Okamura utnul Kláru Samkovou: Řekl, co bylo při tajném jednání

20.02.2019 8:24

ROZHOVOR Zcela nepodložené útoky na SPD a moji osobu! „Klára Samková má zcela evidentně pouze jediný úkol, a to odebrat pár hlasů SPD jako hlavní vlastenecké síly v České republice,“ komentuje rozhovor advokátky Kláry Samkové pro ParlamentníListy.cz, která jde do evropských voleb v čele Alternativy pro Česko, předseda SPD Tomio Okamura. Zdůrazňuje, že on není ten, kdo před volbami do Evropského parlamentu tříští síly. „Máme zastupitele, poslance, široké struktury ve všech krajích republiky, tak je přece jasné, kdo má šanci se postavit ANO, Pirátům, ČSSD, ODS, těmto eurohujerským stranám,“ říká Okamura a vysvětluje, se kterými subjekty na evropské půdě koordinují strategii.

Okamura utnul Kláru Samkovou: Řekl, co bylo při tajném jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Advokátka Klára Samková, která kandiduje do evropských voleb za Alternativu pro Českou republiku, se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjadřovala k různým politickým subjektům a ostře se trefovala i do SPD…

Rozhovor jsem četl. Kdybyste mi nezavolala, tak ani nemám potřebu reagovat. Klára Samková má zcela evidentně pouze jediný úkol, a to odebrat pár hlasů SPD jako hlavní vlastenecké síly v České republice. Úkol roztříštit vlasteneckou scénu před volbami do Evropského parlamentu plní, jak může. Proč to dělá, nevím. Vůbec nemám potřebu se na její adresu vyjadřovat nějakým špatným způsobem. Já mám ženy rád.

Samková ale tvrdí, že vy jste ten, kdo tříští vlastenecké síly. „Posledním důkazem mi k tomu byly senátní volby, kdy SPD obsadilo svými kandidáty i ty volební obvody, kde byli velmi kvalitní, vlastenecky smýšlející kandidáti (Ben Kuras, Martin Konvička a další), a vzkaz byl naprosto jednoznačný: buď půjdete pod SPD, nebo se vám postavíme.“ Co vy na to?

Do hnutí SPD se přihlásilo třináct tisíc lidí. Máme dostatečné množství svých kandidátů. Kdo se chce přihlásit, může. Jsme otevření. Máme asi sedm tisíc členů. Ale když se někdo straní SPD, nechce s hnutím mít vůbec nic společného a pak říká, že máme podpořit někoho, kdo s námi nechce mít nic společného, nerozumím tomu.

Konkrétně, co se týká Benjamina Kurase, jeho zástupce, kolega přišel k nám na poslanecký klub orodovat za to, aby Benjamin Kuras mohl kandidovat s naší podporou. Bylo u toho x svědků, já i další lidé z SPD. Zdůrazňuji, že mám Benjamina Kurase rád. Jeho kolega pověřený jednáním se nás přišel ptát, jestli bychom ho podpořili, a zároveň nám řekl, že Benjamin Kuras nechce mít otevřeně nic společného s SPD, protože se bojí, že když se otevřeně spojí s SPD, nebude moct publikovat v některých českých médiích. Nerozumíme tomu. Žádá podporu a pak se stydí za to, že by měla být od SPD?  

Na tomto vidíte, jak jsou argumenty Kláry Samkové liché. Byli jsme ochotní jednat. Ale oni řeknou: nestavte svého kandidáta a zároveň stydíme se za vás a nechceme, aby byl náš kandidát spojován s SPD. Nechce ani veřejnou podporu, ani se k hnutí hlásit, tak nezlobte se na mě, ale to asi nejde. To by byl zvláštní vztah.

S odkazem na vaši dřívější spolupráci v Úsvitu v rozhovoru také zaznělo: „Tím, jak se pan Okamura zachoval při ne/řešení ‚kauzy Kroupa‘, ukázal, že není politik, tím méně státník. Prokázal, že je figurou vláčenou tím, co se jí jeví jako mediálně výhodné.“ Prý se nikoho nezastanete. Takže hodil jste Kláru Samkovou přes palubu?

