Oceňovaný podnikatel Svozil: Přistěhovalci se do výroby nehrnou, víte, kolik jich nepracuje? Řízení EU vychází z fašismu. Potkal jsem všechny prezidenty, a Zeman...

02.08.2016 9:41

„Evropský parlament je celkem zbytečný orgán, protože EU ovládají stejně úředníci i lobbisté a přes jejich zájmy se jen velmi těžko něco prosazuje. Mnoho lidí, kteří nahlédli do zákulisí Evropské unie, se domnívá, že tam může bujet i korupce,“ myslí si Cyril Svozil, který se svou firmou Fénix na elektrické vytápění udělal „díru do světa“. Hned po Sametové revoluci začal s podnikáním v garáži, v jesenických kasárnách, a to jako dělník, účetní i obchodník v jedné osobě. Nyní provozuje své pobočky například ve Velké Británii, Francii, Norsku nebo Španělsku a získal tak cenné zkušenosti s řízením moderního byznysu i přehled o politické situaci v několika evropských zemích.

Oceňovaný podnikatel Svozil: Přistěhovalci se do výroby nehrnou, víte, kolik jich nepracuje? Řízení EU vychází z fašismu. Potkal jsem všechny prezidenty, a Zeman...
Foto: firmaroku.cz
Popisek: Cyril Svozil

„Máme v Bruselu takovou menší lobbistickou skupinu, takže jsem o dění v EU celkem dobře informovaný. Proto si myslím, že se nyní jedná o společenství postavené na zcela chybné filosofii, které půjde jen velmi těžko reformovat. Já samozřejmě jsem zastáncem volného trhu, neomezeného pohybu osob a kapitálu, bez větších bariér, ale bez té omezující politické nadstavby, která v Unii vznikla. Proto také Britové z EU odešli, nelíbilo se jim, že jim někdo radí, jak mají žít, pracovat, kolik wattů musí mít jejich vysavač. Na co potom vlastně máme ty evropské politiky? Já si myslím, že z toho důvodu, aby těm lidem, kteří pracují, usnadnili životní podmínky. Tam to ale funguje právě naopak. Nevzpomenu si na jediné nařízení, které by nám zjednodušilo život,“ konstatoval jesenický podnikatel, kterého od 90. let zvali na své akce i všichni čeští prezidenti. “Ve světě přece existuje mnoho společenství volného obchodu, jež dobře fungují. Mají vytvořené vhodné technické zázemí jen s nezbytným úřednickým aparátem a nemusí mít žádný parlament. Tak by mohla fungovat i Evropská unie a vytvářet pro své země jen potřebnou infrastrukturu. Politika by však měla zůstat na úrovni všech národních států a mělo by fungovat právo veta pro každého ze členů, aby nemohlo docházet k přehlasování. Já bych si reformu EU strašně přál, ale zdá se mi, že je v současné době neuskutečnitelná, takže spíše očekávám další exity,“ ještě doplnil.

Cyril Svozil také přirovnává lobbistický model řízení v EU k vizím fašistického diktátora Mussoliniho, který ho chtěl jako první  prosadit v moderní Evropě. Ten navrhoval, aby velké korporace společně s politiky, odbory a dalšími svazy ( fasces – odtud fašismus) určovali hlavní politické směřování státu, a k tomu prý dnešní EU spěje mílovými kroky.

Ve Švýcarsku je valná většina migrantů na dávkách

Z uprchlické krize je jesenický podnikatel dost zděšený. Jak sám říká, zcela zkolabovala ochrana vnějších evropských hranic a vízová politika, za které je odpovědná především Evropská unie. “My jsme tady sešněrovaní řadou všemožných nařízení, ale sami jen s údivem sledujeme, jak se nám tady nelegálně pohybuje statisíce lidí. Individuální migrace v malém rozsahu je přirozená, jsme ale svědky hromadného stěhování, které má charakter invaze a proti tomu se musí postupovat úplně jinými prostředky. Je také zcela jasné, že se ve valné většině nejedná o lidi, kteří si chtějí zachránit holý život před válkou. Jinak by se přece nekoncentrovali pouze do zemí, jež nabízejí lukrativní sociální benefity. Je to kalkulovaná ekonomická migrace, která má na evropské země naprosto negativní dopad. Uvedl bych jako příklad Švýcarsko, jež mělo ještě nedávno velmi benevolentní migrační politiku. Z těch statisíců běženců, kteří tam přišli v průběhu více let, tam nyní dnes pracuje jen 15 procent z nich, ostatní jsou na dávkách, což jim většinou vyhovuje,“ konstatoval majitel úspěšné mezinárodní firmy, s tím, že tento problém sice měl být řešen za pomoci EU, avšak mimo evropské území, po vzoru australského modelu.

