Okamurův poslanec se zkušenostmi z Ruska: Sobotka měl být zdrženlivější

04.03.2014 21:21

ROZHOVOR Informace, které dostáváme o situaci na Ukrajině, mohou být zkreslené, tvrdí poslanec Úsvitu Jaroslav Holík a sám by byl v postoji vůči Východu zdrženlivější než naše vláda. Protože sám v Rusku šest let žil, vzkazuje: EU by neměla vést silácké řeči. Na téma krize na Ukrajině poskytl rozhovor redakci ParlamentníchListů.cz.

Okamurův poslanec se zkušenostmi z Ruska: Sobotka měl být zdrženlivější
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Jaroslav Holík

Jak hodnotíte postoj české vlády k situaci na Ukrajině?

Myslím, že naše vláda by mohla být ve svých vyjádřeních trošku zdrženlivější. V Rusku jsem dost dlouho žil a nikdo nemůže říci, že bych něco proti Ukrajině měl, protože i tam mám téměř v každém městě přátele. Možná i proto se na celou věc dívám dost obezřetně. To, co je prezentováno našimi médii, není objektivní a hraje ve prospěch jen jedné skupiny lidí. Připadá mi, že se vracíme opět do roku 1989. Díky moderním sdělovacím prostředkům se mně dostávají také sdělení trochu jiného rázu, než které dnes a denně sledujeme u nás, a nejsou zdaleka tak černobílé.

V čem jsou podle vás informace zkreslené?

V České republice máme spoustu zastánců změny a říkáme, jak je Rusko špatné, že tam byly gulagy, lidé se popravovali a podobně. Ano, během vlády Josifa Stalina a jeho pravé ruky Lavrentije Beriji bylo popraveno 40 milionů lidí. Oba však byli Gruzíni. Z té Gruzie, kterou chceme do NATO.

Tvrdíme, že v roce 1968 nás napadli Rusové. Ano, ale bylo to pět spojeneckých armád, tedy Němci, Maďaři, Bulhaři, Poláci a spolu s Rusy to byli také Ukrajinci, Gruzíni, Kazaši a vojáci dalších svazových republik. Tanky k nám poslal Leonid Brežněv a to nebyl Rus, ale Ukrajinec. Naopak Rus Michail Gorbačov dovolil, aby se socialistický blok rozpadl a dal nám vlastně svobodu. Tohle jsou historická fakta. Myslím si, že celá akce byla slušně připravená už předem. V každé zemi jsou nespokojení lidé, kteří se dají lehce zneužít. Na Ukrajině existovaly nepokoje už delší dobu. Vzpomínám si, že ještě za Gorbačova se konaly ve Lvově a dalších městech protesty. To bylo v 80. letech. Teď šlo o záměrné vyprovokování situace.

Jak jste k tomu dospěl?

Mám informace a také existují videozáznamy, které nejsou veřejnoprávními médii povolené. Ukazují celou situaci z druhé strany. Viděl jsem na videu, jak členové ochranky stáli a vzbouřenci, které dnes my hájíme, je pálili ohněm, bušili do nich řetězy a dlažebními kostkami. To se u nás nikdy nevysílalo. Mám svědectví jednoho z členů státní ochrany, který tvrdí, že ostrou munici neměli. Mrtvé, kterých je mu líto, způsobili zákeřní odstřelovači.

Vy jste šest let žil v Rusku a na Ukrajině máte kontakty. Jak moc tam vládla korupce?

Ano, žil jsem a pracoval v Moskvě, ale přes Ukrajinu jsem často jezdíval a mám tam dodnes přátele. Nehájím zájmy ani Ruska, ani Ukrajiny. Bohužel známe úplatkářství i u nás, ale na Ukrajině bylo velkým problémem. Janukovyčovi jsem věřil, ale když jsem teď viděl jeho palác, tak musím říci, že je to stejný darebák jako jeho předchůdci. Ukrajina má úrodnou půdu, zásoby uhlí, železa, dobré klima. Je možné tam vybudovat ráj na Zemi. K tomu je třeba pracovat a ne stále stávkovat.

EU chystá na čtvrtek zvláštní summit k situaci na Ukrajině a hrozí sankcemi. Měla by EU k takovým sankcím přistoupit? Nebude naopak v ohrožení?

Stále mi to připadá, že měříme dvojím metrem. Vzpomeňte si na obdobnou situaci, kdy došlo k odtržení Kosova od Srbska. Všichni jsme byli pro, já sám tvrdím, že Albánci jsou ostřejší národ, všem jsme fandili. Když se jedná o Krym, který byl ruský, tak tvrdíme, že jde o potlačování lidských práv. Asi bych chvíli počkal, dal možnost vývoji, vyslechl si obě strany a zvážil situaci. Vést silácké řeči? To nikdy k ničemu rozumnému nevede.

Vy tedy vidíte současnost i v historickém kontextu…

Chtěl bych se vrátit k historii Ukrajiny. Tohle slovo se poprvé vyslovilo až po únorové revoluci v roce 1917, jinak to byla Kyjevská Rus. V roce 882, kdy kníže Oleg původní severské kmeny vyhnal, nastolil Kyjevskou Rus. Vládci Kyjevské Rusi, např. Vladimír Veliký nebo Jaroslav Moudrý, byli ruské národnosti. Kyjevská Rus existovala až do roku 1260, kdy byla smetena Čingischánem. Velká část území se s úpadkem Čingischánovy říše stala suverénní součástí Litevského velkoknížectví. Na jihu se vytvořil Krymský chanát a východ se dostával pod vliv Moskevské Rusi. Východní část Kyjevské Rusi, s výjimkou Haliče a Bukoviny, které získala Habsburská monarchie, pak byla připojena roku 1667 Bohdanem Chmelnickým k Rusku. Carevna Kateřina II. založila v tzv. „Nové Rusi“ města Oděsa, Dněpropetrovsk, Simferopol, Sevastopol... Ukrajina vznikla až v roce 1917. Od roku 1920 byla jako Ukrajinská socialistická republika, samozřejmě bez západního území, které patřilo Polsku a Československu, včleněna do Sovětského svazu. V roce 1954 věnoval Nikita Chruščov ruský Krym „přátelské“ Ukrajině. Od roku 1991 je Ukrajina samostatným státem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…