Nevolený, nelegální spolek loupežníků. Benjamin Kuras radí Čechům, jak teď nesmyslům z Bruselu nejlépe čelit

25.06.2016 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR S odchodem z Evropské unie by po Velké Británii možná mohla následovat Francie, jestli Marine Le Penová posílí a vyhraje volby. Čechům bych doporučoval něco rychlejšího. Chovat se spolu s Polskem, Maďarskem a Slovenskem k Evropské komisi, jako by neexistovala, a odepřít jí možnost vnucovat Visegrádské čtyřce jakékoli zákony. Takhle nesmiřitelně hovoří publicista a spisovatel Benjamin Kuras, jenž od roku 1968 žije ve Velké Británii.

Nevolený, nelegální spolek loupežníků. Benjamin Kuras radí Čechům, jak teď nesmyslům z Bruselu nejlépe čelit
Foto: repro ČT
Popisek: Benjamin Kuras

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

Nikdo moc nečekal, že si Britové zvolí Brexit. Jak jste to přijal vy? Bouchl jste šampaňské?

Čekal to asi Tvůrce Vesmíru a budiž požehnán. V těchto dnech mám náběh na dnu, tak jsem na pár týdnů abstinent. V pátek ráno jsem se mrknul na anglické servery – Daily Mail už jasně hlásal WE ARE OUT – a já jsem to jel oslavit krásnou procházkou po lese a sbíráním hub. A vlastně i rozchozením dny. Nasbíral jsme dva koše masáků a tři hříbky. Do lesa mě volala Frekvence 1, co že na to říkám, tak jsem oznámil začátek konce totalitního směřování EU. Asi to natočili a odvysílali. Pak mě odtamtud vylovil Martin Veselovský na DVTV a odpoledne si mě pogriloval a napomenul, abych Evropskou komisi nenazýval totalitní.

Měl by nyní premiér David Cameron odstoupit?

Co nejdřív. A tuším, že už to oznámil, z lesa jsem to úplně nesledoval, ale kdesi jsem to už zaslechl.

Neukážou Skotové a Severní Irové Britům při návratu do EU záda? Jinými slovy, uhájí Velká Británie dosavadní hranice?

Severní Irové by byli šílenci, ledaže by všichni přestoupili na katolictví a vstoupili do Irské republiky, což se nejeví moc pravděpodobně. Skotové si to taky budou pečlivě rozmýšlet, když jsou teď od EU vzdálení pomalu jako Island.

Spisovatelka Iva Pekárková prohlásila, že jsou pro Brity mnohem přijatelnější migranti z bývalých kolonií, jako třeba Indie či Pákistán, než ekonomičtí migranti z východní Evropy jako Poláci, Češi, Ukrajinci a tak dále. Jak to vnímáte vy?

Je to pravda částečně. Indové víc a Pákistánci trochu míň mají výhodu, že mají angličtinu prakticky jako mateřštinu a hodně vysoce kvalifikovaných lidí, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce, především v počítačové technice nebo ve zdravotnictví. Čechů tam moc není, a když, tak na nějaký krátký pobyt, pár let, naučit se jazyk a vydělat nějaké peníze. Většinou se pak vracejí domů. Ukrajinci skoro žádní.

Poláků se tam usadil skoro milion. Velmi úspěšně ve stavebnictví a údržbových službách. Některá města mají dokonce polské popelářské čety a podmínkou zaměstnání je znalost polštiny. Nejakutnější problém způsobily Bulharsko a Rumunsko, odkud přišly celé velké romské rodiny s tucty dětí na podpoře. Ti se asi budou brzy vracet domů.



Do jaké míry nyní Británie zpřísní migrační politiku?

Odhadoval bych, že přestane vyplácet sociální podporu, dokud si člověk neodpracoval a neplatil daně určitou dobu, jako to bývalo dřív. A nechá si ty, kdo jsou zaměstnáni. Těch bude pořád hodně, protože v některých odvětvích jednoduše domácí pracovní síly nenajdete. Takže pracující Čech – a vůbec už ne v brance chytající Čech – se nemusí obávat vystěhování.

Za jak dlouho se Britové opravdu vymaní ze systému EU?

Podle Lisabonské smlouvy to má být do dvou let, ale vrchní komisař Jean-Claude Juncker už navrhl, aby to bylo rychle. Takže bych se nedivil, kdyby to bylo ještě do konce letošního roku.

VŠECHNY PŮLNOČNÍ ROZHOVORY PL.CZ

Myslíte si, že by mohly následovat další exity, třeba Czexit?

Následovat by možná mohla Francie, jestli Marine Le Penová posílí a vyhraje volby. Čechům bych doporučoval něco rychlejšího. A to vzpouru proti Bruselu, jakou doporučuje Viktor Orbán ve svém skvělém churchillovském projevu z letošního března, který v Česku ze záhadných důvodů nebyl zveřejněn. Dočtete se o něm v mé nové knížce „Poslední naděje civilizace,“ která teď právě vychází.

Orbán sice ještě nenavrhuje přesný postup, takže ho navrhnu já: Naprosto ignorovat Evropskou komisi jako nelegální, nevolený, neodvolatelný spolek loupežníků platících si z daní chudnoucích Evropanů obscénních dvacet tisíc eur měsíčně. Chovat se k ní, jako by neexistovala, a odepřít jí možnost vnucovat Česku jakékoli zákony. Nejlepší by bylo udělat to společně ve Visegrádské čtyřce, aby to mělo větší váhu. Je to dohromady přes šedesát milionů obyvatel, stejná síla jako Británie. Myslím, že nám začíná zajímavá a dramatická doba.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…