Nový ,,Listopad"! Zatočit s tím, co se děje. O Babišovi, dnešní opozici, pražských oslavách i Slonkové se zkušenou advokátkou z Moravy. Od plic

20.11.2018 11:30

ROZHOVOR „Pokud si novináři mysleli, že danou reportáží obrátí proti Andreji Babišovi tu méně bystrou část jeho voličů, podařil se jim pravý opak,“ komentuje známá advokátka Jana Zwyrtek Hamplová aktuální kauzu spojenou s vyjádřením Andreje Babiše mladšího pro Seznam Zprávy. Zároveň upozorňuje, že premiér „chce všechno a myslí si, že může všechno, a to se mu dříve nebo později stane osudným“. Teď ale válčí velmi efektivně. Letošní centrální oslavy listopadu považuje Hamplová za naprostou karikaturu. „V každé obci a městě byly důstojnější a pravdivější než ty v Praze.“ Je třeba najít nový „listopad“, aby zatočil s tím, co se tu dnes děje. „Pohrdání morálkou, právem a slušností je do nebe volající,“ varuje advokátka.

Nový ,,Listopad"! Zatočit s tím, co se děje. O Babišovi, dnešní opozici, pražských oslavách i Slonkové se zkušenou advokátkou z Moravy. Od plic
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová na křtu své knihy

Reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, ve které hovoří Andrej Babiš mladší, rozhýbala politickou scénu. Už samotné její pořízení pomocí skryté kamery ale vyvolává zásadní pochybnosti, a to jak po stránce dodržení zákona, tak etiky. Jak vy hodnotíte jejich postup?

Osobně se domnívám, že tato reportáž svým stylem není především hodna žádného novináře, o to více Sabiny Slonkové, která v minulosti dokonce přijala místo šéfredaktorky v MF DNES, tedy v médiu, které už tehdy vlastnil významný politik. Věděla to, a přesto šla do toho. Nemyslím si, že by byla tak naivní, aby se domnívala, že si bude moci psát, co opravdu chce. Pokud tak naivní byla, pak se musím ptát, zda dnes, rovněž naivně, neplní nějaké zadání, aniž si toho vůbec všimne. Se synem toho významného politika totiž udělala reportáž dané kvality a časově cíleně ji pustila do éteru – nemohu se ubránit dojmu, že pro svou vlastní slávu. Považuji to za lidsky i novinářsky „malé“. Jsem přitom poslední, kdo by hájil kauzu Čapí hnízdo. Současně však říkám, že rozumem vládnoucí člověk si o dotaci na tento projekt musel udělat obrázek dávno, a kdo si ho neudělal, daná reportáž na tom nic nezmění. Tedy kdo používá mozek, nepotřeboval k názoru na Čapí hnízdo rozhovor s dotyčným mladým mužem. Čapí hnízdo byl prostě uměle vyvedený majetek z Agrofertu, aby jako „malý podnik“ dosáhl na dotace, za tím účelem byl formálně přepsán na děti a bratra manželky, a pak se opět vrátil do „velké“ náruče Agrofertu. Stalo se to, co nemravně dělají mnozí jiní – ovšem pokud takové věci dělají, nesmí jít do politiky, kde je svléknou do naha. A pokud si novináři mysleli, že danou reportáží obrátí proti Andreji Babišovi tu méně bystrou část jeho voličů, podařil se jim pravý opak. Předseda vlády se v jejích očích stal mučedníkem.       

   

Odpovídá obsah reportáže tomu, co vlastně vyvolala? Poskytla zásadní informace, které jsou teď argumentem pro hlasování o nedůvěře nebo ne?

Odpověděla jsem výše. Ti znalí už dávno ví, že převody majetku byly účelové s cílem získat neprávem, chcete-li podvodně, 50 milionů dotací, protože nikdo přece nemůže brát vážně převod majetku na děti a švagra – ti asi opravdu jen podepisovali. Ale pokud už toto zjištění nevyvolalo odchod Andreje Babiše z politiky a odklon jeho voličů, lidsky i novinářsky nízká reportáž na tom nemohla nic změnit. Chápu, že to tisíce lidí Andreji Babišovi škodolibě přálo, ale možná, kdyby Andrej Babiš nebyl v politice, by si mnozí řekli, jaký je borec, když ten stát tak převezl. Tím, že se ocitl v politice, se stalo Čapí hnízdo bičem, kterým ho soupeři (právem!) bijí, protože se jim to jednak hodí, jednak ty kroky kolem vyvádění majetku jsou prostě z hlediska práva více než sporné a podvodem těžce zavánějí. Tedy kauza Čapího hnízda musí být standardně vyšetřena – když vidím, za jaké banality se v případě dotací stíhají obce a města, je smutné, že Čapí hnízdo má jakýsi zvláštní režim a ještě se výrazněji nepohnulo. To je to, co mi opravdu vadí – nerovnost před zákonem. Ale upřímně – případ vyšel najevo hlavně díky jeho aktérovi, jsou tu nepochybně desítky jiných a horších, jen ti lidé kolem mají rozum a necpou se, ve vlastním zájmu, do politiky. Andrej Babiš chce všechno a myslí si, že může všechno – a to se mu dříve nebo později stane osudným. Jako mnohým jiným před ním.         

