Ódéesák z pohraničí to nevidí tragicky: Jeden předseda skončil, najde se jiný a jede se dál

03.08.2013 9:29

ROZHOVOR Vadí mi mediální divadlo, zatímco dva podnikatelé Ivo Rittig a Roman Janoušek jsou vysmátí v cizině, tvrdí o posledním skandálu politické scény starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Je to podle něj důkaz, že na demokracii musíme stále pracovat. Úřednická vláda je důsledkem přímé volby, řekl také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Ódéesák z pohraničí to nevidí tragicky: Jeden předseda skončil, najde se jiný a jede se dál
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Jak vnímáte současné politické dění v republice?

Vůbec nerozumím tomu, co se děje, ani jako normální občan. Mně se ta situace nelíbí, protože se ukazuje, že na demokracii je potřeba stále pracovat. Jde o klasickou ukázku, jak může škodit, když si jeden začne uzurpovat větší práva než druhý. Demokracie má tři základní pilíře, které nelze rozdělovat na slabší nebo silnější, musí vládnout rovnováha.

Co říkáte s odstupem času na celý zásah kvůli Janě Nagyové a odposlechům?

Zásah vnímám velmi negativně, policie není politickým orgánem a když dělá zásah, není potřeba dělat takové divadlo, nejsem žádný obdivovatel takového zásahu a nebylo to dobré. Samozřejmě důvody vazby mohu těžko jako politik posoudit, to musí učinit pilíř justice, zda je oprávněná či není, ale s vazbou se to přehání. Například David Rath určitě není mojí modlou, ale politickým oponentem, ale ať udělal, co udělal, být ve vazbě přes rok, to je mnoho.

Státní zástupce Ivo Ištvan nejdříve požádal a pak stáhl žádost o vydání Petra Nečase Poslaneckou sněmovnou. Udělal správně?

Musel uposlechnout rozsudku Nejvyššího soudu, což je autorita a zachoval se správně. Vadí mi spíše velké mediální divadlo, kdy odváděli v poutech lidi, zatímco dva podnikatelé jsou vysmátí v cizině a vůbec se jich zatýkání netýká (podnikatelé Roman Janoušek a Ivo Rittig, kriminalisté nyní zkoumají jejich napojení na zakázky státních podniků a politiku, pozn. red.). Policisté otevřeli nějaké sejfy, když je někdo takhle zatčený, musejí mít pádné indicie. A když už mediální divadlo, tak by měla mít veřejnost dost informací, proč je vlastně zásah tak velký a tvrdý.

Co se týče Tluchoře (exposlanec Petr Tluchoř, pozn. red.), mám zásadní otázku, o jakou trafiku se v jeho případě jednalo? Policie a státní zastupitelé by měli některé informace zveřejňovat.

Myslíte si, že současné vyhrocené dění v politice může vyvrcholit demonstracemi a destabilizací země jako se to děje v jiných státech nejen v Evropě?

Nechci nikoho strašit a nejsme zatím v tomto stádiu. Vláda padla, vidíme tanečky prezidenta Miloše Zemana a úřednickou vládu. 

Co by podle vás mělo nyní následovat?

Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Každý pilíř to musí vyšetřit sám. Státní zastupitelství, vláda to bude jistě řešit v rámci svých procesů a zvítězí právo, nikoliv domněnky, že je potřeba do politiky zasahovat. To by se nemělo dít a Parlament by měl ochránit svá práva. Je to důsledek přímé volby prezidenta.

Takže nesouhlasíte s prezidentem Zemanem, který se rozhodl nectít politické dohody a jmenovat úřednickou vládu dle svých představ?

Já bych to takhle neřešil, nejsem Zeman a on jedná v mezích Ústavy. Ale kašle na zvyklosti, které mají spoustu možností, jak problémy řešit. Pokud přesáhne pravomoci, existuje opravný prostředek, ale není to dobře pro současnou společnost. Je to však můj osobní názor.

Jaký vliv budou mít kauzy v posledních týdnech na ODS? Má ještě ve volbách u občanů šanci?

Neviděl bych to zase tak tragicky, skončil jeden předseda, bude kongres a zvolí se další. Politická strana musí mít samočistící mechanismy a věřím, že po těchto událostech to nemůže být ani jinak.

Ivan Adamec (ODS) se narodil 21. března 1960 a vystudoval Pedagogickou fakultu na Univerzitě Karlově v Praze. Od roku 1984 pracoval jako učitel a v roce 1990 se na osm let stal ředitelem základní školy. Do řad občanských demokratů vstoupil v roce 1994 a stal se trutnovským zastupitelem. Od roku 1998 až do současné doby je starostou Trutnova a v letech 2002 až 2010 byl senátorem. Ivan Adamec je ženatý a má dceru a syna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…