Oligarcha Babiš? Cílený hon na cizorodé těleso. Zkušený novinář vytahuje úplně jiná jména, mimo jiné i kolem ČSSD

26.05.2017 4:52

ROZHOVOR Oligarcha Babiš? A co dělají pánové Kelner, Tykač, Bakala, Vítek, Křetínský, táže se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz tajemník Odborového svazu novinářů a pracovníků médií, bývalý šéf řady vydavatelství Petr Masopust. O nich podle něj nevíme skoro nic. A což skupina kolem Škody Transportation, kde figuroval současný plzeňský hejtman Bernard? A hradní mluvčí Ovčáček prý mluví to, co jeho „guru“ nechce ventilovat. Takže by podle Masopusta bylo nejlepší, aby se novináři hradních tiskovek vůbec nezúčastňovali, protože si mluvčí se „svými“ médii dokonale vystačí.

Oligarcha Babiš? Cílený hon na cizorodé těleso. Zkušený novinář vytahuje úplně jiná jména, mimo jiné i kolem ČSSD
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Novináři na tiskové konferenci, ilustrační foto

Pojďme ke stálému evergreenu. Babiš versus Mafra, aneb Plesl zcela jistě nekonal sám... Nebo že by skutečně ano? To jednání s Babišem přece někdo musel „posvětit“...

Jsou pouze dvě možnosti a obě vypovídají o charakteru Marka Přibila. A jakou roli v tom hrál šéfredaktor Jaroslav Plesl, nevím. Pochybuji však, že by byl při svém příjmu tak hloupý, aby podrazil „majitele nebo jeho zástupce“. Majitel jmenuje šéfredaktora a ředitele a vybírá si je tak, aby s nimi v základních otázkách souzněl. Majitelé médií nenařizují, ale neformálně „domlouvají a ptají se“. To platí pro všechna média bez rozdílu!

Buď tedy Přibil asi jednal sám s tím, že celou záležitost chtěl dobře prodat, a tím se pomstít vedení redakce. Současně mohl mít neformální zadání a příslib dobrého výdělku nebo místa od někoho jiného.

Nebo Přibil jednal na zakázku, a to je pravděpodobnější. Kdo však zadal tuto zakázku, nelze zjistit. Nepřátel pana Babiše je mnoho a přátel málo. Je to dáno jak jeho mocí, tak bohatstvím. Nejpravděpodobnější je atak PR agentur pracujících pro ČSSD.

Tak to vypadá, když má oligarcha média. Anebo je to vlastně všechno bublina a máme se ptát „komu to slouží?“

Anketa

Kdo je vítězem vládní krize?

2%
89%
5%
hlasovalo: 5315 lidí
Nevím, zdali je Babiš oligarcha. Jak sám říká, stvořili ho jeho protivníci, zkorumpované politické strany. Využil situace na „trhu“, kdy se tradiční strany potácely mezi skandály. Jak správně podotkl Bělohradský v článku pro Právo dne 11. května, „… se vládní ekipa proměnila za pokryteckého fandění opozice ve smečku vrhající se na koaličního partnera, který se významně podílel na jejích úspěších“ aneb „politická třída brání svou homogennost“, konec citace. A veškeré skandály Babiše spočívají v odkazu na morální rovinu jeho jednání. Velmi pěkně to zní ze strany vládní ČSSD, která není schopna vysvětlit čachry kolem policie, kauzy Jiřího Rozbořila, kauzy Vidkun, bývalého hejtmana Olomouckého kraje, otazníky nad obchody Škody Transportation. Z dokumentů, které má HlídacíPes.org k dispozici, vyplývá, že společnost s největším majetkovým podílem Sulco Proso Ltd. vlastní od října 2010 Tomáš Krsek, bývalý generální ředitel Škoda Holding, nyní předseda dozorčí rady Škoda Transportation, kterou ovlivňují přes Eurmax Limited známí Marek Čmejla a Jiří Diviš.

