Olomoucký šéf Soukromníků se tvrdě pustil do českých politiků. Nejvíc to schytal Zeman s Babišem

22.07.2016 17:08

ROZHOVOR Lídr koaliční kandidátky Svobodných a Soukromníků v Olomouckém kraji František Kučera se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ostře pustil téměř do celé české politické elity a nevynechal ani krajské politiky. Zvláště v případě prezidenta Zemana a vicepremiéra Babiše zvolil tvrdý slovník.

Olomoucký šéf Soukromníků se tvrdě pustil do českých politiků. Nejvíc to schytal Zeman s Babišem
Foto: Archiv FK
Popisek: František Kučera (SsČR), lídr koalice Svobodných a Soukromníků, Olomoucký kraj

Podobně jako v Libereckém kraji hejtman Půta, tak šéf vašeho kraje Jiří Rozbořil je trestně stíhán. Rezignovat i přes výzvu šéfa ČSSD odmítl, nyní ovšem upozorňuje, že se dál v jeho kauze vlastně nic neděje a obvinění nemá žádný reálný základ. Jak to vidíte vy?

K tomuto je možné se vyjádřit jen tak, že lepší koryto by asi nenašel a bude se držet zuby-nehty, podobně jako je tomu například u hradního kancléře Vratislava Mynáře, který prostě neodejde, i kdyby se stalo cokoli. Je to tím, že prostě socan a bolševik je jedno a totéž, jelikož ani jedna tato strana neměla smysl pro čest a chlapské slovo.

To jsou poměrně silná slova. Co si podle vašeho mínění o případu myslí běžní občané?

Běžný občan vnímá kauzu tak, jak mu je podávána v médiích a média píší podle toho, jaké je zadání od majitele těchto médií. Je ale realitou, že v Olomouckém kraji je celá skupina vnímána jako parta zlodějů, kteří už setrvávají na svých postech příliš dlouho. Velký problém je ale v tom, že strana jako je ČSSD prostě nedodržuje zákony této země, s pravomocnými rozsudky soudů si prostě nedělá hlavu, a proto se není čemu divit, že např představitel této strany na pozici hejtmana se chová stejně jako jejich vedení.

V kraji vládne ČSSD a KSČM. Jako hodnotíte působení obou stran ve vedení Olomouckého kraje v uplynulých čtyřech letech?

K tomu je možné napsat následující: obě tyto strany se prostě chovají tak, jako že dluhy se nemusí platit. Kraj je rekordně zadlužen, investice jsou velmi špatně situovány a je tady prostě stále stejná partička, která si z tohoto kraje dělá dojnou krávu.

Obliba obou stran ovšem na Olomoucku nijak neklesá ani na teď v létě 2016. Máte pro to vysvětlení?

Tam, kde jsou sliby o tom, že pečení holubi budou létat do pusy, je zcela jasné, že nebude volič volit toho, kdo chce sjednat pořádek, chce větší kontrolu a zodpovědnost přesně cílenou na osoby rozdávající státní zakázky, ne podle efektivity, ale podle toho, která zájmová skupina má o to větší zájem a hlavně větší politický vliv. Korupce v Olomouckém kraji je do očí bijící. Stačí se podívat, v jakých prostorách sedí magistrátní úředníci a komu tyto budovy patří.

Jak vidíte sociální a bezpečnostní situaci v Olomouckém kraji?

Sociální situace v kraji je taková, že v současné době je prostě pracovní a zakázkový boom v celé republice, ale jak se říká, nic netrvá věčně, a proto si myslím, že je potřeba koukat dál nežli jedno volební období. Bezpečný kraj – co si pod tím představit, když politické vedení kraje je vyšetřováno společně s policií pro trestnou činnost, tak řadový občan prostě nabývá dojmu, že zákon platí jen pro ,,hloupé“, co platí daně a starají se o své rodiny.

Problémem Olomouckého kraje je i doprava. Jak byste popsal „mohelnický dopravní pomník“, který již spolykal stamiliony?

Mohelnický pomník – tak bych to nenazýval, ale komunikace, která je dnes označena jako dálnice, je výsměch daňovému poplatníkovi, který si na cestu z Mohelnice do Olomouce musí dle zákona koupit dálniční známku. Tento tankodrom, který je nazýván dálnicí, je ostudou kraje. Kraj hledal důvody a závady, proč silnice je v takovém stavu v jakém je, léta. Zadával posudky a studie, za které zaplatil víc než dva miliony korun. A výsledek? Tato silnice není ani na sopečném podloží, ani na bažině, ale výsledek všech posudků je jedna soustavně přetížená komunikace. A já se ptám, proč už na tomto úseku není odstavné parkoviště pro přetížené kamiony a váhy? Odpověď je jednoduchá. Lepší je každý rok opravovat a vždy čekat na tučnou provizi do stranických pokladen od firem, které opravují stále dokola to stejné.

Proč jste tak dlouho váhali ohledně koalice se Svobodnými do krajských voleb?

Nenazval bych to váháním, jelikož jsme jednali v časové tísni s omezeným počtem aktivních lidí a možná jsme nevěřili tomu, že budeme schopni vybudovat tak silný tým, který již máme dnes a věříme, že budeme alternativou pro voliče, kteří cítí, že na dluh se prostě nedá žít věčně.

V řadě krajů Svobodní se Soukromníky již překračují pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do zastupitelstev. Největší oblibu zaznamenáváte na Zlínsku, a to bezmála 12 procent. Na jaký výsledek se cítíte v Olomouckém kraji?

