Okamura otevírá temnou kapitolu: Spojení s Věcmi veřejnými nám uškodilo

22.07.2014 14:31

S Tomio Okamurou o výběru eurokomisaře, komunálních volbách, plnění předvolebních slibů i strachu ze stoupajícího vlivu Andreje Babiše.

Okamura otevírá temnou kapitolu: Spojení s Věcmi veřejnými nám uškodilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

S jakým pocitem sledujete tanečky kolem českého eurokomisaře?
Bez emocí.  Už z principu je výběr postavený na hlavu, přičemž vinu nenese jen česká vláda. My vybíráme komisaře, tedy něco jako evropského superministra, aniž bychom věděli, jaké ministerstvo dostane. Jako v případě pana Špidly bývá šéf Evropské komise rozumný a nominantům přidělí post, kde nadělají pokud možno nejméně škody. Volby vyhrálo ANO a má morální nárok. Nic takového ovšem v politice neexistuje a vládu zase vedou sociální demokraté a z toho titulu mají také uznatelný nárok. Vše je jejich interní věcí a já ze srdce jim i nám přeji, ať vyberou toho nejlepšího možného. Jak pan Mertlík, tak paní Jourová jsou dobří kandidáti.

Co celá akce eurokomisař prozrazuje na vládní koalici?
Jak jsem řekl, je to jejich věc. Samozřejmě se mohli v rámci koaliční smlouvy už předem dohodnout na nějakém pravidlu, čí nominant to bude, nebo jestli budou tahat sirky. Ale věřte, být koalice jiných stran, tak by dohady a problémy byly stejné. To je normální.

Do jaké míry se vám daří plnit předvolební sliby?
Slibovali jsme, že budeme prosazovat přímou demokracii - referendum o zákonech, hmotnou a přímou odpovědnost, přímou volbu starostů i poslanců, ale také jakoby menší témata - snižování daní, rozpočtovou odpovědnost, zákaz hazardu nebo boj s lichvou a nepřiměřenými exekucemi. Samozřejmě nejsme vládní strana, takže naše zákony mají velmi těžkou pozici. Před volbami jsme říkali, že jsme ochotní jednat s každým, kdo bude ochotný pomoci prosadit dobré věci pro občany a že podpoříme i vládní koalici, pokud podpoří zákon o referendu. Koalici jsme v důsledku podpořili, přestože náš návrh zákona o referendu odmítla a návrh ČSSD z dílny pana Dienstbiera a Sobotky bude torzo, které bude mít v názvu referendum, ale občanům nedá žádnou reálnou šanci cokoli ovlivnit. Tohle je zcela zásadní, aby občané věděli. Není referendum jako referendum. Jestliže vám politici zakážou hlasovat o čemkoli, co vás trápí, jestliže vám referendum podmíní nesplnitelnými podmínkami, pak je referendum jen na papíře, ale v praxi neexistuje. A jde jen o to, zda na to voliči naletí. Doba, kdy občané budou chtít ve své zemi vládnout a mít nad ní kontrolu, je přede dveřmi a žádná politická barikáda to stejně nezmění.

Máte pocit, že se celková nálada v české vrcholové politice změnila? K horšímu, k lepšímu?
Strany jsou více populistické – tedy v tom dobrém slova smyslu – všechny se snaží alespoň tvářit, že naslouchají svým voličům a nedovolí si je tak okázale přehlížet, jako to dělali Nečas s Kalouskem, kteří po volbách odhodili masky a doslova svým voličům plivali do obličeje. Jinak uvnitř to je stejné, jsou tu politici, a není jich zas tak málo, kteří mají snahu pracovat na změnách k lepšímu. A pak tu jsou jiní, co se vezou, a další, kterým jde jen a jen o to, něco ze současné pozice vytřískat.

Znervózňuje vás stále stoupající vliv Andreje Babiše a stále rostoucí preference ANO?
Kdo si dal práci a seznámil se s panem Babišem, ví, že jeho vliv nebyl nikdy malý, jen nebyl vidět. Z mého pohledu je na tom hůř než kdykoli v minulosti, protože každý jeho krok je pod velkým drobnohledem a velké množství lidí čeká na jeho chyby. Růst preferencí mu nepřeju. První vyhrání z kapsy vyhání, vím to zvlastní zkušenosti. Do dvou let tu bude naprosto jiná situace. Ekonomice se daří a poroste mírně životní úroveň - v tom momentě klesají protestní nálady obyvatel a hlasy se vrací tradičním stranám - což je naděje pro ČSSD, ODS  a KDU-ČSL.

