Okamura vypráskal Blatného. Svádět to na lidi? Pravda o stavu na JIP

24.02.2021 15:59

ROZHOVOR Občany nelze zamknout do klece. Ta plošná opatření prostě nefungují, vzkazuje vládě předseda SPD Tomio Okamura.

Okamura vypráskal Blatného. Svádět to na lidi? Pravda o stavu na JIP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí

Hnutí SPD jako jediný poslanecký klub ve Sněmovně hlasovalo proti pandemickému zákonu. Proč?

Tzv. pandemícký zákon je v principu pouze jinak pojmenovaný nouzový stav na další jeden rok. V podstatě je ještě horší než nouzový stav, protože ze zákona vypadla povinná kontrolní pravomoc Poslanecké sněmovny nad vládními opatřeními po každých 30 dnech nouzového stavu. Zákon si minulý týden ve Sněmovně prohlasovali poslanci hnutí ANO, ČSSD, Pirátů, ODS, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a také někteří komunisté nehlasovali proti, ale pouze se zdrželi.

Takže SPD hlasovalo jako jediný poslanecký klub proti pandemickému zákonu. Říkáme dlouhodobě a jasně, že plošná opatření nejsou cestou a lockdown není řešení. Je nutné říci, že Piráti, ODS a další opoziční strany, kromě SPD, dali tímto vládě bianco šek na jeden rok pokračovat v nouzovém stavu. To je pro SPD zcela nepřijatelné! Dle tohoto zákona může vláda kontinuálně na rok vyhlašovat v souvislosti s Covid-19 „pandemickou pohotovost", což je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav, a přijímat opatření v principu totožná jako v případě vyhlášení „nouzového stavu“.

Tento zákon dává vládě zcela mimořádné pravomoci a je to pouze jinak pojmenovaný nouzový stav. Zákon má nabýt platnosti 1. března 2021 na dobu jednoho roku.

A jakou jste pozici měli vy?

V rámci projednávání byly zcela ignorovány naše požadavky na parlamentní kontrolu (aby Sněmovna každých 14 dní jednala a hlasovala o opatřeních vlády) a povinnosti jasně zdůvodňovat restriktivní opatření, jejich finančních důsledcích a dopadech a zároveň povinné uvedení příslušných kompenzací pro dotčené.

Upozorňuji, že zákon byl ve Sněmovně přijat díky hlasům vládních poslanců ANO, ČSSD a tzv. demobloku (ODS, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a Piráti), kteří mají dohromady potřebnou většinu pro hladké schválení i v Senátu a také zastupovali své hejtmany, kteří žádají prodloužení nouzového stavu.

A co říkáte postoji takzvaného demobloku?

Upřímně, jak vidím z reakcí veřejnosti, strany demobloku (ODS, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a Piráti) jsou teď před veřejností za hlupáky a schizofrenie těchto stran v přímém přenosu pokračuje. Návrhy SPD byly vládními stranami (ANO a ČSSD) odmítnuty. A premiér Andrej Babiš s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) naopak po vzájemné dohodě zapracovali požadavky stran tzv. demobloku, kterým záleželo zejména na záchraně jejich hejtmanů, kteří se báli převzít za současnou epidemickou situaci odpovědnost.

Ve středu se bude zákon projednávat v Senátu a je jasné, že Senát zákon neodmítne, protože v něm mají většinu právě ODS, STAN a KDU-ČSL, kteří spolu s vládou hnutí ANO a ČSSD před týdnem hlasitě prosazovali prodloužení nouzového stavu. Nicméně jsem si všiml, že alespoň někteří senátoři se ozvali, že jim vadí, že v pandemickém zákoně chybí ty pasáže, které požadovala SPD, tedy aby tam bylo řádné odůvodnění každého vládního opatření, včetně uvedení způsobů kompenzací.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Senátoři zřejmě též reagovali na pondělní rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část usnesení vlády z 28. ledna 2021, zakazující maloobchodní prodej a služby. Státu tak kvůli nekompetentnosti vlády, která svá vlastní opatření nedostatečně před veřejností zdůvodnila, a proto neobstála před soudem, hrozí tisíce žalob ze strany živnostníků a podnikatelů ohledně škod, které jim byly způsobeny některými krizovými opatřeními.


