Okamura na hraně: Kalousek by neměl čekat, až lidi chytí vidle

16.06.2013 16:31

NA HRANĚ S XAVEREM Senátor Tomio Okamura v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil prvních sto dní ve funkci prezidenta Zemana a okomentoval i fungování v Senátu. Co se týče aktuální kauzy kolem Petra Nečase, byl by senátor pro okamžitou rezignaci a konec současné vlády. Celé věci by podle něj velmi pomohlo přijetí zákona o přímé odvolatelnosti politiků.

Okamura na hraně: Kalousek by neměl čekat, až lidi chytí vidle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Rozhovor s Tomiem Okamurou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Jak hodnotíte prvních 100 dní vládnutí Miloše Zemana? Jakou známku (jako ve škole) byste mu dal?
Miloš Zeman zatím nevládne - je prezident a vykonává prezidentský úřad - těch prezidentských výstupů bylo několik. Pokud jde o nejznámější kauzu s korunovačními klenoty, nemá smysl ji hodnotit bez znalosti věci. Je skutečně možné, že prezident nedopil skleničku na ruské ambasádě, byl nemocný a během akce mu bylo opravdu těžko. Je ve věku, kdy mnozí senioři sedí na kolečkových křeslech. 
 
Hodnotit bych si troufal minimálně dva státnické akty, a to: Jmenování soudců Ústavního soudu, kdy mně samozřejmě vadí, že tam pan prezident Zeman nadelegoval lidi bytostně loajální Pavlu Rychetskému. Právníky bez názoru, bez nějaké profilace (s výjimkou jedné soudkyně), lidi, kteří jsou pouze kariérní právníci, ale nikdy to nebyly osobnosti, které by bojovaly za právo a spravedlnost v této zemi.
 
Naopak v kauze profesury pana Martina Putny a jmenování velvyslanců ukázal, že bude silný prezident, který naplňování svých pravomocí myslí vážně. 
V případě pana Putny mě mrzí, že tu média klamou veřejnost. Prezident nikdy nehodnotil sexuální orientaci kohokoliv. Jen mu vadilo, že daný kandidát demonstruje na ulicích s vulgárními plakáty - byť může jít o dobrou věc. Od profesora se čeká jisté důstojenství. To, že pan Putna mnohokrát osobu Miloše Zemana urážel a dehonestoval, aniž by Miloš Zeman někdy činil totéž, je další faktor, který prostě ukazuje, že vše není tak černobílé.  
 
 
Co všechno byste udělal jinak?
Je opravdu těžké soudit bez znalosti souvislostí. Nevím třeba, co je pravdy na tom, že jednotka Hradní stráže nemohla zasahovat, protože neměla svolení vlády, které podléhá (a nikoli prezidentovi). V tom případě bych nejprve žádal souhlas vlády a nikoliv hned teatrálně posílal stráž k povodním. Asi bych také nekritizoval politiky za to, že létají k povodním vrtulníkem v momentě, kdy musím čekat, že média vytáhnou záběry Miloše Zemana právě z helikoptéry nad povodněmi.
 
V čem se nejvíc změnil váš život od okamžiku, co jste senátorem?
Přibylo práce, ubylo času. Ale s tím jsem počítal a je to v pořádku.
 
Když ČT odvysílala reportáž o vašem podnikání, prohlásil jste, že to budete nějak řešit. Jak to dopadlo?
Bylo to již před více než rokem, kdy v pořadu Reportéři ČT záměrně zcela podvodně a lživě zmanipulovali údaje o mých příjmech - cílem bylo dehonestovat moje podnikání a udělat ze mne neúspěšného zkrachovalce. Rok se s rokem sešel a čas mi dal za pravdu - nejenže žádná firma samozřejmě nekrachuje, ale prokazuji veřejně legální a řádně zdaněné příjmy v řádu desítek milionů. Mí kolegové podali na pana Wollnera a pana Fialu z Reportérů ČT stížnost Radě ČT a také Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, ale  tyto rady, kde jsou radní volení politiky, se odmítly postavit k věci čelem. Jen se potvrzuje, že lhát a podvádět je u nás beztrestné. Stoprocentně však na tyto a podobné případy dojde, protože kromě jiného připravujeme změnu mediálních zákonů, budeme navrhovat zavedení uzákonění etického kodexu pro média a ustavení orgánu, který by dohlížel nad jeho dodržováním. Média si nesmí plést svobodu slova se svobodou lhát. Součástí návrhu bude i seminář na téma média a analýzy mediálních kauz - tedy kauz, kde média lhala, účelově dehonestovala a uváděla zavádějící informace s cílem uškodit.
 
 
Máte pocit, že se k vám osobně ČT chová nekorektně, nebo se hrany časem obrousily?
Já bych to nesváděl na celou ČT. Jsou tam lidé, kteří mě osobně prostě nesnáší a nenávidí. To zase vím od lidí z ČT, kteří jsou mí přátelé. A jediné, co je problém, je to, že lidé jako odborář Marek Wollner nebo paní Nora Fridrichová mohou manipulovat televizí ve "svých" pořadech podle vlastních osobních nálad, což je vzhledem k tomu, že veřejnost platí jejich "veřejnoprávní" práci z koncesionářských poplatků, zcela nepřijatelné.
 
