Neuvěřitelná drzost předsedy komise Junckera. Nebýt Británie, je jeho Lucembursko zapomenutý okres v Německu. Ekonom Kohout rozebírá, co se po Brexitu stane s hospodářstvím

26.06.2016 17:11

ROZHOVOR „K vítězství Brexitu přispěl i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který vynadal Britům do dezertérů. Což je urážka, kterou zvláště Britové nesou velmi těžce. Nechápu, jak mohl Juncker udělat takovouhle drzost. Zvláště když si uvědomíme, že nebýt Británie, je Lucembursko nevýznamný okres na okraji Německa,“ myslí si známý ekonom Pavel Kohout v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Česká ekonomika podle něj britské rozhodnutí výrazně nepocítí. A ta britská? „Británie přežila bombardování, tak přežije všechno. A tohle ve srovnání s tím není zase tak velká událost. A jako ekonom musím podotknout – tohle není v první řadě ekonomické rozhodnutí. Když naši předkové vystupovali z Rakouska-Uherska, také si nedělali nějaké makroekonomické analýzy. Prostě chtěli mít hlavní město v Praze, a ne ve Vídni.“

Neuvěřitelná drzost předsedy komise Junckera. Nebýt Británie, je jeho Lucembursko zapomenutý okres v Německu. Ekonom Kohout rozebírá, co se po Brexitu stane s hospodářstvím
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Pavel Kohout

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí
 
Britské referendum rozhodlo o vystoupení země z EU. Proč podle vás k takovémuto výsledku vůbec došlo?
 
Hlavní slovo na tomto výsledku měl Jean-Claude Juncker, kterému se podařilo několik dní před referendem urazit Británii tím, že vynadal Britům do dezertérů. Což je urážka, kterou zvláště Britové nesou velmi těžce, protože když se spočítají jejich oběti v obou světových válkách, tak to je velmi vysoké číslo. Kdybych byl Brit, tak už jen tato zdánlivá maličkost by mě přiměla k tomu, abych volil pro Brexit. Nechápu, jak mohl Juncker udělat takovouhle drzost, to je něco fakt do nebe volajícího. Zvláště když si uvědomíme, že nebýt Británie je Lucembursko nevýznamný okres na okraji Německa. Rozhodl Juncker a možná ještě někteří další papaláši z Evropské unie. Jako například německý ministr financí Schäuble, který Britům vyhrožoval, že v případě odchodu přijdou o různé obchodní výhody. A vyhrožovat Britům, to není dobrý způsob, jak si je získat. Tohle vyhrožování, zastrašování a nadávky paradoxně způsobilo, že Britové se rozhodli pro odchod z Unie. 
 
Bude výsledek britského referenda budíčkem či probuzením pro evropské politické elity, nebo naopak se v jejich chování nic nezmění a můžeme očekávat podobná referenda v dalších zemích?
 
Pokud by ti nejškodlivější podali demisi, pak bychom mohli čekat, že se mentalita v Bruselu poněkud změní. Třeba Juncker by podle mého měl následovat britského premiéra Davida Camerona a rezignovat z místa předsedy Evropské komise. Nevěřím ale, že se to stane. Je to něco jako Sovětský svaz. Dnes ráno (v pátek) mi volal nervózní investor, jestli má prodat všechny akcie. Říkal – tohle není žádná tragédie, není to Rwanda, je to jako pád Sovětského svazu. 
 
Předseda Juncker a jeho vystoupení po Brexitu:
 
Jaké dopady bude mít vystoupení z EU pro českou ekonomiku? Pocítí to nějak významně negativně? Případně koho to nejvíce zasáhne v Česku?
 
Myslím, že ten dopad snad nebude ani patrný. Za předpokladu, že nedojde k obchodním válkám, kterými hrozili Juncker, Schäuble a někteří další. Pokud by došlo k nějaké blokádě, obchodní válce vyhlášené Bruselem, znovuzavedení cel a podobných nepříjemností, tak by pravděpodobně poklesl export škodovek na britský trh. To by pak možná bylo trochu zřejmé. K tomu ale s největší pravděpodobností nedojde. Nemám příliš vysoké mínění o byrokratovi v Bruselu ani o německé či francouzské vládě. Ale i oni jsou si schopni spočítat, že by zavedení obchodní blokády poškodilo i jejich ekonomiky. A to si nemůžou dovolit. Takže si myslím, že dopady v přímé obchodní oblasti nebudou příliš veliké, pokud vůbec nějaké budou. 
 
 
Co Češi a další národy z Evropské unie, kteří v Británii pracují? Co to znamená pro ně?
 
Tam je to trochu složitější. Jedním z motivů, proč se v referendu takto hlasovalo, je obava, že jim hlavně Poláci berou práci. Ale je to, jako když Češi říkají, že jim Ukrajinci berou práci. Přičemž Ukrajinci pracují na místech, kde by Češi nepracovali za ty peníze. Úplně přesně tak je to v Británii, pouze místo Ukrajinců jsou to hlavně Poláci. Ani ne tak Češi. Ti v Británii vykonávají středně kvalifikované nebo vysoce kvalifikované práce. Myslím, že Velká Británie nakonec přistoupí na nějaký kompromis ohledně volného pohybu pracovních sil, protože když se podíváte na obrovská čísla nejenom Poláků, Čechů, Slováků, ale i Španělů, kteří v Británii pracují, tak Britové dojdou k závěru, že bez těchto pracovních sil by se britská ekonomika těžko obešla a že se k nim bude chovat vstřícně. 
 
Jak to pocítí Británie? Je to sice druhá největší ekonomika, ale ustojí to? Před referendem se strašilo, že hodně poklesne libra, nebude na důchody atd.
 
Proboha, Británie přežila bombardování, tak přežije všechno. Přežila devadesátiprocentní zdanění příjmu, dvacetipětiprocentní inflaci. A je toho daleko víc, co Británie přežila. A tohle ve srovnání s tím není zase tak velká událost. Pochopitelně je tu určitá nervozita pramenící z těch výhrůžek ze strany Junckera, Schäubleho a jim podobných, které kdyby se naplnily, tak by to pravděpodobně mělo nějaký efekt. Ale zaprvé, tento efekt není vypočitatelný, nedá se rozumně kvantifikovat. Zadruhé musím jako ekonom podotknout – tohle není v první řadě ekonomické rozhodnutí. Když naši předkové vystupovali z Rakouska-Uherska, také si nedělali nějaké makroekonomické analýzy. Prostě chtěli mít hlavní město v Praze, a ne ve Vídni.

Mluvíte o těch výhrůžkách. Evropská unie opravdu bude možná chtít Británii potrestat, aby to neměli tak snadné a nenastala řetězová reakce referend o vystupování z Unie i v jiných zemích. Nakolik je tohle reálné, že budou dělat Britům potíže ve formě nějakých sankcí?

 
Nevím, nakolik je to reálné. Jestli nakonec dostanou rozum, nebo začnou psát učebnici Jak si získávat přátele pomocí výhrůžek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…