Okamura tvrdě zasahuje proti kritikům: Tady je pravda o Kláře Samkové

25.01.2014 5:50

ROZHOVOR Tomio Okamura představil advokátku Kláru Samkovou jako lídryni pro evropské volby a řada jeho fanoušků začala vidět rudě. Někteří z nich totiž považují současnou jedničku Úsvitu pro eurovolby pouze za obhájkyni Romů. Okamura ale říká, že její práce v drtivé většině nic společného s Romy nemá a Samková hájí jen spravedlnost bez ohledu na barvu pleti. I to řekl v rozhovoru, který poskytl redakci ParlamentníchListů.cz.

Okamura tvrdě zasahuje proti kritikům: Tady je pravda o Kláře Samkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Než jsme začali rozhovor, zmínil jste, že jste byl ve vazební věznice v Pardubicích u Vlastimila Pechance, který si tam odpykává trest za vraždu Roma. Úsvit považuje tento proces za zmanipulovaný. Jaký má na tento problém názor paní Klára Samková?

Klára Samková na to má úplně stejný názor. Kde se děje nespravedlnost, tam se snaží zasáhnout. Klára Samková už v minulosti upozorňovala na to, že celý proces nebyl spravedlivý. Budeme společně žádat na ministerstvu o přezkoumání tohoto případu. V šetření se nepostupovalo tak, jak se mělo.

Paní Samková je ale známá spíš jako aktivistka za práva Romů, možná i jako obhájkyně Romů. Jak ji vidíte Vy?

My bychom si nikdy nevybrali jako kandidáta do voleb do Evropského parlamentu člověka, který by někomu nadržoval. Ona se snaží vidět veškeré věci spravedlivě a bez ohledu na barvu pleti. Kauza Vlastimila Pechance je toho důkazem. Stejně jako chce spravedlivý rozsudek v jiných kauzách, tak se to týká i této konkrétní věci. Čtenáři a veřejnost mají díky médiím jednostranné informace. My Kláru vidíme svou optikou, jak člověka se dvěma doktoráty, jazykově zdatného a s obrovskými zkušenostmi. V drtivé většině jejích kauz nejde o Romy. Ona hájí spravedlnost. Kláru znám a vím, že to není prvoplánová obhájkyně Romů. Existuje řada jejích kauz, které nejsou známé, ale přitom velmi zásadní. Nejde jen o jednu mediálně ohnutou kauzu, její práce je mnohem komplexnější.

Jak dlouho se znáte s paní Samkovou?

Jsem s ní úzce v kontaktu a jsme přátelé asi dva roky. Chtěli jsme vyslat do voleb člověka, který má reálné výsledky při hájení českých občanů v Evropské unii. Je to jediný z dosavadně zveřejněných kandidátů, který prokazatelně má špičkové výsledky. Ostatní jen slibují, ale kde je konkrétní dosavadní práce?

Anketa

Klára Samková jako lídryně Úsvitu do EP... Vybral si Okamura správně?

78%
22%
hlasovalo: 1192 lidí
Každopádně její kandidatura vyvolala velmi negativní reakce na Vašem facebooku. Nebojíte se, že dojde k odlivu Vašich fanoušku? Že si budou stále myslet, že paní Samková obhajuje jen Romy?

Za tyto reakce mohou média, která zkreslují často skutečnost. Teď musíme korektně informovat o práci paní Samkové. Úkolem Úsvitu je jasně a důrazně vysvětlil, jaká je pravda. Odlivu fanoušků se nebojíme, naopak. Věříme, že příznivci přibudou, protože ona je čestný a slušný člověk.

Někteří lidé šli dokonce v kritice Vaší volby ještě dál. Pan Exposlanec Otto Chaloupka se dokonce vyjádřil tak, že pokud jste chtěl spáchat sebevraždu, měl jste raději skočit z Nuselského mostu. Jak byste hodnotil tento výrok?

Tohle nemůžu komentovat. Jestli se nějaký exposlanec z Věcí veřejných chce zviditelnit, tak to je jeho věc. Vůbec nevím, co si mám o tom myslet.

Co je podle Vás podstatné ze zkušeností paní advokátky Samkové?

Jedenáctkrát vítězně obhájila práva českých občanů proti České republice u Evropského soudu ve Štrasburku. Zdůrazňuji, že kauza, která se týkala Romů byla jen jedna z těch jedenácti a jinak šlo o problémy neromských občanů. Má obrovské zkušenosti s prací v rámci Evropské unie. Obhajuje všechny české občany. Další mýtus je, že paní Samková je cikánka. To také není pravda. Pochází z brněnské rodiny a nemá romský původ.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…