Nic jste pro mě neudělali, bála jsem se o práci. Mistrová z továrny účtuje s ČSSD a dává najevo, co teď lidé potřebují od nové vlády

02.11.2017 4:43

ROZHOVOR „Propad levicových stran není pro mne žádným velkým překvapením, zvlášť sociální demokraté v minulých letech, kdy vládli, toho moc pro své voliče neudělali a ti jim to teď spočítali,“ myslí si odborářka z Bruntálska Jarmila Valentová, která sama léta pracovala jako dělnice a později i jako mistrová v místní textilní firmě. Svůj názor ještě potom dál vysvětluje: „Mám tím na mysli mladé rodiny s dětmi nebo nějak postižené lidi. Teprve až v tomto volebním období se něco zásadního hnulo v sociální oblasti, no a veřejnost si to vykládá tak, že je k tomu dotlačil až Babiš. Když si vzpomenu, jak jsem se před lety bála o práci, zvláště v našem regionu, a oni s ničím zásadním, co by nám pomohlo, nikdy nepřišli. Takový větší pocit jistoty cítím teprve až dnes.“

Nic jste pro mě neudělali, bála jsem se o práci. Mistrová z továrny účtuje s ČSSD a dává najevo, co teď lidé potřebují od nové vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výrobní linka, ilustrační foto

Cítíte spokojenost s výsledkem sněmovních voleb? Co vás překvapilo, co potěšilo, a co vás naopak zklamalo? Zvolil národ moudře?

Volby mne nepřekvapily, a jestli národ zvolil moudře, ukáže až čas. Opravdu jsem úspěch netradičních a populistických hnutí očekávala, protože měla velkou podporu od lidí už řadu měsíců před volbami. A propad levicových stran není také žádným bleskem z čistého nebe. Zvlášť sociální demokraté v minulých letech, kdy vládli, toho moc pro své voliče neudělali a ti jim to nyní „spočítali“. Mám tím na mysli mladé rodiny s dětmi nebo nějak postižené. Teprve až v tomto volebním období se něco zásadního v sociální oblasti hnulo, no a lidé si to vykládají tak, že je k tomu dotlačil až Babiš...

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí

Vládu sestavuje Andrej Babiš, ale dopadne to bůhvíjak. ODS ho tvrdě odmítla, KDU-ČSL spíše nechce, ČSSD se bojí, TOP 09 a STAN zásadně s Babišem nechtějí... Do vlády se naopak těší Tomio Okamura, komunisté nevědí. Nyní Babiš mluví o menšinové vládě doplněné o experty. Pozorovatelé hádají, že by ho Zeman mohl nechat vládnout i bez důvěry. Jaké řešení si přejete vy sama?

Je smutné, že politici se nedokážou domluvit, zejména v bodech, které mají ve volebním programu stejné nebo podobné. S Tomiem Okamurou a jeho stranou nejsem spokojená, pro mne to zavání jedním až moc ambiciózním člověkem, který moc dobře ví, co lidé chtějí slyšet. Řešení bohužel nemám, sama jsem volila hnutí ANO, takže bych byla ráda, aby své plány dotáhlo do konce.

Ten dědek je zpět, napsal Tomáš Cikrt o Miloši Zemanovi. A další odpůrci prezidenta začínají pochybovat, že Jiří Drahoš je schopen Zemana porazit. Sociolog Jan Hartl upozorňuje, že nyní Zeman bude moci hrát roli moudrého vladaře, který vyvádí zemi z krize během sestavování nové vlády. Vyhraje Zeman prezidentské volby? Přejete si to i vy osobně? 

Prezident Zeman některými výroky spoustu lidí šokoval, ale v hlavě to podle mne má stále dobře srovnané. Bohužel nejsem zastánkyní toho, aby i v dalších volbách kandidoval, jeho zdravotní stav tomu neodpovídá.

Ať bude Babiš vládnout s kýmkoliv, co by měl v naší zemi rozhodně pozvednout? Ve své knize vizí toho napsal spoustu. Chce zlepšit infrastrukturu, zavádět výrobu s přidanou hodnotou, optimalizovat státní finance, podpořit učňovské a technické školství, bojovat s korupcí, podporovat malé firmy... A spoustu dalších praktických věcí. Věříte mu podobné úmysly?

Každá firma by mu za vyučené lidi byla určitě vděčná, ale ten jeho boj s korupcí je trošku zavádějící u člověka, který je sám vyšetřován pro podvod. A jestli panu Babišovi věřím, to je těžko říct, věřila jsem i ODS a ČSSD a nakonec jsem byla z nich zklamaná. Doufám, že se historie nebude opakovat...

