Novinářka Bára Tachecí: Teď začne budování kultu Miloše Zemana

02.02.2013 15:04

ROZHOVOR Známá novinářka Bára Tachecí připustila, že ji chování politiků při historicky přímé volbě prezidenta nepřekvapilo, ale zklamal ji Václav Klaus mladší, ředitel prestižní školy, která učí studenty myslet a správně zacházet s historickými prameny, a sám převezme tvrzení jednoho esesáka.

Novinářka Bára Tachecí: Teď začne budování kultu Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

„Tento příběh byl pro mne mnohem silnější, než estébácké inzeráty. Protože od důstojníků STB nic dobrého nečekám, od ředitele prestižní školy ano,“ řekla Bára Tachecí ParlamentnímListům.cz.

Jak jste vnímala okolnosti kolem první přímé volby prezidenta? Překvapilo vás něco na kampani?

Překvapilo mne, jak daleko jsme od vyspělých demokratických zemí. Taky se tam v rámci kampaně s voliči manipuluje, ovšem nástroje i provedení jsou neskonale jemnější a chytřejší.

Jak jste posuzovala vyhrocenou atmosféru a rozdělení společnosti podle podpory jednotlivým kandidátům? Uklidní se napětí ve společnosti?

Neposuzovala jsem ji, jen vnímala. Případné uklidnění má do značné míry v rukou nový prezident.

Co jste říkala aktivní podpoře Miloše Zemana ze strany současného prezidenta Václava Klause a jeho rodiny, třeba pokusu Klausova syna, ředitele gymnázia PORG o zesměšnění Karla Schwarzenberga v oficiální korespondenci školy?

V politice se pohybuji dvacet let, takže chování politiků ani nošení květin manželkami mne nepřekvapuje a nepřekvapilo mne ani tentokrát. Možná si paní Livie mohla odpustit svoji poznámku o německy mluvící manželce jednoho z kandidátů, vždyť sama je původem cizinkou a jen pomáhá budovat primitivní předsudky.

Doopravdy mne ale překvapil jen Václav Klaus mladší. Nikoliv zesměšněním kohokoliv, to občas udělá každý z nás. Za zásadní považuji jeho následující „vysvětlující“ blog, ve kterém se řečnicky tázal na důvody, jaké měl otec Karla Schwarzenberga k tomu, aby v roce 1939 jel za Goebbelsem do Berlína s plánem projednání likvidace II. republiky. Fakt, že tam skutečně s tímto plánem jel, bral Václav Klaus za prokázaný tím, že to řekl jakýsi vysoce postavený esesman.

Každý z nás občas vyjde z mylné informace, nelze to tak brát? I novinářům se to občas stane.

Máte pravdu, ale novinář se velmi často nemůže od politiků nic dozvědět, tak se občas spolehne na chybný zdroj. Nemluvím ani o politicích, pro které je manipulace denní chléb. Tady mluvím o nekonečném množství dostupných zdrojů a o řediteli prestižní školy, která si vzala za cíl učit studenty kriticky myslet – správně zacházet s prameny a podle informací dostupných v relevantních pramenech si dělat názor. Ředitel ale studentům ukázal, že postup může být i obrácený – totiž nejprve mít jasný názor a z dostupných pramenů si vyzobnout výhradně to, co onen názor podpoří. A že tu „hodící se“ informaci převezmu od esesáka? A že tuto „informaci“ skutečné historické prameny vyvrací? Nevadí, mně se tvrzení toho esesmana prostě strašně moc hodilo, tak to pochopte. Tento příběh byl pro mne mnohem silnější, než estébácké inzeráty. Protože od důstojníků STB nic dobrého nečekám, od ředitele prestižní školy ano. Bylo to pro mne zklamání. Zcela bez ohledu na to, kdo byl ve volbě mým favoritem.

Myslíte si stejně jako prezident Václav Klaus, že v přímé volbě hlavy státu zvítězila „pravda a láska nad lží a nenávistí“?

Nemyslím, opravdu nemyslím. Na druhou stranu uplatňovat v politice pouze pravdu a lásku jsem dosud neviděla nikde na světě.

Co podle vás nejvíc ovlivnilo konečný výsledek – výhru Miloše Zemana?

Zemanovy rétorické schopnosti (včetně schopnosti velké manipulace). A Schwarzenbergovy rétorické neschopnosti (včetně neschopnosti útoky efektivně odrážet a nastolovat vlastní témata).

Připadá vám legitimní zpochybňovat regulérnost přímé volby kvůli útokům a nepravdivým výrokům, které v ní zazněly, i kvůli inzerátu v Blesku, v kterém byly zveřejněny lži a který navíc vyšel v rozporu se zákonem?

Připadá mi legitimní zákonně se ohradit proti čemukoliv, co pokládáme za nezákonné.

Na adresu Miloše Zemana už se snesla kritika za jeho první vystoupení na tiskové konferenci i v prvním povolebním rozhovoru v České televizi, kde nebyl podle názoru některých diváků zcela střízlivý. Překvapilo vás něco na chování nově zvoleného prezidenta?

Nikoliv. Znám ho dvacet let.

Výroky Miloše Zemana na adresu novinářů v kampani, ale i po zvolení hlavou státu jsou stále ironické, výsměšné, urážlivé. Myslíte si, že nový prezident se bude snažit lépe vycházet s médii nebo zvolí opět konfrontační styl?

Netuším. Zato tuším, že budou-li jeho výroky na adresu kohokoliv dokola se opakující, začnou nudit.

Jaké máte jako novinářka osobní zkušenosti ze setkání s Milošem Zemanem? A je podle vašeho názoru dnes jiný, než byl před deseti lety, kdy se věnoval aktivně politice?

Jako novinářka jsem si rozhovory s Milošem Zemanem vždy užívala. Nikdy nebyly triviální, vždycky mne na rozdíl od řady jiných politiků nutil myslet naplno. A bývala jsem po nich unavená – neb byl mistrem v neodpovídání na otázky a odvádění řeči tam, kam chtěl on. Mimochodem to je dar, který je v kampaních nenahraditelný a kdo ho nemá, nikdy Zemana neporazí. Jeho výpady mi přišly občas vtipné, ale smála jsem se jim vždy. Nabyla jsem dojmu, že podle toho, jak na jeho urážky jednotlivci reagují, poznává ty zranitelné.

Objevují se obavy z přílišné snahy budoucího prezidenta zasahovat do politického dění víc, než by mu podle Ústavy příslušelo, a to nejen od vládních stran, ale i z ČSSD, kde se znovu otevřela rána z někdejší „zrady“ Miloše Zemana při volbě prezidenta. Jak se podle vašeho odhadu bude Miloš Zeman chovat v nové roli, k níž získal poměrně silný mandát od voličů?

Bude-li se držet svých prohlášení, pak to jistě bude prezident pohybující se na hraně Ústavy. Na druhou stranu ta naše Ústava je tak špatná a tolikrát dvojsmyslná, že se mu na té hraně bude tančit skvěle. A čím víc se kdo bude vztekat, tím větší radost při tom tanci bude Miloš Zeman mít.

Jaké bude podle vašeho názoru období prezidenta Miloše Zemana?

Bude to podle mého názoru období budování kultu Miloše Zemana. Nic nezajistí jistotu příštího zvolení tak jistě, jako právě tato cesta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…