Já vůbec nevím, co má přesně na mysli. Nemůžu to komentovat. Nerozumím tomu. Spor mezi Klárou Samkovou a Jankem Kroupou je jejich spor a nevím, co s tím má SPD společného. Nevím, proč nás někdo spojuje s osobními kauzami. Nejsme o tom informováni.

Nezvažoval jste obnovení spolupráce?

U nás platí, že rádi budeme spolupracovat s kýmkoli, kdo chce spolupracovat s námi. To problém není. Klára Samková ale, tuším už v minulém měsíci, řekla, že by bylo dobré, aby tu vznikl jiný subjekt než SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Berete Alternativu pro Českou republiku jako konkurenci?

Ale prosím vás. My se soustředíme na to, abychom prosadili náš politický program. Když jsem četl v rozhovoru útoky na SPD, zcela nepodložené útoky na moji osobu… Klára Samková má evidentně úkol roztříštit a oslabit vlasteneckou scénu a ubrat nějaké procento SPD. Já nejsem ten, kdo něco tříští. O počtu členů jsme už hovořili. Celé se vše snažím stmelovat pod jedním praporem, protože jen tak můžeme uspět v konkurenci jiných parlamentních stran. Naší konkurencí jsou velké parlamentní strany.

My jsme jediný vlastenecký subjekt v Parlamentu. Jsme jediným subjektem, který je jasně euroskeptický, protože ODS řekla, že není jiná alternativa pro ČR než Evropská unie. Řekli to zcela jasně. Dokonce ODS řekla i to, že by se mělo euro přijmout, až to bude pro ČR výhodné. Neupřesnili, co je tou výhodností, protože žádná není. My se soustředíme na to, abychom prosadili náš program svobody a suverenity. Na tom pracujeme a chceme, abychom byli úspěšní. Volby jsou zcela klíčové. Všechny, kdo mají vlastenecké cítění, chci vyzvat, aby šli k volbám, abychom porazili eurohujerské strany. Že před volbami vznikají nové a nové subjekty, není nic zvláštního. Před každými volbami vznikají různé subjekty. Jsem zvyklý v této realitě žít. Cílem by mělo být, aby se síly netříštily. Máme zastupitele, poslance, široké struktury ve všech krajích republiky, tak je přece jasné, kdo má šanci se postavit ANO, Pirátům, ČSSD, ODS, těmto eurohujerským stranám. Soupeři, kteří proti nám stojí, jsou silní, mají obrovské množství peněz a mediální podporu.

Ale co je důležité, SPD je pevnou součástí jediné vlastenecké frakce v Evropském parlamentu v čele s Mattiem Salvinim, Marine Le Penovou, Heinzem Christianem Strachem, rakouským vicekancléřem a předsedou rakouské strany Svobodných, Geertem Wildersem, předsedou nizozemské Strany pro svobodu. Všem občanům, kteří se zajímají o politiku, je jasné, s kým budou naši poslanci spolupracovat, v jaké frakci budeme a s kým už nyní spolupracujeme. Pro každého občana je transparentní, že pokud budou volit SPD, kde SPD bude, co bude prosazovat a jaká je naše politika. Jestli je to jasné u jiných subjektů, jestli je to jasné u Kláry Samkové, nevím. V Evropském parlamentu je důležité být součástí silné frakce. Cílem je vytvořit frakci, která bude mít více než sto europoslanců. A na to je dobře našlápnuto. Pracujeme na tom, abychom se spojovali, odmítáme tříštění. Koordinujeme spolupráci před volbami, máme konferenci s Matteem Salvinim, kde budeme koordinovat strategii.

Kdy budete mít definitivní složení vaší kandidátky do Evropského parlamentu na stole?

V souladu se stanovami finální kandidátku projednává předsednictvo hnutí, a jak bude vypadat, oznámíme do konce února. Teď probíhají krajské konference, které dávají návrhy. Předsednictvo vše zváží.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…