Odcházející šéf Hospodářské komory Kužel: Nad některými věcmi v tomto státě zůstává rozum stát

20.05.2014 20:43

ROZHOVOR Prezident Hospodářské komory Petr Kužel tři dny před sněmem, na kterém se bude volit nové vedení, překvapivě prohlásil, že už nebude kandidovat. V komoře měl řadu kritiků, kteří se ho před rokem pokusili odvolat kvůli výsledkům auditu, podle kterého před časem z komory unikly desítky milionů korun. Ale Kužel snahu o svržení nejenže ustál, ale nedávno byl velkou většinou zvolen do čela pražské Hospodářské komory, v této funkci hodlá zůstat.

Odcházející šéf Hospodářské komory Kužel: Nad některými věcmi v tomto státě zůstává rozum stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že jeho nástupcem v čele Hospodářské komory by se měl stát člověk, který už má zkušenosti z práce v komoře. Jasně tak naznačil, že jeho favoritem není exministr průmyslu a obchodu a neúspěšný kandidát na prezidenta České republiky Vladimír Dlouhý, ale někdo z jeho kolegů - viceprezident Zdeněk Somr nebo prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl.

Je překvapením, že jste se pár dní před volebním sněmem Hospodářské komory rozhodl, že nebudete z rodinných důvodů kandidovat do jejího čela.

Není to překvapivé, jsou to opravdu osobní důvody, a tím je zdravotní stav mé ženy. To je pro mne důležitější, za to žádná komora nestojí. To je pádný důvod.

Ale přece jen – neměly na vaše rozhodování vliv i problémy kolem falešných podpisů na žádosti do Bruselu o evropské dotace nebo policejní vyšetřování zakázek pro komoru?

Kdyby to na mé rozhodnutí mělo vliv, tak bych ho udělal už dávno. Ti, kdo zastrašují a takové věci dělají, by se měli podívat sami na sebe. Já jsem neuhnul, ani když mi chtěli unést děti. Takže to je opravdu lichý důvod, to jsou jen spekulace médií.

Někdo Vám vyhrožoval únosem dětí?

Ano, jsou věci, které jsou pro mne nepochopitelné a někdy nad tím až zůstává rozum stát, ale bohužel žijeme v takovém světě. Nejen že vypadá, že možná budeme mít nějaký konflikt, který se jmenuje válka, ale lidé mezi sebou, zejména v České republice, válčí a používají na to všechny dostupné prostředky.

A znal jste důvod, proč Vám někdo vyhrožoval?

Já bych se k tomu nerad vyjadřoval. Ale jsem soudce v kauze Diag Human, takže si to dovedete představit.

Tam jde o miliardy korun. A soudcem v tomto případě budete i nadále?

Ano. Doufám, že už to někdy rozhodneme.

Před měsícem jste byl zvolen do čela pražské Hospodářské komory, v této funkci zůstanete?

Ano, to není takové penzum práce jako v té„veliké“ komoře. Tam je nutné nasazení opravdu téměř každý den, minimálně pět, šest dní v týdnu.

Vy jste v čele pražské komory byl, než jste se stal prezidentem celorepublikové komory, takže už víte, do čeho jdete. Co byste na pražské úrovni chtěl dokázat?

Prahu, stejně jako další města, čekají volby. Je nutné diskutovat s reprezentací města, aby v Praze, která byla mekou podnikání, ale v posledních letech se už tento přívlastek nenosí, protože Praha nevydává prostředky, mimo tunel Blanka, na další svoje aktivity, došlo ke změně. Je nutná diskuse o podpoře podnikání, protože nejvíc jsou oslabené malé a střední firmy, podle mne nemají na růžích ustláno ani na území hlavního města. A to jsou dílčí věci, které je do budoucna potřeba napravit , samozřejmě i ve spolupráci s reprezentací města, stejně jako v jiných krajích. To je ta práce, která nás čeká.

Když se ohlédnete zpátky, v čele Hospodářské komory jste byl dvě volební období, tedy šest let, co se Vám za tu dobu povedlo?

Jsem velmi spokojen, že se nám s mými kolegy povedlo uvést v život směrnici o platbách, kterou Evropský parlament na náš návrh zredigoval. Ta cesta byla velmi trnitá, dneska už je směrnice i implementována do českého právního řádu od poloviny minulého roku. Stát, pokud něco objedná, musí do třiceti dnů, ve výjimečných případech do šedesáti, zaplatit. A tato implementace by právě měla mít vliv i na to, když někdo vypisuje výběrové řízení. Diskuse je samozřejmě o DPH ze zaplacených faktur, energetické politice, o malém a středním podnikání, vzdělání, přípravě věcí ohledně budoucnosti komory, a to je automatická registrace podnikatelů podnikajících podle živnostenského zákona Hospodářské komory.

