ODS má silnou budoucnost, věří středočeský kandidát Beznoska

22.09.2013 22:03

Změny v řadách ODS už proběhly, je třeba mít dobrý program. Činnost menších politických stran nesleduje a za exhejtmana Davida Ratha prý došlo k naprosté destrukci kraje, řekl v rozhovoru Adolf Beznoska, dvojka na kandidátce ODS ve středních Čechách. Sám je pro nižší daně, hodnotit jejich zvyšování za působení občanské demokracie ve vládě však nechce.

ODS má silnou budoucnost, věří středočeský kandidát Beznoska
Foto: ODS
Popisek: Adolf Beznoska

Pozice občanských demokratů před volbami je dost komplikovaná. S čím jdete do voleb, abyste přesvědčili voliče?

Situace není jednoduchá, ale nemyslím, že by byla výjimečně složitá. ODS má svoji historii, pevné ideové ukotvení a vím, že má také svoji silnou budoucnost. My Středočeši jsme udělali i razantní personální obměnu na čelních pozicích kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny. Věřím, že tato fakta si volič před volbami uvědomí.

Pokud se ptáte na mě konkrétně, tak já nabízím voličům svoji práci, jsem aktivní a pracovitý člověk se zkušenostmi z různých oblastí života, mám dostatečné zkušenosti i z komunální politiky. Pokud bych byl zvolen do Poslanecké sněmovny, chci se zaměřit na oblast školství, byl jsem ředitelem střední školy, ve školství jsem mnoho let působil a jsem spokojen i s programovými prioritami ODS pro oblast školství. Osobně v této problematice kladu na první místo kantory. Dobrou školu dělá dobrý kantor, který je motivován jak finančně, tak profesně. Má vytvořeny vhodné podmínky, má učitelství jako první volbu. Dobré finanční podmínky pak současně umožní ředitelům na trhu práce vybírat.

Jakou mají podle vás občanští demokraté šanci v nadcházejících volbách po dění kolem expremiéra Petra Nečase, jeho asistentky a odstoupení poslanců z ODS – takzvaných rebelů? Myslíte si, že na to voliči budou reagovat?

Toto je na každém voliči. Osobně si myslím, že nikdo uspokojivě nevysvětlil, alespoň mně ne, jak souvisí kauza Jany Nagyové s příběhem pánů Janouška a Rittiga (podnikatelé a lobbisté, pozn. red.). Rovněž si nemyslím, že v případě tří takzvaných rebelů (Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr složili nečekaně mandáty, o politických motivech se spekuluje, pozn. red.) se jednalo o korupci. Celá situace samozřejmě ODS neprospěla a členská základna na to už zareagovala. Nikdo z těch tří poslanců už nebyl nominován.

Stále se mluví o nutné změně v ODS, jaká změna by to měla být podle vás?

Změna už není potřeba, protože znovu říkám, že program ODS je dobrý, jde hlavně o to, abychom ho důsledně naplňovali. Bohužel systém každého koaličního vládnutí vede k tomu, že nelze realizovat program vlastní strany na sto procent, a je otázkou, kam až jsme jako občanští demokraté byli schopni v těchto ústupcích partnerům zajít. Koaliční kompromisy nás jako stranu poškozovaly.

Jak hodláte přesvědčit voliče ODS, jejichž důvěra klesá, že ještě máte sílu něco dokázat?

Každá politická strana přesvědčí voliče svojí prací a programem. Program, který postupně představujeme, je velmi dobrý. Takže mít dobrý a fundovaný program, který je reálný.

Jak vnímáte zvyšování daně z příjmu?

Současná výše daní je nepřekročitelná, je to maximum a nepodpořím jakékoliv další zvýšení daní. Můžeme se bavit o postupné úpravě k nižším sazbám.

Zvyšování daní je právě také prací ODS, vy s tím souhlasíte, nebo měly daně zůstat v nižší sazbě?

