Voják v záloze: Migranti jdou zcela volně, protože je pozvala Merkelová. Pro ni zákony neplatí. Pokud tedy nekoná policie a justice...

05.08.2016 11:45

ROZHOVOR Nejsme žádná Putinova armáda, jak o nás říká Česká televize, kterou si platíme ze svých daní, říká příslušník Československých vojáků v záloze Viliam Kalinčík ze Soběšovic. Vadí mu, že je terčem sledování zpravodajských služeb jen proto, že není eurohujer nebo přítel Ameriky. Jen prý chrání české národní zájmy. Bát se ale máme spíše Američanů nebo Merkelové, míní český záložník.

Voják v záloze: Migranti jdou zcela volně, protože je pozvala Merkelová. Pro ni zákony neplatí. Pokud tedy nekoná policie a justice...
Foto: archiv V. Kalinčíka
Popisek: Příslušník Československých vojáků v záloze Viliam Kalinčík.

Českoslovenští vojáci v záloze mají pověst záhadné a nebezpečné skupiny lidí, podle některých dokonce Putinovy páté kolony, ba pohrobků stalinismu...

Můžete mi, prosím, konkrétně ukázat, v čem má být naše organizace záhadná a co jsme nebezpečného měli podle vás spáchat? Pokud vám ale někdo sděloval to, co říkáte, tak jsme zajisté pod drobnohledem zpravodajských služeb.

Taková podezření mají třeba někteří komentátoři nebo lidé na sociálních sítích. Co je tedy vaším cílem, přáním a na co se připravujete? Na obranu vlasti?

Veřejnoprávní média, kterým platíme koncesionářské poplatky, nás vykreslují jako jisté nebezpečí. Přitom chceme jen nenásilnými činy burcovat lidi, kteří jsou již dnes buď zmateni, znechuceni, nebo apatičtí ke všem těm na hlavu postaveným „pravdám“, které například hlásá Česká televize. Myslím si, že dobře vedená nenásilná akce, kde je mi vzorem Ghándí, může být kamínkem, který uvolní lavinu, jež smete a pošle na smetiště dějin dnešní vládce tak, jak se to stalo s Britským impériem. Naše organizace je ale otevřená a naše akce jsou transparentní. Uvědomujeme si, že jsme zajisté pod drobnohledem zpravodajských služeb a trnem v oku jistých politických kruhů, které si přejí v Evropě mít občany bez historických kořenů, kterým vlast nic neříká. Kdysi jsem četl knihu „Úsměvy Jana Masaryka“. Tohoto politika by dnešní média prohlásila za nacistu a xenofoba, protože s velkou láskou mluvil o své vlasti. Dnes vidíme, že pouze USA mohou mít „národní zájmy“, které nemají naprosto nic společného s bojem o demokratické hodnoty, ale jen a pouze s geopolitickými zájmy určité skupiny. Tato skupina naopak nemá zájem se před veřejnost postavit, a tak se schází na uzavřených fórech. Neměli bychom se bát spíše těchto skupin? 

To mi řekněte vy. Pojďme nechat Ameriku Amerikou a vraťme se k Československým vojákům v záloze. Co vás tedy spojuje?

Naše organizace je nadstranická a hlásí se společně jen k vlastenectví, které má hájit naše národní zájmy, a ne zájmy někoho, kdo dnes posílá naše vojáky do válečných zón, které nemají naprosto nic společného se zájmy naší země či většiny EU. Pro koho jsme tedy za této situace nebezpeční, když jen otevřeně hlásáme, že pro naše spoluobčany je nejdůležitější život v míru? Právě veteráni, kteří měli možnost poznat válečná šílenství, mají plné právo vyjádřit svůj názor a být slyšeni. 

A ten názor je tedy jaký?

Odpor k válce. Politici nikdy nebyli, ani nikdy nebudou těmi, kdo by riskovali své zdraví a životy. Ti budou zalezlí v bunkrech nebo budou vše řídit z bezpečí exilu. Takovým naším odporem k vyvolávaným válkám, podotýkám mírumilovným odporem, bylo třeba stažení kalhot uniformy válečného veterána Martina Zapletala, který ukázal své mužské pozadí americkým přátelům ve zbrani ve Vyškově během dragounské jízdy armády USA. Tuhle situaci lze s jistou nadsázkou srovnat s aktem statečného Číňana na náměstí Tian-men v Pekingu v roce 1989. Přestože ale žijeme údajně v demokracii, má být Martin Zapletal za svůj vyjádřený politický názor souzen.

Proč jste se tedy k Československým vojákům v záloze „dal“, jak říkají vojáci?