Nicméně pokud bude Senátem zákon vrácen zpět Sněmovně, bude zřejmě svolána mimořádná schůze Sněmovny na tento pátek, protože nouzový stav končí na konci února a účinnost pandemického zákona je vládou a stranami demobloku plánována od 1. března, tedy od pondělí příštího týdne, aby de facto nepřetržitě pokračoval plošný nouzový stav. A pokud nebudou do té doby k dispozici PCR testy pro žáky a nebude platit pandemický zákon, tak se podle vlády děti se do škol nevrátí...

A vše je jenom a pouze "díky" ANO, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN, Pirátům, kteří se neumí dohodnout sami se sebou na všech úrovních, tedy vláda, poslanci, senátoři a hejtmani, a chtějí prodlužovat plošný nouzový stav. Také KSČM má máslo na hlavě, protože se někteří jejich poslanci při hlasování o pandemickém zákonu zdrželi, místo aby byli proti. Takže, rodiče, učitelé a žáci, aby jste věděli komu můžete poděkovat! Hnutí SPD jasně opakuje, že se děti musí vrátit do škol, a musí se otevřít malé obchody, kadeřnictví a další služby při zachování základních protiepidemických pravidel.

Vláda prostřednictvím ministra zdravotnictví Jana Blatného nařídila při vstupu do otevřených obchodů a prostředků MHD mít na obličeji buďto respirátory FFP2, nanoroušky anebo dvě hygienické roušky najednou…

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Pokud vláda toto nařídí, měla by ale zároveň svým občanům tyto ochranné zdravotnické prostředky zdarma zabezpečit, protože je řada občanů, kteří si je nemůžou dovolit denně kupovat. Navíc respirátorů FFP2 je na trhu v současné době nedostatek.

Vláda, respektive ministr Havlíček hovořil o otevření obchodů. Nakonec k tomu nedošlo…

Neotevření obchodů je další likvidací živnostníků, malých českých firem a jejich zaměstnanců, navíc v současné době omezující jejich možnosti výprodeje zimního sortimentu zboží, zejména oblečení a bot. Tímto jim zároveň budou chybět potřebné finanční prostředky na nákup jarních druhů zboží a toto by jim vláda měla patřičným způsobem také kompenzovat.

Navíc, jak jsem již zmínil, Ústavní soud v pondělí 22. února zrušil část usnesení vlády zakazující maloobchodní prodej a služby, jelikož nebyly patřičně odůvodněny. Je to pouze dalším potvrzením, že se vláda chová chaoticky, plošná omezení nefungují a občany a živnostníky nelze zamknout do klece.

Sněmovna minulý týden odmítla návrh SPD na zrušení nouzového stavu vyhlášeného vládou dne 14. února a následně schválila ukončení nouzového stavu až k 28. únoru, což je datum, kdy následně nabude účinnost kontroverzní pandemický zákon, který je podle vás v principu pouze jinak pojmenovaným nouzovým stavem…

Podle SPD je protiústavní, pakliže vláda vyhlásila tento měsíc nouzový stav bezprostředně poté, co ho Sněmovna zrušila, protože se protiepidemická situace ve státě ze dne na den nezhoršila. Ohýbání Ústavy je pro SPD zcela nepřijatelné. Hnutí SPD dlouhodobě odmítá nouzový stav, protože rozsah opatření se dá regulovat pomocí vyhlášených konkrétních a zacílených, nikoliv plošných, krizových opatření podle jednotlivých krizových zákonů, a je tak možné zajistit ochranu ohrožených a rizikových skupin občanů a fungování zdravotního systému bez nutnosti vyhlašování plošného nouzového stavu.