Já jsem propagátorem nízkých daní. Zda mělo či nemělo dojít ke zvýšení daní, nehodnotím. ODS se na tom spolupodílela, ale ministr financí, který příslušné návrhy předkládal, byl Mirek Kalousek z TOP 09.

Jak hodnotíte sociálně-demokratické vedení Středočeského kraje za poslední čtyři roky, nejprve pod taktovkou Davida Ratha, následně Zuzany Moravčíkové a nyní Josefa Řiháka? Vyjádřete se, prosím, také k dluhu kraje, který za vedení ODS byl téměř čtyři miliardy a nyní se pohybuje kolem deseti miliard.

Za Davida Ratha, za jeho hejtmanství šlo o devastaci středních Čech. Byla to naprosto svévolná vláda jednoho muže, ostatní byli jen figurky, které on ani neposouval, ale spíše absolutně nerespektoval.

A obrovský dluh kraje je toho důkazem. Zuzana Moravčíková byla hejtmankou jen velmi krátkou dobu, tam bych se hodnocení pozdržel. Podobné je to také se současným hejtmanem Josefem Řihákem, neuplynula dostatečná doba k hodnocení, ale tady cítím, že vůle jednat se starosty v jiných dresech, než je dres ČSSD, tu je, a to za doktora Ratha nebylo. Věřím, že doje k napravení těch děsivých vztahů a Řihák bude vstřícný ke všem obcím podle potřeb občanů, nikoliv strany.

Ještě dodám, že za Petra Bendla (hejtman kraje za ODS od roku 2006 – 2010, pozn. red.) se do oprav krajských komunikací ročně investovalo 1,7 miliardy korun, dnes je to pouhých osm set milionů korun, to je dramatický rozdíl a zoufalý stav vozovek tomu napovídá.

Jak vidíte šanci menších, nastupujících stran ve volbách?

Nechci hodnotit, jakou mají šanci, to ukáží voliči. Já vidím politiku v parlamentní podobě západního typu, kde se soutěží s myšlenkami stabilní politické strany, které jsou profilovány. Nejsem příznivcem podnikatelských subjektů v politice, nevěřím ani na osvícené mesiáše, a proto šance nových takzvaných stran neodhaduji.

Každá politická strana ale nějak začínala, ne?

Ano, každá strana nějak začínala a Česko je velmi zajímavou zemí. Podle mne podnikatelské subjekty do politiky nepatří.

To je i moje další otázka. Máte dojem, že přichází éra podnikatelů v politice? Mohou mít u lidí úspěch a jaký to bude mít dopad na veřejnost?

Já jejich šance nehodnotím, věřím v moudré rozhodování českého voliče. Pro mne tato hnutí neznamenají nic a ani jim nevěnuji přílišnou pozornost.

Dá se obecně politikům ještě věřit?

Samozřejmě dá. Já sám se považuji za politika, který když dá slovo, tak platí. Nevím, proč bychom neměli politikům věřit. Znám v politice mnoho lidí, kteří jsou moudří, vzdělaní a spravedliví. A právě takoví lidé by měli spravovat věci veřejné.

Adolf Beznoska se narodil 25. prosince roku 1961 ve Slaném. Nejprve hrál profesionálně hokej za Kladno a Mladou Boleslav, a to až do svých 31 let. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, doplnil si pedagogické vzdělání, studoval také fakultu tělovýchovy a sportu - trenérskou školu a dále absolvoval čtyřsemestrální manžerská studia. Byl učitelem, zástupcem ředitele a nakonec i ředitelem Obchodní akademie v Mladé Boleslavi. Tam rovněž vedl projekt vzniku vyšší odborné školy ekonomické. V roce 2006 vyhrála ODS v komunálních volbách a od té doby je prvním náměstkem primátora Mladé Boleslavi. V řadách občanských demokratů působí od roku 2000 a v zastupitelstvu Mladé Boleslavi je od roku 2002. Do roku 2006  předsedal finančnímu výboru města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…