ODS chce zvýhodnit své bohaté voliče, říká Pirát z Moravy. A od ANO a SPD žádnou odpovědnost ani nečekal

28.11.2020 9:37

ROZHOVOR „Na této tragédii, která může zničit rozpočty krajů, obcí a budoucnost našich potomků, je obzvlášť smutná účast ODS. Odpovědnost u ANO ani SPD nečekám, ale že to v takovém rozsahu podpoří i ODS, mě překvapilo. ODS se tím zjevně snaží splnit svůj předvolební slib. Dělají to především pro své voliče, kteří se podle mého názoru rekrutují spíše z těch s vyššími příjmy, které tento návrh finančně zvýhodní. Za rozpočtově odpovědný považuji návrh mého pirátského kolegy Mikuláše Ferjenčíka, který navrhl zvýšení slevy na daňového poplatníka. Doufám, že Senát návrh zásadně upraví, než jej Sněmovně vrátí,“ myslí si Pirát Martin Švadlenka, zastupitel Olomouckého kraje.

ODS chce zvýhodnit své bohaté voliče, říká Pirát z Moravy. A od ANO a SPD žádnou odpovědnost ani nečekal
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) Sněmovna snížila daně a zrušila superhrubou mzdu. Rozpočet tak přijde o 130 miliard. Co na tento krok, prohlasovaný ANO, ODS a SPD, říct?

Na této tragédii, která může zničit rozpočty krajů, obcí a budoucnost našich potomků, je obzvlášť smutná účast ODS. Odpovědnost u ANO ani SPD nečekám, ale že to v takovém rozsahu podpoří i ODS, mě překvapilo.

Myslíte, že motivací ODS hlasovat pro Babišův návrh byla šance prosadit kus vlastní politiky nebo v tom hrálo roli něco jiného? Vypadá takto rozpočtově odpovědná politika?

ODS se tím zjevně snaží splnit svůj předvolební slib. Dělají to především pro své voliče, kteří se podle mého názoru rekrutují spíše z těch s vyššími příjmy, které tento návrh finančně zvýhodní. Za rozpočtově odpovědný považuji návrh mého pirátského kolegy Mikuláše Ferjenčíka, který navrhl zvýšení slevy na daňového poplatníka. Doufám, že Senát návrh zásadně upraví, než jej Sněmovně vrátí.

Mluvilo se o ochraně důchodců, ale v domovech seniorů nákaza covidem řádí. Objevují se hlasy, že testování důchodců a personálu pomocí antigenních testů mělo přijít daleko dříve. Jaký je váš názor?

Co se antigenních testů týče, jsem vzhledem k jejich poměrně vysoké chybovosti celkem skeptik, ale je to lepší než jen čekat. Jelikož bylo od jara jasné, že v domovech seniorů bojujeme o nejzranitelnější část populace, měla veškerá možná opatření mířit po celou dobu především tam.

Dochází ze strany vlády k diskriminaci drobných obchodníků tím, že vláda nechala otevřené jen velké supermarkety, ale ti malí, kteří častokrát prodávají stejné zboží, museli být zavření?

Samozřejmě že dochází. Pevně věřím, že to potvrdí i Ústavní soud v reakci na ústavní žalobu podanou senátorem Wagenknechtem.

Udělala vláda chybu, když omezila prodejní plochu na 15 m²/osobu? Co způsobené fronty venku? Nejsou ony v současném mrazivém počasí také trochu „o zdraví“?

Chybou byla spíše liknavost. Podobná omezení měla přijít mnohem dříve. Je také ke zvážení, zda 15 m² není zbytečně moc, protože to zjednodušeně řečeno zvětšuje dosavadní doporučený dvoumetrový odstup dvojnásobně. Co se front týče, tak mám jen takové informace, že se tyto fronty tvoří především před otevřením provozovny. Zdravotní dopady  takových front podle mě nebudou takové, aby měly potenciál ještě více zkomplikovat práci našemu zdravotnictví.

Jak se na přijímaná opatření kvůli covidu díváte? Jsou příliš přísná nebo naopak měla být krátkodobě přísnější, a tím i účinnější?

Jsem zastáncem tvrdších opatření přijatých včas, protože váhání a měkkost růst nákazy nezastaví a vede jen k pozdějšímu přitvrzení a též k prodloužení doby, po kterou budou muset opatření platit.

Ministr vnitra Jan Hamáček plánuje zřízení parlamentní vyšetřovací komise pro analýzu chyb před druhou vlnou koronaviru. Je to podle vás dobrý nápad?

Ano i ne. Analýza je bezpochyby nutná proto, aby se v budoucnu podobné chyby neopakovaly. Na druhou stranu jsem vzhledem k historii k výsledkům parlamentních vyšetřovacích komisí dost skeptický.

Co říkáte na americké volby, kde vyhrál (asi) Joe Biden?

Jen to, že Donald Trump své působení ve funkci nakonec korunoval tím, že nedokázal důstojně uznat porážku.

Čekáte nějakou změnu v americké zahraniční politice?

V zásadě ne. Zajímá mě hlavně změna, kterou Biden slibuje ohledně boje s měnícím se klimatem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…