozdíl v platech žen a mužů. Jak na to pohlížíte?

Ministryně Marksová odmítla Fondu ohrožených dětí 20 milionů korun. Nyní chce vyhodit oknem dvacetkrát vyšší částku, protože předpokládám, že těch 400 milionů určitě nejde na vyrovnání platových rozdílů mezi muži a ženami, ale na reklamní a propagační kampaň „zvyšujte platy ženám“. Na tom se docela dobře vyživí několik rádoby neziskových organizací, které na křídovém papíře vytisknou nádherné reklamní brožurky a tím to skončí.

Včera uplynuly tři roky od vašeho nástupu do prezidentské funkce. Server HlidaciPes.org u té příležitosti shrnul všechny vaše dosavadní zahraniční cesty a návštěvy v ČR. Plyne z toho, že zatímco hodně jezdíte na východ a na nepříliš významné zahraniční návštěvy, marně klepete na dveře Bílého domu. Moje otázka: Klepete marně na dveře Bílého domu?

Neinformovanost je vlastností některých novinářů, ale já se na tuto otázku pokusím odpovědět poněkud podrobněji. Za prvé tvrzení, že jezdím do nevýznamných zemí, je v rozporu s tím, že jsem dvakrát navštívil Čínu, která se loni stala největší světovou ekonomikou a předstihla Spojené státy. Pravda je, že jsem také navštívil některé země s prezidentským systémem, jako je Kazachstán nebo Ázerbájdžán, a autor zřejmě neví, že Ázerbájdžán nám dodává třicet procent celkové spotřeby ropy a je potřeba podporovat v této bohaté zemi české exportéry a investory, což samozřejmě platí i o Kazachstánu.

Za třetí, navštívil jsem například Německo, Francii, Rakousko, což jistě jsou východní země, alespoň v očích tohoto redaktora. A za další, Spojené státy jsem navštívil dvakrát. Jednou na pozvání amerického židovského kongresu ve Washingtonu a po druhé na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Jak víte, prezident Obama letos končí. My prognostici jsme zvyklí navštěvovat budoucí prezidenty.

Příští týden budete na Hradě hostit polského prezidenta. Předpokládám, že se budete bavit i o migrační krizi. Můžete prozradit i další body programu, které se chystají?

S polským prezidentem budu mluvit například o projektu vodního koridoru Dunaj–Odra. Znám jeho názor, že by se měla zesílit osa sever–jih, to znamená vedle V4 spolupracovat i s dalšími zeměmi ležícími na této ose počínaje baltskými zeměmi, přes země Visegrádu až dejme tomu Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko či případně i Srbsko. Myslím si, že tato myšlenka je sympatická.

Jsem velmi rád, že se Polsko vrátilo do Visegrádské skupiny, protože jeho minulá vláda V4 tak trochu zradila při známém hlasování ministrů vnitra. Takže s novou polskou vládou a s novým polským prezidentem se těším na přátelskou spolupráci.

Poslanci schválili novelu školského zákona, která zavádí povinné předškolní vzdělávání, jednotné přijímačky na střední školy a povinnou maturitu z matematiky. Souhlasíte s těmi jednotlivými body?

Na rozdíl od inkluze, kde jsem vyjádřil jasný nesouhlas, proti těmto bodům nemám žádné zásadní námitky. I když víte, že ďábel je vždy v detailu a může se stát, že se u nějakého paragrafu stane, že nefunguje a bude nutná novela tohoto zákona. Ale jako princip to pokládám za správné, protože by bylo dobré prostřednictvím povinných přijímacích zkoušek zabránit tomu, aby zde neexistoval filtr, který by propouštěl na školy třeba dětičky bohatých rodičů. Nebo, vzhledem k tomu, že školy jsou dotovány podle počtu žáků, i děti, které si například, a to se skutečně stalo, pletou Adolfa Hitlera s trenérem slovenského hokejového mužstva. Skutečně.

Na jedné přijímací zkoušce z historie byla položena otázka, kdo to byl Adolf Hitler, a vážná, nikoli recesistická odpověď zněla: trenér slovenského hokejového mužstva. Tak jsem se ptal Roberta Fica, jestli se náhodou nějaký slovenský hokejový reprezentační trenér nejmenoval nějak podobně, on se zamyslel a řekl, že takové jméno nezná.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…