Okolnosti nasvědčují tomu, že jde o spiknutí mafie, sdělila zkušená advokátka k odchodu Roberta Šlachty

10.06.2016 14:51

Advokátka Miroslava Hustáková přichází při své práci do styku jak s policisty, tak se státními zástupci. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se proto ke kauze slučování policejních detektivních centrál a z ní vyplývajícího odchodu šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty vyjádřila z netradičního úhlu pohledu.

Okolnosti nasvědčují tomu, že jde o spiknutí mafie, sdělila zkušená advokátka k odchodu Roberta Šlachty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Anketa

Litujete, že plukovník Robert Šlachta odchází od policie?

77%
18%
hlasovalo: 13487 lidí

Plán na reorganizaci elitních policejních útvarů budí značné emoce, jejichž výstupem byl odchod šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty nejen z čela útvaru, ale od policie jako takové. Šlachtu považují elitní státní zástupci, Andrej Babiš i některá média za rovného, poctivého, slušného policistu, jehož útvar byl dobrým partnerem státního zastupitelství. Jiní mu ale vyčítali, že si pod sebe stahuje případy, které mu nepřísluší, a je příliš velký „střelec“, tedy že spektakulárně jde po ekonomických a politických špičkách, aniž má důkazy. Kde je pravda?

Pokud chcete bojovat proti mafii, což je zločin prorostlý do státního aparátu, tak se bez médií neobejdete. Bojujete proti silnějšímu. Mafián se liší od běžného zločince tím, že má zavázány části politických špiček, kterým může v případě potřeby zavolat. Policista, který pracuje v této oblasti, je jako zahradník, jenž vyřezává na zahrádce rostlinu bolševník, a pokud se mu jich podaří vyřezat aspoň několik, je to obrovský úspěch. Práce těchto policistů je podobná nošení balvanu na horu a on těsně před vrcholem spadne, aby jej dole vzal další policista a zase se jej pokusil vynést. Pokud se to neděje, po čase selžou všechny složky státního aparátu, stanete se čistou banánovou republikou.

Vy jste jako advokátka a bývalá soudkyně zažila s policií ledacos. Jaké máte vy osobně zkušenosti s prací dotčených policejních útvarů, které se mají slučovat? Budí ve vás tato reorganizace důvěru?

Ano, zkušenosti mám s oběma. Pamatuji si dobu, kdy protikorupční policie byla ještě policií, jež řešila takové kauzy, jako je trestná činnost Radovana Krejčíře, byla jsem advokátkou těch, kteří si na vlastní kůži zkusili, co přijde, pokud se příčíte zájmům mafie a nechcete jí vyhovět. Úspěchy protikorupční policie vedly nutně k personálním změnám na tomto útvaru, aby se takové věci, jako je zasahování do nejvyšších pater, už dál neděly. Všech deset policistů v čele s Karlem Tichým bylo doslova údernou jednotkou, která zatočila se stojatými vodami mafiánské selanky spojené s politickými špičkami. Odchod těchto policistů do civilu byl zákonitý, nikdo, kdo porozuměl, jak tento systém funguje, jejich věčný policejní život nemohl předpokládat. Co se týká ÚOOZ, v době, kdy protikorupční bylo se svými úspěchy na výsluní, naopak v ÚOOZ valné výsledky neměli. Je třeba ale být k nim objektivní, oni už jeden silný zásah do svých řad měli poté, co vyšetřovali takové kauzy, jako je rumová aféra v polovině 90. let. Pokud bych to mohla ovlivnit já, tak bych je rozhodně neslučovala. U nás se nepohodlní policisté, státní zástupci ani soudci nestřílejí. V naší zemi se reorganizují a těm skalním je otráven život tak, aby úplně odešli. Jsme oproti jiným zemím takoví sametoví.

Někdejší náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar nařkl Šlachtu z toho, že se sice rád „předvádí“ mediálně líbivými zákroky, nicméně se už nestará o to, jak jím zajištěné důkazy obstojí před soudem. Není takový policista advokátova noční můra? Přece jen i cejch „sprostého podezřelého“ může člověku zničit život; a vytvořit společně se státním zástupcem odvážnou právní konstrukci a dostat člověka do vazby není podle některých odborníků těžké...