Andrej Babiš reagoval s tím, že projekt byl několikrát kontrolován, upozorňováním na synovu nemoc, označil vše za lež, kampaň, řekl, že nikdy neodstoupí. Jak si zatím stojí v této kauze?

Andrej Babiš dělá, co může. A má evidentně skvělé poradce, protože jeho reakce byly jediné možné. Osobně si myslím, že kdyby tušil, že vstoupí do politiky, což kdysi naprosto vylučoval, nikdy by pro těch 50 milionů nedělal rošády, které mu teď tak komplikují život. Dohnala ho minulost, s níž válčí, a díky elektorátu svých voličů zatím válčí velmi efektivně. Navíc připomínám, že těch 50 milionů už bylo vráceno. Tím se minimálně společenská nebezpečnost jednání, i kdyby bylo shledáno trestným, velmi snížila. Zkrátka umí to a to je nutné mu přiznat. Zveřejňování diagnóz svých dětí ovšem jako matka nikdy nepochopím.

Autogramiáda básnické sbírky. Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová

 

Následoval 17. listopad, kdy vyšly tisíce lidí do ulic a žádaly demisi vlády. Vy jste v ten den měla křest své knihy básní Život na čtyři řádky. Jaká byla autogramiáda?

Konečně veselejší otázka… Autogramiáda byla úžasná, a vůbec nepřeháním. Sešli se mí blízcí a mnoho přátel a atmosféra byla skutečně nádherná. Datum 17. listopad jsem jako pamětník těch dnů vnímala jako symbolické… Navíc jsem měla kolem sebe v galerii Kateřiny Dostálové fotografie Herberta Slavíka, dvorního fotografa Václava Havla, včetně těch nejslavnějších fotek. Přítomní vyslovovali, že na podobné privátní akci je jim lépe než na náměstích dnes neskutečně polarizované společnosti a že povznášející chvíle dnes musíme čerpat ze sebe a ze svého okolí než ze společenské atmosféry. A to vnímám velmi – přemýšliví a inteligentní lidé se stahují do sebe a hledají opět své vlastní světy, protože ten venkovní začíná být opět velmi nepřátelský, vulgární, agresivní a zlý. Podle mého názoru to za chvíli skončí tak, že do veřejných funkcí skutečné osobnosti nebudou chtít jít, protože jim bude stydno vedle někoho vůbec být a na něčem takovém, co se dnes děje, se jakkoli podílet. A to může být začátek konce demokracie – protože se k moci bude dostávat „třetí čtvrtá liga“.

V každém případě jsem si po autogramiádě mé básnické sbírky obsahující čtyřverší o běžném životě v žádném případě nepustila zprávy, abych si to krásné odpoledne realitou nepokazila. A to jsem člověk, který veřejné dění sledoval aktivně od roku 1989 a mnohokrát také různě kandidoval… Kvalita současné politiky mne z ní vyhnala a už nikdy se do ní nemíním vracet. Její styl, úroveň a vulgarita mi nevyhovují. Snad jen tomu dobrému občas pomohu, a to zase velmi ráda, svou profesí. A hodlám nadále psát… A už nejen poezii. Chci zažívat takové chvíle, jako jsem si dopřála v sobotu. Chci svůj vlastní svět, svou rodinu, své přátele.     

Na křtu básnické sbírky. Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Na Národní třídě začal 17. listopad pokládáním kytic, ovšem ne všechny zůstaly na místě u pamětní desky. Pokud jde o vyhození květin Babiše, Zemana a Okamury do koše, jak moc tato akce podle vás vyjadřovala skutečné naladění davu? Co říci na tvrzení, že nejen vyhozením květin, ale i způsobem oslav byl 17. listopad „zprivatizován“ kruhy kolem liberální opozice?

