Odchod investora nezaměstnanost v Uničově neovlivní, ujišťuje starosta Vincour

28.06.2017 9:11

Kondice může být skvělá, ale výsledek někdy může být žalostný. To v politice platí asi dvojnásobně. Osudy politických stran a hnutí jsou závislé na kondici voličů a jejich počtu, konstatuje Radek Vincour (ODS). Počátkem roku nahradil v čele radnice starostu Dalibora Horáka. Jak hodnotí uplynulý půlrok a jaké jsou jeho plány do budoucna? Kde vidí potenciál města a co může radnice nabídnout turistům? Nejen na to odpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Odchod investora nezaměstnanost v Uničově neovlivní, ujišťuje starosta Vincour
Foto: archiv města
Popisek: Morový sloup a radnice v Uničově

Na začátku roku jste nahradil dlouholetého starostu a vašeho kolegu Dalibora Horáka, který se rozhodl naplno vykonávat funkci náměstka hejtmana kraje. Jak byste v krátkosti shrnul první půlrok ve funkci? Změnilo se pro vás něco nějak zásadně?

Velkou výhodou a jedním z důvodů, proč jsem tuto nabídku přijal, je dlouhodobé působení v zastupitelstvu a radě a znalost personálního obsazení úřadu. Současně i znalost všech započatých a plánovaných projektů. Tím částečně i odpovídám – město plní své plány, připravuje projekty a stará se o spokojenost občanů. Pro mne osobně bylo a je těžké odpoutání od chodu předchozího zaměstnání, ale srovnávám to spoluorganizací velkých akcí, jako jsou Celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů a Kulturní léto. Ve spolupráci s nástupcem ve funkci ředitele MKZ Uničov na těchto projektech pracujeme.

Vnímáte jako výhodu, že má město svého zástupce v radě kraje? Existují problémy, které vás jako starostu přesahují?

Určitě ano. Je to především rychlá informovanost a možnost mít informace tzv. z první ruky. Především vnímám největší přínos na akcích, na kterých s krajem spolupracujeme. Stejně tak i plánování investičních akcí. Jednání jsou vždy v přátelské atmosféře.   

I vy jste kandidoval z nevolitelného místa do zastupitelstva kraje. Znamená to, že máte vyšší ambice, než je komunální politika? Ptám se zejména s ohledem na blížící se sněmovní volby. Neuvažoval jste se v nich ucházet o přízeň voličů?

Přesně jak popisujete, tzv. nevolitelné místo je má osobní podpora kandidátní listiny a zastoupení dané oblasti. I v nadcházejících parlamentních volbách kandidátku podporuji z obdobného místa. Obrovskou zkušenost jsem získal při posledních senátních volbách za náš obvod 66, kde jsem za ODS kandidoval a sám jsem si s hrstkou kamarádů vše řádně odmakal. Výsledek nebyl podle našich představ, ale zkušenosti zůstaly obrovské. Mé místo zůstává v komunální politice.

V jaké kondici je ODS vašima očima čtvrt roku před volbami?

Kondice může být skvělá, ale výsledek někdy může být žalostný. To v politice platí asi dvojnásobně. Osudy politických stran a hnutí jsou závislé na kondici voličů a jejich počtu. Nejrůznější průzkumy nám ukazují, že ODS je na dobré cestě vzhůru. Dnes ODS není nálepkou volebního neúspěchu, neustálou prací se vrací do komunikace s voliči, kteří rozhovor neodmítají. Důležité je mít na kandidátkách zastoupení v lidech, kterým voliči věří a kteří voliče nezklamou.

Zpět k městu. Po svém nástupu jste označil za svou prioritu bezpečnost. Konkrétně jste zmínil posílení subjektivního pocitu bezpečí. Co si pod tím představit a jak toho budete chtít docílit?

V první řadě dolaďujeme pořízení účelného kamerového systému míst, která jsou problematická. V letošním roce chceme rozmístit celkem šest kamer. Pracujeme na stále větší přítomnosti strážníků na ulicích a mezi lidmi, dále jsme stanovili funkci okrskáře z řad strážníků, kteří svůj rajon poznají dokonale a mohou i lépe komunikovat s občany. Nezbytnou součástí je spolupráce s PČR.  

Jste přesvědčen o tom, že množství a kvalita sportovních areálů nebo škála kulturních podniků výrazně přesahují běžný standard desetitisícového města. Jak náročná je ale údržba či jejich podpora? Jsou areály, potažmo podniky soběstačné, nebo je město musí dotovat?

Vždy je to o prioritách a podpoře zastupitelstva. Že se nám to daří, je i neskutečná práce a obětavost jednotlivých oddílů a spolků. Jsem moc rád, že vše takto funguje a není to na úkor něčeho dalšího. Město se žádné podpory, v rámci svých možností, nebrání.

Kam ve městě a jeho okolí mohou zavítat milovníci pěší a cykloturistiky?

Samotné město nemá turistický tahák v podobě zámku, hradu apod. Nabídnout můžeme krásné královské město se svými muzei, radnicí, koupalištěm, sportovištěmi a spoustu vyžití rekreačních a turistických cílů v okolí našeho města, které propojujeme cyklostezkami. Pro bezpečnost a pohodlí cykloturistů.

Kde jsou podle vás slabé stránky města? Na co je třeba se zaměřit zejména z dlouhodobějšího hlediska?

V současnosti je to nejspíš udržení pracovních nabídek a snížení migrace mladší populace z našeho města.

Prozradíte nám svoji vizi Uničova za 20 let?

V současné době prvořadě chci dovést město ke komunálním volbám v příštím roce v podobě krásného a bezpečného města. 

Firma Ingersoll Rand ukončí ke konci roku ve městě svou činnost. Přihlásil se již nějaký nový investor? Jak odchod firmy ovlivní nezaměstnanost ve městě?

Rozhodnutí vedení firmy o přesunu výroby do Kolína je jistě pro město nepříjemné. Jedná se o zrušení asi 150 pracovních míst. Opuštěné prostory bude prozatím užívat firma MIELE. Nezaměstnanost nebude nijak ovlivněna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…