Objevují se návrhy na zavedení obecného, tedy lidového referenda; častokrát s úmyslem dosáhnout vypsání referenda o setrvání v EU. Je možné, že Tomio Okamura k tomu nakonec dotlačí Andreje Babiše? Už teď proevropští aktivisté bijí na poplach, že je to začátek konce našeho členství v EU. Měla byste z toho radost? A co si myslíte, o euru, měla by ho někdy Česká republika přijmout?

Co se týká členství v Evropské unii, tak jsem pro jeho zachování. Vystoupení z Evropské unie pro tak malou zemi, jako je ta naše, by zřejmě znamenalo ekonomickou sebevraždu. Doplatily by na to zejména výrobní firmy. Ohledně zavedení eura si ale myslím, že by bylo lepší ještě nějakou dobu počkat.

Za předpokladu, že by ve vládě byli Okamura a komunisté, případně by vládu podporovali a měli vliv ve sněmovně, byla by ohrožena pozice Česka jako součásti Západu? Lidé kolem médií či TOP 09 trousí poznámky, že v takovém případě by si agenti ruských tajných služeb mohli rovnou otevřít kancelář na ministerstvu obrany. Co vy na to?

Nevím, opravdu nevím, tak hluboce do politiky určitě nevidím, abych to mohla posuzovat. No a k předsedovi SPD – jak už jsem říkala, Tomio Okamura je člověk, který se chce jen zviditelnit a získat moc.

Ve volbách dostala napráskáno TOP 09, Miroslav Kalousek již nebude jejím předsedou. Je vám ho líto? Je vám líto TOP 09? A co by se nyní mělo stát se sociální demokracií, která tak propadla ve volbách? Přejete si její návrat na politické výsluní anebo by vám bylo jedno, kdyby se zařadila mezi menší strany, jako jsou například KDU-ČSL, STAN atp.

Tyto strany zde byly již nějakou dobu a nic kloudného nepředvedly, líto mi jich není. Co se týká ČSSD, je škoda, že se propůjčila k takovému jednání, jaké předvedla v poslední době a zvláště v minulých letech, nicméně byla by škoda, kdyby se definitivně zařadila mezi malé, nevýznamné strany. Ten jejich propad, jak už jsem konstatovala, si zavinili jejich politici zcela sami svojí dřívější pasivitou. Když si vzpomenu, jak jsem se před lety bála o práci, zvláště v našem regionu, a oni s ničím zásadním, co by nám pomohlo, nikdy nepřišli. A stále lidé nad padesát mají velký problém najít si práci a ČSSD s tím zase nic nedělá... Takový větší pocit jistoty cítím teprve až dnes.

Myslíte si, že nás nová vládní garnitura ochrání před nelegální migrací z muslimských zemí? A máte vy sama obavu z případného příchodu tisíců uprchlíků ze Středního nebo Blízkého východu?

Ano, toho se obávám, i když musím přiznat, že dám na média, která nás v tomto ohledu hodně „masírují“. Nevím, jestli by to skutečně znamenalo ohrožení bezpečnosti, zvláště nás žen, jestli by bylo více případů obtěžování a znásilňování. Ale zřejmě ano, protože v některých zemích už s tím mají skutečně problém. I tak je to dnes v některých našich městech celkem špatné s bezpečností, kdy nepřizpůsobiví ohrožují slušné lidi. Můj táta, který je už ve věku a bydlí v Ostravě, po 18. hodině už téměř nevychází ven.  

Kdybyste srovnala poměry před rokem 1989 a nyní, v čem vidíte největší pozitiva, a co vám naopak vadí?

Určitě jsme si pomohli, nemusím už stát frontu na banány pro děti nebo čekat na novou, trochu slušnou ledničku či mrazák několik týdnů. Sortiment zboží je nesrovnatelný a vzrostla i naše kupní síla. Můžeme vycestovat, kam chceme. Je ale pravda, že ne všichni na to mají. Domnívám se, že lépe se asi budeme mít. Co mi ale zvláště v poslední době dost vadí, je ta strašná kontrola a restrikce ze strany státu. Já jsem za mlada jezdila na vandry, no a dovedete si to dnes představit, že budete stanovat, kde se vám zachce? Lyžovat nemůžete také všude, když jedete na kole na výlet, nesmíte si dát ani jedno pivko a o kontrole živnostníků raději už nebudu ani mluvit. Stát by mohl trochu víc povolit otěže… 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…