Ondřej Hejma tasí zatím nejdrsnější scénář, jak se může pomstít Andrej Babiš

10.05.2017 0:00

„Premiér Sobotka podle všeho s úsměvem na tváři páchá harakiri. Jisté je, že spolu se svou maličkostí táhne do hrobu i celou koalici a spolu s ní českou demokracii,“ myslí si v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz publicista a frontman kapely Žlutý pes Ondřej Hejma. Jak to celé může dopadnout? Nabízí hororový scénář: „Babiš odstupuje z vlády, a vzápětí vítězí v parlamentních volbách. Všechny „demokratické“ strany se následně semknou v jeden šik a znemožní mu postavit legitimní vládu. Zhrzený Andrej nechce do opozice, kde by ho nejspíš čekaly tepláky v Ruzyni, a tak...“

Ondřej Hejma tasí zatím nejdrsnější scénář, jak se může pomstít Andrej Babiš
Foto: Archiv OH
Popisek: Hudebník Ondřej Hejma

Premiér Sobotka nejdříve podal demisi vlády, poté si to rozmyslel a rozhodl se navrhnout odvolání vicepremiéra Babiše. To však prezident Zeman odmítá akceptovat, což je prý v rozporu s Ústavou. Hrozí nám ústavní krize, může to zajít až tak daleko?  

Ústavní krize nám nehrozí, zato nám hrozí parlamentní volby.

S premiérem Sobotkou to nevypadalo dobře. ČSSD se potýká s nízkými preferencemi. Minulý týden se premiér představil jako váhající, tápající, měnící rozhodnutí. V této chvíli přijde prezident, který, mávaje na něj hůlkou na Hradě, se rozhodne, že ho pokoří. Což se mu příliš nepovede. Naopak se sympatie části veřejnosti obracejí k předtím již odepsanému premiérovi. Může tato událost z minulého týdne Sobotku zachránit a prezidenta Zemana poškodit v prezidentských volbách? Selhal Miloš Zeman tím, že jeho antipatie někdy převládnou nad racionálním úsudkem? Dopustil se tady zbytečné chyby? Nebo je to jeho voličům jedno, protože beztak nemají Sobotku v oblibě? 

Premiér Sobotka podle všeho s úsměvem na tváři páchá harakiri. Proč to dělá, to ví jen on sám. Jisté je, že spolu se svou maličkostí táhne do hrobu i celou koalici a spolu s ní českou demokracii. Ale ta je jednou nohou v tom hrobě už delší dobu, nejméně od podpisu Lisabonské smlouvy.

Anketa

Doporučujete Zemanovi, aby nakonec odvolal Babiše?

28%
72%
hlasovalo: 9251 lidí

Pokud by Bohuslav Sobotka odvolal vicepremiéra Babiše vloni po aféře Čapí hnízdo, možná by to veřejnost spíše akceptovala než nyní u hůře uchopitelných dluhopisů. Možná si navíc lidé budou říkat, že když se to děje pár měsíců před volbami, hlavní aspirací premiéra je poškodit či zničit svého rivala a vylepšit preference vlastní strany. Není tím však vypuštěn džin z lahve, který destabilizuje politickou scénu, a neprospěje to vůbec nikomu? Zrovna v tuto chvíli se objevují tajně pořízené nahrávky ze setkání Babiše s novinářem Přibilem. V té třetí prý dokonce redaktor přinesl informace ze živého spisu v kauze Beretta. Například podle Miroslava Kalouska tím, že Babiš hned nepodal trestní oznámení, se dopustil trestného činu. Co si o tomto myslíte? A jaká je role toho novináře?

Kdepak Čapí hnízdo, kdepak dluhopisy! Tajné nahrávky jsou nejmocnější zbraní politické současnosti, Donald Trump by mohl vyprávět. Technické možnosti odposlouchávačů jsou nekonečné stejně jako poptávka po těchto indiskrecích. Nejde tomu zabránit a nejde tomu odolat. Pravý zločin ale nastává tehdy, když odposlouchávač beztrestně předá svůj manipulativní produkt médiím, která jej bez váhání publikují ve jménu veřejného zájmu. Dokud nebudou mít média povinnost ve jménu zákona odtajnit svůj zdroj, nedozví se veřejnost nikdy nic.

Vztahy se teď ve vládě neuvěřitelně vyhrotily, vytahuje se špína. Babiš přechází do protiútoku. Na besedě v Plzni upozorňuje na Sobotkův podíl na prodeji OKD. „Mohl bych se ptát pana Sobotky, proč privatizoval OKD za 4 miliardy, proč dal Bakalovi byty téměř zdarma. OKD zdevastoval celý region. Mostecká uhelná, prodej na přímo, žádná soutěž. 11 miliard do Škody Plzeň, ekologické zátěže. Prohraná arbitráž s CME. Hušák, 400 miliard dluhů. Samé škody. Co mi pan premiér vyčítá?“ chrlil ze sebe výtky. „Nemluvě o tom, že už v roce 1996 podváděl při své první kandidátce do Sněmovny. Zeptejte se jeho organizace. Ve Vyškově ho chtěli vyloučit. Manipuloval, černé duše,“ dodal a připomněl napojení na Radka Pokorného či fakt, že premiér chce odvolat Babiše, a ne ministryni školství, jejíž náměstkyně je teď ve vazbě (mezitím ministryně sama oznámila rezignaci)... Je vůbec možné, aby vláda těch několik měsíců za této velice husté atmosféry byla schopná fungovat?

Všechny tyhle pomluvy jsou úplně normální. A nejspíš vesměs pravdivé. Nic nového pod sluncem, to všechno už dávno víme. Vláda klidně může fungovat, a taky nemusí, je to v tuhle chvíli už jedno. 

Lubomír Zaorálek byl pro všechny přijatelná figura. Prezident Zeman v Liberci prohlásil, že v případě demise vlády ho chtěl jmenovat premiérem a výhrady k němu neměl ani Andrej Babiš. Situace však došla tak daleko, že Zaorálek spolu s Chovancem a Ludvíkem odmítli letět s prezidentem do Číny.  O čem to svědčí a v co všechno tohle vyústí?

Nikdo doopravdy neví, kdo co slíbil, kdo s čím souhlasil... a jestli to myslel vážně. Jisté je jen to, že všichni aktéři téhle frašky vypadají jako šašci a na své  současné role tak či onak doplatí.

Co by bylo nejlepší pro tuto zemi, aby se stalo po volbách?

Pro tuhle zemi je doopravdy důležité, jak dopadnou volby v Německu, ta naše hlasovačka je jen takový folklór. Ale pro milovníky hororových scénářů nabízím následující příběh: Babiš odstupuje z vlády, a vzápětí vítězí v parlamentních volbách. Všechny „demokratické“ strany se následně semknou v jeden šik a znemožní mu postavit legitimní vládu. Zhrzený Andrej nechce do opozice, kde by ho nejspíš čekaly tepláky v Ruzyni, a tak se bleskově hlásí do prezidentských voleb s vidinou imunity. V souboji na život a na smrt těsně poráží chřadnoucího monarchu a v Husákových šlépějích kráčí na Pražský hrad. Premiérem pak jmenuje Faltýnka; a ten už to nějak dopatlá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…