Které problematice se jako senátor v současnosti nejvíc věnujete?
Jsou to desítky zákonů a senátních tisků, které projednáváme, studujeme, komentujeme, případně upravujeme. Ale i jen pouhé schválení znamená načíst desítky stran, případně konzultace s odborníky. Zákony jsou ze všech oblastí - od životního prostředí, přes zdravotnictví, až po průmysl nebo cizinecké právo. K tomu nám chodí ke schvalování či na vědomí desítky směrnic z EU - což jsou opět stovky stran často nesrozumitelných nesmyslů. Kromě toho pravidelně objíždím senátní obvod a sbírám podněty občanů mého regionu, objíždím také celou ČR a i tam mě občané bombardují stížnostmi, podněty nebo tématy k řešení.
 
 
Jakým klíčem teď dělíte čas mezi politiku a podnikání?
Žádným - v danou chvíli řeším a dělám to, co je momentálně třeba.  Ono to ani jinak nejde - nejde naplánovat takovou práci od do.
 
Zůstanete do budoucna v politice sám voják v poli nebo už máte políčeno na nějaké spojence?
Bojuji o spojence. Sám nikdo nic nezvládne. Za vše, co je za mnou, vděčím mimo jiné také desítkám svých spolupracovníků. 
 
Které strany či politické osobnosti jsou pro vás přijatelné pro spolupráci?
Každý člověk, který je osobně slušný, poctivý a pracovitý. Nekádruju podle politické příslušnosti. Byť jsem kritik pana Kalouska, na druhou stranu spolupracuji s některými poslanci TOP 09. Stejně tak i s poslanci a senátory z  KSČM nebo VV nebo ODS nebo ČSSD. Je přece směšné slyšet antikomunistické výkřiky od premiéra, angažovaného svazáka, nebo pana Kalouska, který chtěl s komunisty vládnout. Ano, s pokrytci a lidmi, za kterými jsou tunely a korupční aféry - jako je to v případě výše zmíněných pánů, bych samozřejmě nikdy nespolupracoval. Na druhou stranu to, že čas od času média zdémonizují stranu či nevinné lidi, mně nezabrání, abych s nimi spolupracoval.
 
 
Senátorský stav přináší od podstaty jakousi důstojnost. Co vám šlo hlavou, když jste slyšel v médiích unaveného Miroslava Kalouska?
Bylo to směšné.
 
Má představitel státu právo na takové selhání? Kdy se to naposled stalo vám, že jste byl tak unavený, že to skoro vypadalo, že jste na mol opilý?
No, pít takhle přes míru během práce by určitě žádný manažer, ministr či jiný funkcionář neměl. Ale tohle faux pas pana Kalouska je v jeho případě z těch menších, já bych mu vyčítal spoustu závažnějších věcí. Já prakticky nepiju - což je asi spíš nepopulární. Ale uklidním vás, párkrát do roka si dám pivo nebo dobré víno. A možná někdy mluvím hloupě - takže bych nikdy nepil před rozhovorem pro televizi či rádio. Trochu vína jsem měl naposledy asi před měsícem, kdy jsme něco probírali tuším s ekonomem Pavlem Kohoutem.
 
Připravujete se nějak na příští supervolební rok? Např. hodláte někoho podporovat?
Jistěže hodlám naplno podporovat změnu politického systému směrem k přímé demokracii, to je to, co dlouhodobě prosazuji, to znamená přímou volbu a odvolatelnost politiků, obecný zákon o občanském referendu, aby mohli lidé navrhovat, upravovat či rušit v závazném referendu zákony. Je to standardní systém v mnoha demokratických zemích světa. Prosazuji také úplné oddělení zákonodárné a výkonné moci, toto je nyní hlavním podhoubím korupce. A v neposlední řadě prosazuji ústavní pojistku proti neodpovědnému zadlužování republiky. Krátce řečeno, hodlám podporovat demokracii. To je to, co u nás bytostně chybí. Demokracie přece není Parlament, ten přece mají i všechny diktatury. To, co dělá demokracii demokracií, je vláda práva - možnost dovolat se spravedlnosti. Je to právo občanů vládnout ve své zemi, možnost volat své zastupitele k odpovědnosti. Mimochodem, principem přímé demokracie nejsou primárně přímé volby.
 
 
Jak budete reagovat na události posledních hodin?
Vyzval jsem poslance, se kterými jednám o budoucí spolupráci nebo své přátele ve sněmovně, aby hlasovali pro nedůvěru vládě a samozřejmě aby také hlasovali pro zkrácení volebního období - tedy pro konání voleb co nejdříve, už letos na podzim. Vláda nemá důvěru lidí tak jako tak, ale čím dál víc ztrácí poslední zbytky důvěry i Parlament. Není možné dělat jako pan Nečas, že se nic neděje. To, že se léta tunelovaly Lesy ČR, o tom se přece mluví roky. Jedna kauza stíhala druhou. A nic se s tím zatím nedělo. Samozřejmě těch penězovodů bylo víc. Je jen otázka času, kdy to praskne i na lidi kolem pana Kalouska. Čekat na to, až lidi chytí vidle a vyženou nás všechny hlava nehlava z Parlamentu, je dost scestné. Drtivá část občanů si přeje změnu jak vlády, tak i nové volby a přejí si změnu politického systému. Během našich diskuzních akcí v celé ČR, kam chodí stovky lidí, děláme průzkumy - cca 90 procent si přeje odvolatelnost politiků a zákon o referendu. Politici se, doufám, tlaku občanů neubrání. Sakra, vždyť oni mají jednat a konat v souladu s přáním voličů a ne naopak. Na co si je tam občané volili? Aby na jejich názor a zájmy kašlali? Věřím, že poslanci pochopí vážnost situace - každý kdo prodlouží agonii této dnes již zcela zřejmě nelegitimní vlády, už doufám nebude mít šanci ve volbách uspět. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…