Pro Vládu ANO, ČSSD s podporou KSČM je však pohodlnější držet nouzový stav, aby mohla nakupovat od kontroverzních dodavatelů zdravotnický materiál s výjimkami oproti standardním výběrovým řízením. To je pro SPD nepřijatelné. Ale je vidět, že strany demobloku v tom jedou s vládou. Jedinou opozicí v Parlamentu tak zůstala SPD. Po roce je zcela evidentní, že plošná opatření aplikovaná vládou situaci neřeší, jelikož čísla naopak stoupají a to i ve srovnání s jinými evropskými státy.  Říkám na rovinu, že život a práce jsou pro SPD na 1. místě!

A co požadujete Vy?

Dlouhodobě opakujeme, že se děti musí vrátit do škol, musí se otevřít malé obchody, kadeřnictví a další služby při zachování základních protiepidemických pravidel. Řešením je dlouhodobý návrh SPD, aby vláda provedla novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, čímž je možné zajistit ochranu ohrožených a rizikových skupin občanů a fungování zdravotního systému bez nutnosti vyhlašování plošného nouzového stavu.

Jak se v obecné rovině díváte na současný stav pandemie covid-19 v ČR?

Systém vládou aplikovaných opatření proti covid-19 nefunguje, což je zcela jasný fakt ve srovnání s ostatními státy. Pokud není vláda schopna řešit tuto situaci, nemůže to svádět na občany. Patříme mezi nejhorší státy na světě, chybí dostatek vakcín pro občany, kteří se chtějí nechat dobrovolně očkovat, systémy e-rouška a trasování nefungují, stejně jako protiepidemický systém tzv. PES, na který se vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM dlouhodobě odvolávala.

Docházejí nemocniční lůžka JIP a nemocniční personál je přetížený. Vše trvá dlouho. Přičemž zároveň vláda na jednu stranu kritizuje občany za nedodržování jí vyhlášených plošných protiepidemických opatření, která nefungují a nejsou ani vysvětlena, a na druhou stranu občané sledují, jak papaláši chodí na fotbalová utkání, kam běžní lidé nemohou. Nelze kázat vodu a pít víno! Za zcela katastrofální považujeme vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) z minulého týdne, kdy uvedl, že pacienty s lehčím průběhem onemocnění covid-19 by v případě vyčerpání lůžkových kapacit umísťoval do tělocvičen.

Pan ministr Blatný by jako člen vlády měl vědět, že na tyto a podobné krize existují příslušné krizové plány, které s těmito situacemi počítají v rámci tzv. doléčovacích zařízení, například lázní, kde je i odborný personál. Pokud není vláda schopna řešit tuto situaci, nemůže to svádět na občany, a v takovém případě by měli odpovědní lidé podat demisi.

Co říkáte schválení navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard?

Vláda enormně zvyšuje zadlužení. Přitom by se dalo ušetřit na platbách nepřizpůsobivým, solárním baronům, politickým neziskovkám či na předražených zakázkách. Sněmovna schválila minulý týden ve stavu legislativní nouze novelu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2021, který navýšil schodek státního rozpočtu na astronomických 500 miliard korun. Tímto schválením vzrostlo zadlužení každého občana ČR jenom na letošní rok o 50 tisíc korun. Hnutí SPD tuto novelu hlasováním nepodpořilo z několika důvodů.

Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM neustále odmítá naše návrhy v krizi šetřit na zbytných výdajích, jako jsou například předražené zahraniční nákupy vojenské techniky, platby solárním baronům, politickým neziskovkám, nepovedená inkluze ve školství nebo dávky nepřizpůsobivým. Také neprovádí škrty ve zbytných nákladech na byrokracii ve státní a veřejné správě. V krizi je potřeba šetřit, jinak skončíme stejně jako předlužené Řecko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…