Za současnou napjatou situaci ve Francii vidí Cyril Svozil, který má jednu ze svých dceřiných společnosti také u Toulouse, tamní štědrý sociální systém, jež do země „přitáhl“ mnoho běženců z Afriky i Středního východu. „Nemyslím si, že by to mělo ve Francii vyvrcholit až do občanské války, jak uvádějí některá média, ale nevylučuji, že v určitých oblastech může dojít ke střetům bojůvek z obou stran, protože ta většinová společnost takový tlak už delší dobu snášet nemůže. V naši firmě pracují jen Francouzi, a to především z toho důvodu, že muslimové, kterých žije je v té oblasti poměrně dost, jsou většinou na dávkách nebo to jsou drobní obchodníci. Ve výrobních firmách pracují jen zřídka,“ uvedl.

Podle dalšího Svozilova názoru panuje v tomto ohledu v Británii na rozdíl od Francie poněkud jiná atmosféra, protože Angličané si v minulých letech prováděli selektivní výběr migrantů a mají také poněkud jiným způsobem nastavenou společnost. „Jedním z důvodů Brexitu byl také fakt, že si už Britové nemohli vybírat mezi uprchlíky, jako to dělali dříve. Jim nejprve ani východoevropané tak moc nevadili. V té první vlně se jednalo o lidi, jež chtěli tvrdě pracovat. Okolo roku 2009 se to změnilo a začaly tam směřovat osoby, které měly zájem o štědré sociální dávky a o život ve velmi liberální společnosti, jenž není mnohdy svázán různými předpisy. Na rozdíl od Britů ale oni všeobecně respektovaná pravidla o slušném chování vůbec nerespektovali,“ informoval ještě podnikatel, který provozuje dvě ze svých firem také ve Skotsku.

Skoty i Angličany rozzlobil americký prezident

Protože největším odbytištěm jesenické firmy Fénix je Velká Británie, ve které Cyril Svozil často pobývá, seznámil se velmi dobře i s atmosférou okolo nedávného Brexitu. „Britové byli v EU vždy velkým tahounem volného obchodu. Jelikož zvláště ve Francii, Německu, ale i ve Španělsku panuje dost velký odpor vůči smlouvě TTIP, věřili, že si ji po Brexitu uzavřou s USA i s ostatními zeměmi sami. Jenže do toho přijel Obama a hrozně moc tlačil na to, aby z Unie neodcházeli a také jim naznačil, že se smlouvy TTIP může sejít a Anglie bude v pořadí uchazečů o tuto dohodu až na místě za všemi ostatními. To zdravě namíchlo i řadu Skotů. Všichni čtyři ředitelé mých skotských poboček pak hlasovali také pro Brexit, ale především z toho důvodu, že se se mnou vícekrát účastnili některých jednání v Bruselu. Já, protože jsem zažil éru socialismu, jsem byl na tu hrůzu tam lépe připravený, než oni. Je však tamní poměry a způsob jednání úplně rozhodil. Proto tvrdím, že EU se stává postupně Sovětským svazem, kdy se lidé jezdí klanět nejen do Belgie, ale také do Berlína,“ vysvětloval Cyril Svozil. Sám se odchodu Británie z EU po ekonomické stránce vůbec neobává. Jak říká, pamatuje v minulosti ještě slabší libru a věří, že do roka významně posílí, jelikož britské hospodářství stojí údajně na daleko zdravějších základech než celá ekonomika Evropské unie.

