Od Babiše můžeme čekat skutečně cokoliv, varuje Helena Langšádlová. Evidentně prý má „složky“ na spoustu lidí

25.07.2015 17:14

ROZHOVOR Andrej Babiš má pravděpodobně složky nejen na Ladislava Šincla. Jeho chování i postupy jsou odkazem na minulou dobu, tvrdí místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odpovídala také na otázky týkající se uprchlíků. Na ochranu hranic a pomoc nárazovým zemím je třeba poskytnout vojáky, úředníky a finance. Problému má Evropa čelit společně.

Od Babiše můžeme čekat skutečně cokoliv, varuje Helena Langšádlová. Evidentně prý má „složky“ na spoustu lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Prezident Miloš Zeman čtenářce ParlamentníchListů.cz odpověděl, že proti islámským radikálům je třeba bránit zemi se zbraní v ruce. Sám by vzal do ruky pušku. Co na takové prohlášení říkáte?

Naprosto striktně je třeba rozlišovat nebezpečná hnutí, která by narušovala řád a svobodu. Proti těm je třeba striktně vystupovat a je jedno, zda jde o nebezpečí Putinovy propagandy, nebo islámské radikály.

Neeskalují taková prohlášení příliš napětí a neškodí taková slova České republice?

Samozřejmě, že to není diplomatické prohlášení, ale náš prezident nikdy nebyl diplomat.

Bojíte se islamismu?

Strach sám o sobě je paralyzující a destruktivní, takže určitě se nebojím, ale na druhou stranu neseme zodpovědnost, a proto je potřeba se k těmto jevům chovat obezřetně a z hlediska zpravodajských služeb a složení státu velmi aktivně.

Někdo by namítl, že strach je důležitý pro pud sebezáchovy.

Záleží jakého druhu je strach, ale já určitě považuji strach za negativní pud, protože potom vede k agresivitě a neracionálnímu chování. Situace, ve které jsme se ocitli, vyžaduje racionální, velmi racionální chování.

Chováme se racionálně vzhledem k situaci s uprchlíky? Postupujeme správně?

Stav, kdy se v okolí Evropy dává dvacet pět milionů lidí do pohybu, je velmi vážný a my, jako součást Evropské unie a Severoatlantické aliance, nemůžeme zavírat oči. K naší kulturní a náboženské identitě patří to, že se máme chovat solidárně. V tuto chvíli je zodpovědností naší vlády, aby vybraní lidé, kteří k nám přicházejí, nebyli bezpečnostním rizkem. Abychom vybrali ty nejpronásledovanější a nejzranitelnější, křestanské rodiny z blízkého Východu, ty s dětmi zejména. Aby nebyli rizikem a mohli se u nás integrovat.

A jsme tedy solidární při řešení těchto problémů?

Evropa musí na řešení tohoto mimořádně závažného problému vynaložit mnohem více prostředků i na pomoc lidem přímo na místě. To je jeden ze základních principů a je v pořádku udělat vše pro to, aby se těch dvacet pět milionů lidí nedalo do pohybu. Dále musí jít finance samozřejmě na důslednou návratovou politiku, na boj s organizovaným zločinem. Na to všechno je třeba vynaložit více peněz a my i Evropská unie musíme být aktivnější.

Měli bychom Maďarsku a dalším zemím, kterých se přílivová vlna dotýká, pomoci a podílet se na ochraně?

Určitě. Armádou, úředníky, penězi. Musíme spolupracovat s Maďary i dalšími. Pokud se uprchlickou vlnu podaří zahnat za Maďarské území a nedostane se dál do Evropy, můžeme se věnovat důsledné návratové politice ekonomických migrantů, kterých je většina.

Dokážeme rozlišit, kdo potřebuje skutečně pomoc?

Myslím, že jsou postupy, jak to rozlišit a jakým způsobem zjistit, odkud přicházejí. Například analýzou jejich jazyka, systémem otázek, to probíhá při přijímacím řízení a jde o velmi promyšlené postupy, které mají velkou šanci odhalit, kdo je kdo.

Máme stále půjčovat peníze Řecku? Nebo by bylo lepší ho nechat zbankrotovat?

Na otázku Řecka nemůžeme pohlížet jako na ekonomický problém, protože Řecko je součástí Evropské unie a Severatlantické aliance. Z hlediska bezpečnostního i strategického by měl krach Řecka dalekosáhlé důsledky a dopady. Z tohoto hlediska je velmi obezřetný postup ve vztahu k ekonomické krizi na místě, ale nesmí snímat zodpovědnost z Řeků za jejich závazky.

Jak vnímáte poslední dění kolem vašeho oponenta Andreje Babiše?

Dění okolo koalice a zejména aktivity hnutí ANO a jeho předsedy ukazuje, že jeho minulost se velmi odráží na jeho dnešních postojích a chování. Například zničení pšenice, použití složek – je naprosto zřejmé, že se můžeme dočkat čehokoliv od pana Babiše a je to člověk velmi nebezpečný. Proto je pro mne nepochopitelná tolerance sociální demokracie k podobným jevům.

Domníváte se, že Bohuslav Sobotka vystoupí s razantnějšími kroky proti vícepremiérovi? Nebo se pokusí udržet koalici za každou cenu?

Mám vážné obavy a je to jediným vysvětlením, že Babiš má složky nejen na pana Šincla.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…