Jak vnímáte posuny v preferencích Úsvitu? Kde je chyba?
Nejsme ve vládě a nemáme prostor v mainstreamových médiích, s výjimkou ParlamentníchListů.cz, které měří všem stejným metrem. Toto téma projednávala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, a podotýkám, bez naší iniciativy. Nestěžovali jsme si, ale bohužel čísla o našich výstupech jasně ukazují, že média nám zcela programově nepřejí.

Věříte, že současná vládní koalice bude umět lépe vybírat daně než předchozí vlády? Jaký je recept vaší strany?
Určitě je bude vybírat lépe. Andrej Babiš je člověk z praxe, není chemik a výběrčí poplatků jako pan Kalousek. Takže změny tu jsou a budou zcela jasné. Ale faktem je, že vybírat lépe a více lze, a to nejen zvýšením daní, ale lecky snížením daní.

Stále se mluví o regulaci exekucí a práce exekutorů – jak jste s tím daleko?
Zákon o teritorialitě, což v praxi znamená, že exekutoři nesmí skupovat pohledávky z celé republiky a dělat z dluhů velkobyznys, je stále v jednání a věřím paní ministryni spravedlnosti, že ho dotáhne do konce alespoň za koalici, když náš návrh musela z politických důvodů hodit pod stůl. V tuto chvíli pracujeme na dalším posunu, aby soudy dluhy v nějaký okamžik zastropovaly a lidé měli šanci je splatit. Což je samozřejmě standardní evropský model.

S jakým hlavním tématem jdete do komunálních voleb?
Přímá volba starostů a jejich přímá odpovědnost daná odvolatelností. Což v praxi znamená, že voliči v referendu mají možnost žádat nové volby. V nich stávající starosta mandát buď obhájí, nebo neobhájí. Do voleb ale jdeme také s tím, že jsme lidé z ulice, kteří chtějí a budou na té ulici pracovat dále.

Co by v komunálkách bylo pro vás úspěchem a co prohrou?
Vzhledem k tomu že máme vlastně nula zastupitelů, tak každý zastupitel, neřkuli starosta, by byla výhra. V tomto ohledu máme pozici lehčí i těžší – nemáme regionální struktury a vše teprve budujeme.

Mluvilo se o vaší blízké spolupráci s Vítem Bártou. Jaký je aktuální stav? Jdete do komunálních voleb nějak společně?
Neviděli jsme se od vyhlášení voleb a nijak spolu nespolupracujeme. Což neříkám proto, že bych se ho nějak zříkal, v mnohém nám spojení s VV pomohlo, hlavně v logistice a přípravě na volby. Co se týče preferencí, tam nám  spojení  s VV naopak drasticky ubralo. Pokud jde o komunál, jsme ochotní spolupracovat s každou slušnou skupinou občanů, VV to ale asi nebudou, Myslím, že po odchodu Kateřiny Klasnové skončí.

Měl by stát nějak odškodnit trojici exposlanců (Tluchoř, Fuksa, Šnajdr)?
Pokud stát pochybil a poškodil občana, pak ho musí odškodnit. Otázkou zůstává, zda ho stát poškodil. Působení těchto pánů v politice i správě veřejných financí bylo podle mne skutečně neblahé, a to, že stát zjevně neumí jejich odpovědnost dovodit, je smutné. Jen škody ve VZP jsou na desítky let kriminálu.

Kdy jste si naposled řekl, že vstup do politiky byla chyba?
Zatím k tomu nedošlo. Všechno zlé – pomluvy, útoky, stres, nedostatek času – to vše jsem dlouho zvažoval předem i s mými nejbližšími. Počítal jsem s tím. Pamatuju na moment, kdy mi kamarád Jarda říkal: Teď tě miluje devadesát procent obyvatel země,  za rok tě možná polovina bude nenávidět. Bereš to? Já to vzal. Výměnou za to, že máme, a tady zdůrazňuji slovo máme, šanci prosadit demokracii a spravedlnost v naší zemi. Až tu funkční demokracie bude, rád zmizím z politické scény.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…