Ve svém blogu jsem napsala – „Listopad 1989: The End“. Na tom trvám. Listopad 89 vzpomínejme, byly to krásné dny a krásná doba, ale už se k němu nemodleme. Je třeba najít nový „listopad“, aby zatočil s tím, co se tu děje dnes – pohrdání morálkou a právem a slušností je do nebe volající. To, co se tu někdy děje, mi připomíná název filmu Prohnilí proti prohnilým, a výjimky slušných politiků (i ti tu jsou!) jen potvrzují pravidlo. Centrální oslavy listopadu považuji letos za naprostou karikaturu – v každé obci a městě byly důstojnější a pravdivější než ty v Praze. Když se navíc podíváme, kdo vlastně v Praze vyhodil ty květiny, údajně jakýsi profesionální účastník demonstrací z Holandska, člověk jen kroutí hlavou, jaké divadlo tu připouštíme. Jsem proto neskutečně ráda, že jsem si listopadové dny připomněla na vlastní privátní akci, s poezií a se skvělými lidmi kolem. Na Národní třídu ani náhodou – právě proto, abych neztratila poslední kapku naděje, že se něco změní.  

Zaznívají názory, že i kdyby Babiš padl a náhodou byly předčasné volby, ANO posílí. Je to podle vás pravděpodobné? Odrazí voliči i současné útoky proti Babišovi nebo budou mít už všech afér dost?

Ptejme se jinak. Je na naší politické scéně tak dobrý subjekt a tak charismatický a skvělý lídr, který osloví davy a ANO porazí? Je tu taková partaj? Takové hnutí? Já ho nevidím. Už kdysi jsem vyslovila, že ANO nevyhrálo až tak svými schopnostmi, jako spíše neschopností a degradací politiky jeho předchůdci, kteří si mysleli, že to budou mít na věčné časy a nikdy jinak. Chovali se tak, jak si ani ze setiny nedovolí žádný starosta malé obce, protože ví, že by ho lidi „sežrali“. Nedůvodná pýcha ostatních stran tak zajistila vzestup jednoduchých hesel a silných výroků Andreje Babiše a hnutí ANO. Kdysi se mu tehdy silné strany vysmívaly, teď se vysmívá on jim. Všichni ostatní voliče zklamali a on na to vsadil. Lidi volili otrávení, protože neviděli náhle nikoho jiného. To je vše. Z ANO se tím ale stala etablovaná politická strana, která dnes ty osobnosti má a získává další svou politickou silou i v regionech. Tomu se dnes těžko čelí, protože síla přitahuje, a směr dolů odrazuje. Tedy předčasné volby dnes nic neřeší, zvláště s tímto prezidentem. Andrej Babiš je prostě silný; ale tu sílu mu na stříbrném podnose odevzdaly ostatní strany svými skandály, slabými lídry a neochotou stavět do čela své nejschopnější. Lidi chtěli po neuvěřitelně slabém Sobotkovi silného vůdce, a tak ho tu máme.

TV Nova nám v neděli večer nabídla nejprve předtočené vyjádření Beaty Babišové. V něm žádala novináře, aby už jejich rodinu neobtěžovali. Odpůrci Babiše se se smíchem ptají, kolik jí za to Babiš nabídl či čím jí vyhrožoval. Jak na vás video působilo?

Působilo na mne bohužel podobně. Díky tomu, že předtím vedle syna přizvukovala a radila mu. Buď měla ty novináře hned vyhodit s tím, že syn je nemocný, nebo dnes neměla hrát toto divadlo. Chtělo by se mi ironicky podotknout – sorry jako.

Pak přišel rozhovor premiéra s Reyem Korantengem. V něm připomenul, že v době založení Čapího hnízda byl jeho syn zdravý, na Krymu a na Ukrajině byl s panem Protopopovem šťastný. Připustil, že teď tvrdí, že tam byl nedobrovolně, jenže je nemocný. Bude mít tento rozhovor nějaký dopad nebo je to jen jedno z vyjádření?

Lze se ještě něčemu v kauze Čapího hnízda divit? Mimo toho, že případ ještě není vyšetřen, i když je z hlediska práva tak průzračný? Andrej Babiš je tvrdý hráč, patrně i ve své rodině, to je, tipuji, těžký patriarchát. Šel si od listopadu tvrdě za svým a i jeho angažmá v politice je toho druhu. Každé slovo, i když vypadá jako spontánně řečené, je těžce promyšleno. Klidně se zbaví lidí, kteří mu škodí, a najde si jiné, pro něj výhodnější. Dokáže změnit názory lidí ve svůj prospěch – viz obrat o 180 stupňů současného prezidenta. A dokud mu to bude fungovat, tedy dokud ho lidé budou volit, protože mu budou ty řeči věřit, tak nebude mít dopad vůbec nic. A fungovat to bude do doby, než se objeví osobnost, která na něj ukáže prstem a které lidé uvěří víc. A ona se objeví – je to jen otázka času. Bude mi pak líto komunálních politiků v dresu ANO, kteří jsou často bezva lidé a kterých si kvůli tomu, co umí, opravdu vážím. Snad to pak ustojí kvalitou sebe sama – přála bych jim to. Značka za jménem v komunále až tak neplatí.       
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…