ODS po svatbě s TOP 09 odešla s plnou parádou do levého středu. Pravicový voliči, toto ti nabízí Václav Klaus

27.01.2021 15:33

ROZHOVOR Kdykoliv se hlasuje o nějakém skutečně pravicovém tématu, je v první linii hnutí Trikolóra, říká jeho předseda Václav Klaus mladší. Řazení Trikolóry spíše na roveň SPD je podle něj spíše záležitostí novinářských elit, které nevědí, čím jiným ji mlátit po hlavě. Objasnil také, jak je to s „volným trhem“ v Evropské unii, o kterém teď často slyšíme v souvislosti s přijímáním nového zákona o potravinách.

ODS po svatbě s TOP 09 odešla s plnou parádou do levého středu. Pravicový voliči, toto ti nabízí Václav Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

„Jsme jediná strana, která hájí kapitalismus a váš majetek v téhle republice od chvíle, kdy ODS odešla do levého proevropského středu,“ řekl jste v tomto týdnu. Máte pocit, že ODS přestává hájit soukromé vlastnictví?

Většina jejich členů určitě ne, řada jejich poslanců taky ne – ale vedení strany má již zcela jiné priority než kapitalismus. Zákaz klecových chovů slepic, bezvýhradná podpora EU, moderní-digitální-korespondenční leccos. No a zejména – svatba s TOP 09 a s lidovci – to je odchod do levého proevropského progresivního středu s plnou parádou.

Z jakých stran dnes vidíte největší ohrožení majetku?

Piráti, soc. dem., komunisté; v tomto pořadí. Vtip je ale v tom, že ostatní velké strany (ANO, ODS...) se bojí vehementně hájit pravý opak.

Řada lidí ale řadí Trikolóru spíše k SPD, nežli k pravici. Proč, podle vás, tento dojem vzniká?

Myslím, že zejména z rozhodnutí několika novinářských elit – jak nás mlátit po hlavě. Jinak, když se hlasuje o snížení daní, svobodu, malý štíhlý stát, univerzální pravidla platná pro všechny – najdete nás vždy v první linii – byť je nás ve Sněmovně málo, pochopitelně.

Ve středu jste v Poslanecké sněmovně podpořil návrh zákona o potravinách, který podporuje domácí produkci. Při debatě ale „volným trhem“ a zákony kapitalismu argumentovali jeho odpůrci, zejména z řad Pirátů. Mně to také přijde, že se zde střetává volný trh s „racionálně národním programem“, což je další programový pilíř Trikolóry. Pociťujete v tomto směru nějaké dilema?

Ano, pociťuji, a také jsme měli volné hlasování v klubu. Nicméně evropský dotační zemědělský hybrid – nemá s kapitalismem nic společného. Nic!! Když německý nebo holandský zemědělec bere výrazně větší dotace než český. Když všechny velké obchodní řetězce nejsou v českých rukou – pak sledujeme jen kontinuální oslabování českých zemědělců na našem trhu a dovoz extra levných (dotovaných) potravin druhé jakosti. Nechci se dožít potravinové soběstačnosti 0 %, jakou máme u vakcíny třeba. Řešením jsou závody v dotacích nebo jiná regulace – všechno špatná řešení.

Nicméně, český hospodářský živel musíme hájit. Naši předkové to dělali také. Republika by nevznikla bez toho, že vlastenci začali zakládat v 19. století záložny, aby soustředili český kapitál (tehdy zejména selský) a mohly vzniknout továrny a cukrovary a podobně v českých rukách. Bankéř Preiss (Živnobanka) byl pak za první republiky synonymem vzestupu českého průmyslu a jeho síly v německém prostředí. Bez vlastního silného národního průmyslu a zemědělství – není samostatnost. Národ pak nemá sílu.

Nebylo to jediné pozoruhodné sněmovní hlasování v tomto týdnu. V úterý jste popisoval, jak vláda neměla ve Sněmovně dost hlasů pro schválení trestů za nedodržování vládních opatření, a ochotně vypomohli právě liberální Piráti…

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25532 lidí

Vládní většina neměla 101 hlasů pro přehlasování veta Senátu, tak různě zdržovali a nakonec zkusili projednání odročit – v tom jim pomohli právě poslanci Pirátů.

Sama Trikolóra měla jako jedno z hlavních témat pro lednovou schůzi otevření škol. Jak to tedy s otevřením škol vypadá?

Hlasování ve Sněmovně na toto téma jsme prohráli o 4 hlasy.

Vy sám jste se sešel s řediteli škol a řešil jste to s nimi. Jak se na to dívají ředitelé?

Jak kteří. Mluvil jsem s představiteli významných asociací ředitelů (základky a gymnázia) a odnesl jsem si dojem, že je silný tlak na otevření malotřídek, 9. tříd, maturitních tříd a třetích tříd – co nejrychleji.

V týdnu jste kritizoval vládu, že porušuje vlastní epidemický systém, když odmítá rozvolňovat, i když jsme již šestý den ve stupni 4. Vláda zareagovala tím, že systém PES přepracovala a podle informací Novinek bude nová verze znamenat, že budeme velmi dlouhou dobu „uzavřeni“ ve stupni 5. K čemu tedy takový systém je, když jej vláda zkrátka podle potřeby předělá? Přece původním smyslem bylo, aby systém učinil pandemický vývoj předvídatelný pro občany…

Krátce – k ničemu. Taky už to nikoho nezajímá a noviny to již zveřejňují jen ze zvyku.

Poslední otázka se týká ještě jedné novinky ze Sněmovny tohoto týdne. V úterý oznámil konec svého mandátu Miroslav Kalousek, jeden ze sněmovních veteránů a současně jeden z nejvýraznějších poslanců. Jak na něj jako na kolegu budete vzpomínat?

Silná osobnost, a když se připravil a nebyl nějak indisponován – patřil ke 2-3 nejlepším řečníkům. Měl vtip a styl. Moc ho ale adorovat netřeba – je to bytostný politik a jistě „má plán“ jak dál. Dokázal politické kabáty převlékat od komunismu až dodnes, pragmaticky se spojovat s různými rozkradači státu (Bakala) bez jakýchkoli skrupulí.

Nicméně je důkazem mého tvrzení, že poslanců by stačilo 80 namísto 200. V TOPce je ta půlka Kalousek, Feri a Schwarzenberg – ten zbytek je štafáž.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…