Odkladiště kuřáků trávy z Člověka v tísni, Kocábův orgán. Romský aktivista Ivan Veselý se rázně vložil do krize kolem vládní agentury pro Romy

14.05.2015 14:02

ROZHOVOR Reorganizaci vládní agentury pro sociální začleňování, kterou provádí ministr Jiří Dienstbier, podporujeme. Tak se vyjadřuje romský aktivista Ivan Veselý s tím, že hovoří za velkou část romského hnutí. Odvolaný ředitel Šimáček není prý moc kvalitní, ale byl kdysi prolobbován Člověkem v tísni a Michaelem Kocábem. Proto je třeba změny.

Odkladiště kuřáků trávy z Člověka v tísni, Kocábův orgán. Romský aktivista Ivan Veselý se rázně vložil do krize kolem vládní agentury pro Romy
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Romský aktivista Ivan Veselý v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové

Co si myslíte o odvolání šéfa Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka ministrem Jiřím Dienstbierem?

Vůči ministrovi Dienstbierovi jsem byl vždy velmi kritický. Jeho krok reorganizovat agenturu pro sociální začleňování ale považuji vzhledem k současné politické a ekonomické situaci v Česku za systémově správný. Agentura vznikla na základě politických požadavků tehdejší romské reprezentace a měla být nástrojem české vlády k implementaci strategie integrace. Kontrolou plnění úkolů agentury měla být pověřena Rada vlády ČR pro záležitosti romské komunity. Paní Stehlíková a pan Kocáb z ní ve spolupráci s Člověkem v tísni udělali postbolševický orgán romské asimilace. Je nutné zdůraznit, že i současná Komunistická strana Čech a Moravy má vypilovanou koncepci romské integrace, která není založena na politice asimilace a neredukuje romský problém na problém sociální. Romský problém v Česku totiž není jen sociálním problémem, jak se nám to soudruh Šimáček a ostatní snaží již dlouhá léta vnucovat. Komunističtí asimilátoři sedmdesátých let by se od kádrů rezidentury ministerstva zahraničí USA, tedy organizací Open Society Fund a Člověk v tísni, mohli ještě hodně učit. Práce, kterou dodnes udělala agentura pod Šimáčkovým vedením, by se dala udělat s menším počtem lidí, za menší peníze, s výraznějším plošným dopadem a maximálním zapojením místních romských komunit. Agentura by neměla být odkladištěm rychločtenářů – expertů a podivných kuřáků trávy z Člověka v tísni.

Jak hodnotíte osobnost Martina Šimáčka?

Pan Šimáček byl v rámci konkurzního řízení předem domluvená osoba na post ředitele. Doktor Emil Ščuka a já jsme byli jediní členové komise, kteří byli proti jeho zvolení. Konkurzního řízení se účastnili kvalitnější uchazeči s kvalitnějším vzděláním i mezinárodními zkušenostmi, kteří neměli lobbing Člověka v tísni a Kocába. Jinak jeho psychologický profil odpovídá profilu jedince pozvednutého z nižší střední třídy, komplexy a vysoké ambice s průměrnými schopnostmi a vědomostmi.

Měla by být agentura autonomní a nadresortní?

To snad nemyslíte vážně. Autonomní orgán ve státní správě, tak to rovnou zrušme Ústavu ČR a začněme s privatizací státní správy. Tento požadavek představitelů agentury je tak směšný a svědčící o infantilnosti žadatelů, že to nemá smysl komentovat. Premiér Bohuslav Sobotka by se měl sejít s představiteli romského hnutí a ne se svými zaměstnanci. Sobotka se v této kauze ukázal jako nevýrazný a slabší jedinec a, jak je jeho zvykem, zmůže se akorát na peskování chudých a nevzdělaných Romů.

Jakého sociálního demokrata, Roma, by si nyní do čela agentury ministr Dienstbier podle vás přál?

Máme svého kandidáta, který splňuje požadavky výběrového řízení a je dlouholetým členem ČSSD. Tento kandidát má širokou podporu nejenom romské elity, ale také romského hnutí v Česku. Jeho jméno zatím nebudu říkat. Reorganizaci agentury Dienstbierovi nicméně zcela schvalujeme a stojíme za ním.

Ohledně této vládní agentury jste byl vždy kritický. Jaký systém by ji mohl nahradit?

Samozřejmě, že mám promyšlený systém, jak to dělat líp. Jde mi o maximální plošný dopad s maximálním zapojením romských komunit v současné složité ekonomicko-politické situaci. Nechme se překvapit, co nám ministr Dienstbier s premiérem Sobotkou uvaří.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…