Mám dost klientů, kteří byli nejen trestně stíháni, ale byli zavřeni na mnoho měsíců do vazby a poté byli v plné míře zproštěni. Ani v jednom z případů nikdy nenesl odpovědnost za evidentní porušení svých povinností vůbec nikdo a ÚOOZ v tom prsty neměl. Je to systémový problém orgánů činných v trestním řízení jako celku, a vytahovat do tohoto problému jen pana Šlachtu je nekorektní. Do vazby dostat můžete opravdu kohokoliv, kdo je nepohodlný, platí u nás heslo „zavřít mohou, pustit musí“.

Jak po čase hodnotit výkon ÚOOZ a VSZ Olomouc v rámci tzv. kauzy Nagyová?

Já neviděla spis, tak se nemohu vyjádřit, kde je chyba. Snad se všichni shodneme na tom, že vojenská rozvědka by neměla mít na starosti hlídání manželky premiéra, když si to přeje jeho milenka.



Do jaké míry může jít v současném sporu o nový zákon o státním zastupitelství, který proponuje ministr Pelikán? Jak vlastně chápat tu linii sporu o Šlachtu a ÚOOZ zrovna ve vymezení: Na jedné straně ČSSD a např. zmíněný exnáměstek Salivar a exspolupracovníci premiérů ODS Sezemský a Schmarcz... A na straně druhé ANO a víceméně i média vlastněná Babišem?

Podívejte, na Facebooku rádoby zasvěcenci do problému zneužívají protiamerické nálady a míchají hrušky s jablky. Obhajují tuto reorganizaci tím, že si nejvyšší státní zástupce Zeman, paní Bradáčová jako vrchní státní zástupkyně včetně pana Šlachty chodí pro pokyny k velvyslanci Schapirovi, proto je prý dobře, že Šlachta odchází. Já jsem proti kontaktům s americkým velvyslanectvím ze strany lidí, kteří patří do orgánů činných v trestním řízení vystupovala veřejně několikrát, tak snad mám možnost dnes vidět tuto záležitost docela objektivně. Pokud bychom připustili, že reorganizace ve své formě, čase a způsobu provedení je správná, tak bychom se zachovali jako hloupý pacient, jemuž nevadí, že v řadě nemocnic se vůbec neléčí, v jiných dokonce pracuje ve prospěch pohřebních ústavů, aby měly kšeft, ale vadí nám právě ta nemocnice, která má snahu léčit nejvíce a určité výsledky prokazatelně má. Musím se tedy všech chytrolenků zeptat, kdo umožnil stovky miliard daňových úniků Radkovi Březinovi ve Zlíně? Jak je možné, že Česká televize prostřednictvím paní Lorencové o tom před mnoha a mnoha lety natočila reportáž a nedělo se nic? Koho Březina platil? Musely zemřít desítky lidí, aby se vůbec takový člověk dostal do kriminálu. Naši politici by po policii chtěli, aby řešila vraždu na ulici, ukradené králíky od souseda, ale ne takovou, která se odváží jít i proti nim. Pokud se Šlachtovi vyčítá, že prováděl trestní stíhání selektivně, mohu s klidem sdělit, že to vadí zejména těm, kteří do té selekce patří. Ona by mnohým selekce ani nevadila, kdyby byla v jejich prospěch.

Co si má obyčejný občan po dnešku myslet o vymahatelnosti práva v naší zemi ve smyslu stíhání zásadních ekonomických a korupčních deliktů?

Že to bude stejné, jako to bylo dosud. Mafie pomocí metod, které má důvěrně osvojeny, se bude snažit, aby jí policie neubližovala, a část policie se bude snažit ji likvidovat. Zase vstanou noví bojovníci, zase se najdou policisté, pro které je práce nejvyšší ctí a posláním. Totéž se týká státního zastupitelství a soudů. Jak si to nechají lidé dlouho líbit, neumím odhadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…