Po zkušenostech ze zahraničí Cyril Svozil určitě nehaní podmínky pro podnikání v Čechách. Uvádí, že ve Francii a Španělsku existuje ještě daleko větší byrokracie a svázanost různými diskutabilními směrnicemi. Vadí mu u nás pouze nestabilita politického systému, kdy po volbách se mohou naprosto změnit zákony, což pak komplikuje veškerý byznys. Jako ideál uvádí Velkou Británii, kde státní správa podnikatelům nezavazí a naopak se jim snaží vyjít všemožně vstříc.

„V republice se někdy po volbách obrátí politický styl o 180 stupňů a vytváří se hromada nových zákonů, ve kterých se jen těžko někdo orientuje. Já bych zamrazil parlament tak na 10 let, ať už máme s dalšími legislativními normami na chvíli klid. Stát by měl také minimálně komplikovat lidem jejich aktivity a neodrazovat je tak od záměru zkusit podnikat na vlastní riziko a převzít odpovědnost nejen za sebe, ale i za svoji rodinu. Dobré nápady a individuální aktivita jsou zdrojem bohatství společnosti. Politici by se měli více věnovat podpoře těchto aktivit, před přerozdělováním již vytvořeného. To bych přirovnal k přehazování hromad písku. V tom mne zklamal ministr Babiš, který se zaměřil na různá kontrolní hlášení a EET, místo na podporu zmíněného růstu bohatství společnosti. Možná to bude tím, že sám nezačínal od píky. Nám zavedení kontrolního hlášení celkem nevadilo, protože jsme již velká firma a máme dobře fungující ekonomický systém, menší podnikatelé na tom byli hůř. Mám ale velký strach ze zneužití informací, jako majitel mezinárodní firmy, protože všechny velké kauzy u nás byly spojené s únikem dat ze státní správy a nevěřím, že nenastanou případy, kdy se začne obchodovat s citlivými obchodními informacemi, kdy vám pak může konkurence hodně znepříjemnit život,“ přiznal Cyril Svozil.

Tlačit Rusko do kouta je chyba

Jako podnikatel, který spíše inklinoval vždy k pravicové politice, není prezident Miloš Zeman zrovna oblíbencem Cyrila Svozila. Nemůže mu zejména zapomenout jeho rétoriku z 90. let minulého století o tzv. „Spálené zemi“, se kterou vyhrál parlamentní volby. „Považuji Miloše Zemana za inteligentního člověka a posledního aktivního politika starší garnitury, který se nebojí říct svůj názor, nicméně tenkrát mne hodně naštval, protože přes některá negativa se společnost měnila postupně k lepšímu, kdy z ošklivého socialistického káčátka začala připomínat už hezkou labuť. To byla tehdy opravdu velmi populistická kampaň, ale musím zas říct, že ze všech polistopadových prezidentů, kteří mne zvali na jednání, jeho jediného skutečně zajímali názory ostatních. Byť jsme si zrovna vzájemně nenotovali, tak mne tím příjemně překvapil. Také ho nepovažuji za žádného rusofila, který je ohromený autoritou Putina, ale za člověka, jež chce navázat s důležitým partnerem normální vztahy,“ sdělil moravský podnikatel. V souvislosti s tím považuje za velkou chybu současné evropské politiky, že tlačí Rusko do kouta, z čehož prý nemůže vzniknout nic dobrého. Říká, že i z geopolitického hlediska jsou Rusové našim přirozeným spojencem, s nímž bychom měli spíše hledat to, co nás spojuje.

Daleko opatrnější je už zkušený exportér vůči Číně, o které si myslí, že nevidí v ČR žádného atraktivního partnera. Sám zde po několika letech ukončil svoji činnost, protože čínské hospodářství nepovažuje za běžnou tržní ekonomiku a měl také obavy ze ztráty firemního know-how. „Čínská ekonomika je nafouklá bublina s mnoha vysokými, toxickými úvěry, která zanedlouho splaskne, a pak mohou nastat velké problémy. Myslím si, že je vhodnější navázat kontakty s jinými zeměmi, které mají také velký potenciál a fungují tam daleko vyrovnanější společenské poměry,“ dodal Cyril Svozil.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…