Opouštím ODS, byla to poslední kapka! Rebelka ze západu promluvila

09.08.2014 15:35

ROZHOVOR Krajská zastupitelka za ODS Věra Rubáková, která na levicovém Tachovsku sbírala coby pravicová politička nemalé body, vystoupila z ODS. Rebelka, která si pro slova kritiky, ale i chvály, nejde daleko a jež ctí rčení “co na srdci, to na jazyku”, podle svých slov nemá, proč by v Občanské demokratické straně dále pobývala. Exkluzivní informace o jejím aktuálním vystoupení ze strany samozřejmě byly pro ParlamentniListy.cz příležitostí ke krátkému aktuálnímu rozhovoru.

Opouštím ODS, byla to poslední kapka! Rebelka ze západu promluvila
Foto: Michal Drabík
Popisek: Věra Rubáková

Co bezprostředně vedlo k vašemu vystoupení z ODS, respektive, co bylo tou příslovečnou „poslední kapkou"?

Tou příslovečnou poslední kapkou bylo to, že mě v letošním volebním roce moji známí a přátelé při setkání pomalu jako jeden hlas upozorňovali na to, že pokud budu kandidovat za ODS, tak od nich žádný hlas nedostanu. Pokud však budu kandidovat jako nezávislá, tak mohu s jejich podporou počítat.

Dlouhodobě jste si se stranou ale také nesedli....

Postupem času jsem zjistila, že pozice jsou pevně obsazeny. Z toho také vyplývala nechuť ke kompromisu u členů ODS z oblasti Tachov. Patový stav, který se tímto vytvořil, defacto zablokoval efektivní činnost oblasti Tachov po celé volební období. Ač byla přislíbena z plzeňského regionu pomoc tento stav řešit, nikdy se tak nestalo.

Přesto jste velmi populární člověk, v krajském zastupitelstvu jste pořádně vidět i slyšet a na Tachovsku obrazně řečeno sbíráte body. Myslíte si, že pravice to v tomto koutku naší republiky vzdala?

Celou situaci dobře charakterizují například veřejná zastupitelstva v Tachově. Opoziční zastupitelé ODS jsou sice vidět, ale nejsou slyšet. A když ano, tak ve věcech ne zcela zásadních. Například při schvalování rozpočtu města nebyla ze strany ODS viditelná žádná vyšší aktivita.

Jak se díváte na Jiřího Pospíšila a jeho aktivity, které jsou nyní spjaté s TOP 09?

Je pro ODS ostudné, že si nedokázala populárního a hlavně žádnou aférou nedotčeného politika udržet. Jak velká je to ztráta pro ODS, lze jasně dokumentovat na volbách do Evropského parlamentu, kde Jiří Pospíšil získal absolutně nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Jaký by měl být podle vás ideální pravicový zastupitel nebo radní?

Ideální pravicový politik podporuje stabilní ekonomické a právní prostředí, promyšleně a spravedlivě nastavuje daňovou zátěž, usiluje o minimální byrokracii, odmítá nezodpovědné regulace a dotace, usiluje o nezadluženou budoucnost, podporuje vzdělanost, protože jenom vzdělaní jednotlivci mají větší šanci se v životě uplatnit, usiluje o bezpečný stát, který neotravuje život slušným lidem.

Uvědomuje si ODS podle vás bídu svého současného stavu? Odráží se od pomyslného dna, nebo ještě stále klesá?

Ti, co jsou zatím ve funkcích, tak mám pocit, že si asi plně neuvědomují bídu současného stavu. Pokud ano, tak by se měli velmi snažit získat nové členy ochotné pracovat pro ODS a dát jim možnost kariérního růstu. Pokud zůstanou ve funkcích ti samí lidé, kteří tam jsou deset či dvacet let, tak ODS může počítat s dalším propadem. Nevěřím, že by se ODS podařilo získat zpět preference okolo 30 procent, jako tomu bylo. Tuto devizu se podařilo ODS svými aférami prohospodařit. Ztracená důvěra se získává velice těžko a trvá to hodně dlouho. To, jestli se ODS odrazila od pomyslného dna, nebo bude ještě klesat, se pozná až po všech letošních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…