Oba bývalí manažeři Škody Holding, kteří zároveň zastupovali skupinu Appian, jež firmu tehdy získala, byli ve Švýcarsku nepravomocně odsouzeni za podvod a praní špinavých peněz v souvislosti s ovládnutím Mostecké uhelné společnosti. V současné době zastávají oba posty v dozorčí radě Škoda Transportation, kde s nimi působil Josef Bernard, dříve generální ředitel a nyní hejtman Plzeňského kraje. To nehovořím o vášnivém hráči v kasinech Miroslavu Novákovi a dalších případech zneužívání moci v osobní prospěch. A na jásot ze strany ODS a TOP 09 je možné použít rčení Stalina, „jestliže tě chválí tvůj nepřítel, měj se na pozoru“. ODS dodnes nebyla schopna si přiznat, že její vládu řídila žena s mimořádnými vlohami na lásku, u TOP 09 jsou kauzy „polepšeného pytláka – citace čestného předsedy strany“ – Kalouska také známé.

O KSČM s její ekipou, a to Grebeníčkem, podvodným prodejem svého sídla strany a běsnou učitelkou Martou Semelovou netřeba hovořit. Tedy není to žádná bublina, ale cílený hon na cizorodé těleso ve smečce. Babiš jen využil situace a rozhodl se již nic nelobovat, ale sám se stát aktérem dění a nebýt v pozadí. To je mnohem sympatičtější než tajný vliv Kelnera, Bakaly, Křetínského, Tykače, Vítka a dalších dobrodějů, kteří tuto zemi obhospodařují ve svůj prospěch. Lidé raději vidí svého protivníka a jeho činy. A jestliže předseda Sobotka svým podpisem pod prodej OKD a nedořešením prodeje bytů nájemcům způsobil podstatně větší škodu občanům ČR než Babiš svými obchody a transakcemi. 

Možná ještě problematičtější je ale odposlech a pak přihrání „svým“ médiím nebo redaktorům. Není to už hodně, ale opravdu hodně za hranou?

Vaší otázce nerozumím. Jaký odposlech. Je zcela evidentní z kladení otázek, že byly cílené a že pravděpodobně nahrával Přibil. A úloha přihrávání je konstrukce proti zdravému rozumu.

Na protestech zaznívají hesla Za lepší budoucnost nebo naopak urážky hlavy státu. Je to normální a mají média především a hlavně zaznamenávat tyto „zajímavé excesy“, nebo by bylo slušné toto decentně či taktně pominout?

Média zajímá to, co mohou svým konzumentům prodat a po čem touží. Je to zcela normální. Lidé mají rádi skandály, mordy či třeba zhrzenou lásku. A urážky hlavy státu? Ta sama přece zavelela ke sprostotě, podpásovkám a nekulturnosti a pokračuje tak vesele dál. I její hlas Ovčáček se činí a říká asi to, co jeho mistr nechce vyslovit, ale řekne mu to. Je to přece jen a jen „master of voice“. Nejlepší by bylo jakákoliv prohlášení hradu nekomentovat, tiskovek se nezúčastňovat a zachovat mlčení. Ale bohužel to naše žurnalistická obec a vedení médií nedokážou. A pan prezident si vždy najde své oblíbence v médiích.

Proč se podle vás k problému také nevyjadřuje Syndikát novinářů? Protože jeho předseda je bývalý zaměstnanec a nyní spolupracovník Hospodářských novin? Anebo novinářská organizace, která před nedávnem vyhrála v soudním sporu na státu bezmála čtvrt miliardy, nemá, co by na to řekla?

Bez komentáře.

Co bude podle vás dál? Vyhraje Babiš, Zeman, nebo vlastně nevyhraje nikdo? Ale jako v každé bitvě budou vítězové a poražení…

Osobně jsem přesvědčen, že příští vítězství má v torně Babiš. Je však otázka, jaké bude rozložení sil po volbách. Určitě nynější postup slávu a úspěch Sobotkovi nepřinese. Ti, kteří ho chválí, ho s radostí svrhnou. A masivní úbytek členů v tomto roce jasně hovoří proti krokům Sobotky. A v Čechách lid spíše historicky věří těm, kteří jsou napadáni, a ne těm, kteří vládnou. Takže jestliže Babiš bude na očích, a to bude, může nyní vést svoji kampaň bez skrupulí a ohledů na své partnery ve vládě. A co se týče Zemana, je, jak jste řekl, neslušné se k němu jakkoliv vyjadřovat. Ať to činí on sám, „jeho dvůr“ nebo spřízněná média.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…