Tento návrh jsme předali Maďarům, oni to implementují a už od prvního ledna minulého roku podle tohoto návrhu pracují, i státní správa i stát si tento systém velmi pochvalují. Za úspěch považuji i to, že jsme napsali novou exportní politiku, dneska se podle ní ministerstva řídí a je velmi úspěšná. To znamená, že práce, kterou jsme odvedli, a to jsem zmínil jen zlomeček toho, co všechno komora dělá, protože je potřeba si uvědomit, že Hospodářská komora zasahuje od velkého gigantu přes střední firmy až po osoby samostatně výdělečně činné, byla úspěšná. Diskuse může být také o ochraně živnostníků, protože jak v minulých vládách, tak v současné vládě se diskutuje o tom, jestli OSVČ je jiný element než zaměstnanec. To je to, co nás do budoucna ještě čeká.

Tuhle bitvu musíme vyhrát, nemůžeme dopustit, aby malé firmy byly na tom hůř, než bývaly, protože se domníváme, že malí a střední podnikatelé jsou právě tou základní ekonomickou páteří každé ekonomiky, nejen České republiky. Sama Evropa také chce, aby podnikatelé, zejména střední, byli krví Evropské unie. A myslím, že je to správné rozhodnutí.

Je něco, o co jste usiloval a co se Vám nepodařilo prosadit? I když je Hospodářská komora připomínkovým místem v legislativním procesu, není na rozdíl od Svazu průmyslu a dopravy členem tripartity. Nesnažili jste se o to, nebo jste neuspěli?

My jsme členy tripartit na všech krajských úrovních na rozdíl od ostatních. Ale nejsme členy centrální tripartity, protože naše úsilí nebylo ze strany zejména Svazu průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských svazů v minulosti vyslyšeno. Ale začátek této chyby je vlastně už v 90. letech, kdy Hospodářská komora nevstoupila do toho systému tripartity. A dosáhnout změny, protože se musí otevřít zákon, je velmi složité. Ale účastníme se jednání tripartity, takže známe zákulisní věci. Ale na druhou stranu jsme na rozdíl od Svazu průmyslu právě řádným připomínovým místem v legislativním řízení, což není nikdo z dalších podobných institucí a svazů, to je jen Hospodářská komora.

Co se nám nepovedlo v tomto směru, i když jsme za to bojovali velmi, to je takzvaná černá listina, kdy podnikatel dostal na svůj hrb zodpovědnost za platbu DPH místo finančních úřadů, které by měly ze zákona i vůbec z podstaty věci kontrolovat, jestli DPH podnikatelský subjekt zaplatil. Bohužel Ministerstvo financí dalo přednost tomu, že se podnikatelé musí navzájem hlídat a musí tento princip dodržovat. Já bych do budoucna chtěl s kolegy bojovat za pozměňovací návrh, protože si myslím, že to, co se stalo, je absolutní nespravedlnost a šlendrián.

Co důležitého kromě těchto věcí, které jste zmínil, čeká na Vašeho nástupce v čele komory? Ministerstvo financí teď připravuje kladivo na živnostníky v podobě stropu na některé paušály nebo odebrání osobních odečtů. Bude za ně komora bojovat?

Myslím si, že to je otázka dalších diskusí, doufejme, že k nim dojde a nebude to o nás bez nás. To by bylo zničující pro stát, protože, jak už jsem řekl, malí a střední podnikatelé jsou ti důležití pro stát. Domnívám se, že právě ten, kdo v budoucnu povede komoru, musí v každém případě dotáhnout do konce ten rozjetý vlak v rámci automatické registrace podnikatelů podnikajících podle živnostenského zákona Hospodářské komory, měl by dotáhnout diskusi o systému živnostenských oprávnění a v neposlední řadě dotáhnout systém nový, který by měl pomoci zejména klientům, kteří si objednávají službu i u spotřebitelů, a to je v podstatě certifikace odbornosti, kterou chceme zavést i v rámci automatické registrace.

Je to také vzdělávací systém, který jsme nastavili a který pilujeme s Ministerstvem školství. Těch úkolů je mnoho. Co nás hlavně dlouhodobě trápí a diskutujeme o tom s panem premiérem, je vůbec koncepce státu, co bude v budoucí dekádě, možná dvou dekádách Česká republika dělat, protože na tom závisí i podnikatelská iniciativa, kam se mají podnikatelé vrhnout, a je to důležitá informace i pro bankovní sektor.

Volba vedení komory na sněmu je tajná, ale mezi zatím třemi kandidáty na prezidenta, další ale mohou ještě přímo na sněmu přibýt, jsou dva funkcionáři komory, viceprezident Zdeněk Somr a prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl, třetím je bývalý politik, někdejší ministr průmyslu hospodářství a mezinárodní investiční poradce Vladimír Dlouhý, který přichází zvenku. Je mi jasné, že svého favorita před volbou neprozradíte, ale dáte přednost tomu, kdo v komoře pracoval nebo tomu, kdo nemá žádné vazby v komoře z minulosti a může dát práci nový impuls?

Já jsem se snažil vnímat, co kandidáti říkají. Samozřejmě je důležité pro toho, kdo povede komoru, aby znal její prostředí, znal procesy, aby to byl člověk, který pro komoru bude pracovat opravdu na plný úvazek, protože komora to nutně v tuto chvíli potřebuje právě kvůli úkolům, o kterých jsme hovořili. Takže doufám, že to bude člověk, který komoru zná, který v komoře už dlouhodobě pracuje a který jí přinese prosperitu.

Takže svého favorita už máte?

Myslím, že ano.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…