Chtěl bych být optimistou a napsat: doufám, že vyženeme od koryt korupčníky a zloděje a budeme schopni vládnout kraji jako řádný hospodář, ale když se z toho snu probudím, tak doufám, že prolomíme hranici 5 % – a mohu voličům slíbit jen jedno, že nás bude slyšet a nebudeme podporovat další rabování v podobě toho, co předvádí dnešní uskupení.

Co je vaším prioritním tématem v kampani?

Hlavně zdravý rozum, konec zlodějin, netransparentnosti a nesmyslných dotací na projekty, jež nemají budoucnost. To chceme lidem nabídnout jako témata pro Olomoucký kraj. Chceme v krajském vedení lidi, co opravdu rozumějí tomu, k čemu se vyjadřují. Prostě chceme odborníky z praxe a ne lidi, co jdou do voleb s vidinou koryta a teplého místa.

Soukromníci v uplynulém půlroce velmi kritizovali EET nebo kontrolní hlášení DPH, ale i třeba nelegální hazard. Jak vnímají třeba zmíněnou EET malí podnikatelé na Olomoucku? Očekáváte, že řada z nich ukončí podnikání, jak většina kritiků těchto opatření tvrdí?

Každé toto téma by bylo možné popsat na desítky stran, ale pokusím se to napsat právě tím zdravým rozumem. Hazard byl a bude, jelikož člověk je tvor hravý. Jestliže vyženeme hazard s možností kontroly, bude se hrát prostě po sklepech, bytech. Jako za dob před rokem 89. EET je prostě nesmysl. Stačí se podívat na Babišův vzor Chorvatsko, kde EET prý začalo fungovat báječně, ale skončilo to pádem vlády a Chorvatsko je nad propastí bankrotu. A ptáte se, zda skončí malý živnostník po zavedení EET? Ano skončí, jelikož již dnes máte problém sehnat zedníka, topenáře, stolaře. Tito lidé prostě půjdou na úřad práce a stanou se z nich prostě meloucháři a odnese to konečný zákazník. To je realita. Víte, já se vždy ptám, ukažte mi kadeřnici nebo opraváře bot, který udělal nějaký milionový daňový podvod.

Jak vnímáte současnou vládu Bohuslava Sobotky?

Bohuslava Sobotku vnímám jako člověka, který se vylíhl z vejce, jelikož všemu rozumí, ale nikdy nepracoval. To je pro mě vylíhnutý politik a brouk pytlík k tomu. Někdy si říkám, že se musel narodit v kině. Člověk, který je schopen sedět u stolu s agentem StB. Je u mě prostě jen prospěchář, který si drží koryto. A jeho úspěch – na to mám odpověď vlastní. Ten úspěch si zaplatil za peníze nás všech. Ono rozdávat dnes a platit to bude někdy někdo, to je politika Bohuslava-Dluhoslava-Sobotky.

Předpokládám, že nepatříte mezi fanoušky Andreje Babiše… Jak vnímáte jeho politické působení?

Babiš, to je prostě dotační pijavice, kterou jsme nedokázali včas odříznout. A poškození politické scény. Je to k smíchu. Jestli myslíte politickou scénu, kde jeden estébák každý den straší s něčím a druhý den je to zase jinak, to nevnímám jako poškození, ale přímo za žumpu, která v polistopadové éře nemá obdoby.

Obáváte se, že se začínajícím létem zasáhne migrační krize i Českou republiku?

Migrační krize je prostě nafouknutá bublina, na které dnes parazituje kdekdo. Můj lék na migrační krizi je takový, že vláda musí veřejně prohlásit, že uprchlík u nás nedostane žádnou podporu, žádné dávky a bude prostě umístěn do zařízení s třímetrovým plotem, kde běhají psi, aby byl tedy uchráněn před válkou. Tato uprchlická krize je prostě jen kolonizací nájezdníků, kteří prostě doma nechtějí bojovat za svoji svobodu. To je můj názor.

Evropu už přes rok sužuje migrační krize. Můžete stručně shrnout váš pohled na celý vývoj?

Evropa se má právo bránit a to za každou cenu. Kdo přichází jako host, musí se jako host chovat. My jsme tady doma, a kdo to nechce chápat, ten tady nemá co dělat.

Jak jste vnímal rozhodnutí Britů opustit EU? Měli bychom i my hlasovat o setrvání v Unii?

Britové se rozhodli, že je čas vyzkoušet něco jiného, ale pozice Velké Británie je jiná nežli naše. Británie byla zemí, která z EU nečerpala nic a platila a platila a nedivím se Britům, že řekli dost. Naše pozice v EU je ale jiná. My stále čerpáme víc, nežli platíme a hlavně jsme zemí, která je závislá na exportu právě do států Evropy a proto si myslím, že odchod z EU by pro nás znamenal návrat do středověku.

Za závěr se zeptám na prezidenta Miloše Zemana. Jak ho vnímáte?

Miloš Zeman je prostě omyl, velký omyl. K této osobě se není možno vyjadřovat slušně a s úctou, jelikož na postu prezidenta bych čekal člověka morálních hodnot a ne burana, který v jedné ruce drží cigaretu, z kapsy mu kouká jitrnice a na stole stojí láhev slivovice. Člověk, který má za svého poradce zloděje a za kancléře člověka bez prověrky, u mě není prostě prezident, který by zasloužil nějak pochválit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…