Jsem vlastenec, válku nenávidím a jsem připraven bránit hodnoty, jako je mír a svoboda. Vojákem v záloze jsem se stal skončením prezenční služby v roce 1990. Na základě politického vývoje u nás 1. ledna 2015 vznikla první iniciativa lidí pod názvem Vojáci v záloze proti válce plánované vedením NATO, která uspořádala setkání lidí, kteří chtějí žít v klidu, nenásilí a míru. Stručně řečeno se snažíme se svými přáteli dělat vše pro to, aby slovo mír nezmizelo z našich slovníků, protože kdyby byla v pořadí třetí světová válka, tak všichni víme, že by byla zničující s naprosto fatálními následky. Jsem rád, že jsou mé děti zdravé a spokojené a za to vděčím všem, kteří v roce 1945 vybojovali mír. Bez ohledu na národnost, vyznání nebo barvu kůže. 

Chtěli byste, aby se Česká republika vrátila před rok 2008 nebo rok 1999 (vstup do Schengenu, resp. do NATO – pozn. red.)?

Existuje snad něco jako reálná vnější hranice Schengenu? Realita počátku roku 2015 to zcela popírá. Naprosto bez omezení k nám proudí miliony lidí, z nichž pouze malé procento jsou uprchlíci, většina je ekonomickými imigranty. Navíc jsme umožnili naprosto volný vstup do schengenského prostoru lidem, kteří odmítají jakýkoliv koncept lidských práv a šíří tu nejzaostalejší a nejnásilnější kulturu, která je v protikladu s evropskými tradicemi, ideály a demokratickými principy. Tihle migranti přestali být uprchlíky ve chvíli, kdy se odmítli zaregistrovat a požádat o azyl v první bezpečné zemi, do které dorazili, jak stanoví zákon.

Anketa

Na hranice bych v souvislosti s migranty poslal/a nebo postavil/a

73%
23%
hlasovalo: 15380 lidí

A co se týče NATO. V roce 1989 jsme se těšili, že jak NATO, tak Varšavská smlouva budou zrušeny. Gorbačov stáhl vojsko z NDR a umožnil sjednocení Německa na základě slibu amerických „přátel“, kterým bezmezně věřil, že se NATO neposune na východ. Ale za opilce Jelcina se NATO posunulo o tisíce kilometrů na východ. I gentlemanské dohody dané „rukou dáním“ se mají plnit. Pokud ne, tak někdo tady není gentleman a nedělá mu problém, aby házel špínu na poškozenou stranu, která má rakety přede dveřmi a strašný problém, když v rámci své vlastní země provede přesuny vojsk. Co by dělali američtí politici, pokud by ruská či čínská armáda byla dislokovaná na jejich hranici s Mexikem? Jak by se vám líbilo, kdyby vám někdo s evidentně nepřátelskými úmysly kopal do dveří, a přesto by vás policie obvinila z nepřiměřeného chování proti tomuto podle nich mírumilovnému jedinci? Není v tom další absurdita podle divadelních her Václava Havla?

Podle části české společnosti byste byli nejraději, kdyby se republika vrátila do stavu před rokem 1989?

Takový návrat si snad nikdo nepřeje. Ale je fakt, že spousta lidí uvěřila, že pravda a láska zvítězí. Spousta lidí v této zemi je prostě posametovým vývojem zklamána a to je pravda. Do roku 1989 jsem třeba neznal spoustu pojmů, které mne dnes děsí – chudoba, bezdomovectví, lichva, existenční starosti... Zamyslel jste se někdy nad tím, kolik lidí ročně v ČR spáchá sebevraždu, poněvadž je tento systém dovedl do bezvýchodné životní situace? Možná bychom mohli připisovat tato jména na pomník Jana Palacha.

Ptám se i proto, že poslední měsíce u nás i na dalších místech Evropy stoupá nebezpečí výbuchu, když ne občanských válek, tak velkých nepokojů, společenských krizí, otřesů, pokusů o puč. Jste tedy připraveni bránit současný stát i režim nejen proti zahraničnímu ohrožení, třeba nekontrolovanému přílivu muslimských emigrantů, ale i v případě vnitrostátní krize?

Řeknu vám to takto: Položte si otázku, jak je možné, že došlo k nekontrolovanému přílivu migrantů. Dodržely či aplikovaly snad evropské orgány a státy na hranicích Schengenu platné zákony, aby zamezily vstupu milionům muslimů? Migranti jdou zcela volně, poněvadž je pozvala paní Merkelová. Pro tuto dámu, jak vidět, zákony neplatí. V prvé řadě je nutno, aby byly dodržované zákony a ten, kdo je nedodržuje, musí nést odpovědnost. A pokud nekonají orgány policie a justice, nežijeme v právním státě. Myslíte si, že si lidé přáli něco takového v roce 1989, když třepali klíčky a my vojáci jsme odmítli proti nim zasáhnout?

A jste tedy připraveni i nyní za tuto zem bojovat, jak to koneckonců v otevřeném dopise prezidentu Zemanovi napsal plukovník ve výslužbě Marek Obrtel, velitel takzvaného 1. československého praporu v záloze?

My vojáci v záloze jen říkáme, že už nikdy bychom neměli dopustit další válečný požár, protože i malá nenápadná jiskra zapálí oheň, který spálí vše, co mu stojí v cestě.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…