Novinky z předvolební Itálie. Strana současného premiéra cílí na imigranty, televize dělá z opozice fašistické čerty...

03.03.2018 17:53 | Zprávy

ROZHOVOR V neděli ráno se otevřou volební místnosti v Itálii. O atmosféře před volbami, ze kterých má mít Brusel velký strach, jsme hovořili s česko-italskou blogerkou Monikou Pilloni. Ta v kampani pomáhala hnutí Liga, nabízí ovšem komplexní vhled do předvolební situace. V zemi, kde doposud vládla probruselská levice, se dají očekávat významné změny.

Novinky z předvolební Itálie. Strana současného premiéra cílí na imigranty, televize dělá z opozice fašistické čerty...
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Itálii čekají v neděli parlamentní volby. V jaké náladě jde italská společnost rozhodovat o své budoucnosti?

Italská společnost je na jednu stranu zklamaná, a na druhou stranu rozzlobená. Pak mezi těmito dvěma proudy existuje skupina, která zřejmě nechala hlavu na jiné planetě – podle nich se nic špatného neděje a katastrofální výsledky dosavadní vlády pro ně vlastně neexistují. To jsou ti, kteří budou volit Renziho Demokratickou stranu a levicové pidistraničky. Mezi zklamanými a rozzlobenými občany je jedna část lidí, jež k volbám nepůjde: Mezi ně patří např. manželé padesátníci, co žijí již od října v autě a ztratili veškerou důvěru ve stát, který se o vlastní občany nezajímá. Velká část občanů, volajících po změně, bude volit strany jako je Liga a Forza Italia, nebo také Fratelli d´Italia.

Další část občanů, speciálně na jihu a nejenom tam, bude volit Hnutí pěti hvězdiček: jsou to většinou ti, co nesledují doloženou neschopnost administrace tohoto hnutí, ale mají v hlavě stále opakované „Ave Maria pěti hvězd“, a sice vyhlídku na finanční podporu – všeobecný základní příjem – darované peníze bez práce. Odkud, jak a z čeho? Na to se „hvězdičkoví“ voliči neptají, je to až příliš krásný sen...

Z českých zkušeností víme, že volby často mohou být ovlivněny událostmi, které se odehrají krátce před volbami. Stalo se v posledních dnech před volbami něco zásadního, co by mohlo na poslední chvíli výsledky zvrátit?

Vyloženě zásadní událost, která by mohla zvrátit výsledky voleb, se nestala. Řekla bych, že faktická činnost všech stran narýsovala již dlouho dopředu, jakým směrem se budou volby vyvíjet. Dá se říct, že občané v Itálii byli v posledním měsíci vyburcováni hrůzostrašnou vraždou Pamely Mastropietro.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor ODS Aschenbrenner: Byl jsem proti slepenci SPOLU. Ukřičený STAN má něco rozhodovat?

18:29 Senátor ODS Aschenbrenner: Byl jsem proti slepenci SPOLU. Ukřičený STAN má něco rozhodovat?

Zelená guru Greta, zdá se, už lidi v zahraničí příliš netáhne. Netáhnou ani Piráti u nás, kteří kdov…