Opravdu velká chyba! Půjde vrátit? Markéta Šichtařová bije na poplach. Po kroku ČNB zdraží toto...

09.02.2020 15:51 | Zprávy

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Česká národní banka čerstvým zvýšením úrokové sazby udělala chybu. Markéta Šichtařová přirovnává tento její krok k přidání rychlosti před zatáčkou. Toto rozhodnutí jí velmi připomíná dvanáct let starou záležitost, kdy ČNB 31. 3. 2008 zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, aby už 30. 9. 2008 měla řádně zamotanou hlavu a musela rychle vzít zpětný chod. Podrobně se zabývá otázkou dividend odváděných do zahraničí a upozorňuje, že mnohdy máme být rádi za to, že zahraniční společnosti část zisku u nás znovu neinvestují a jejich peníze nevytlačují české firmy.

Opravdu velká chyba! Půjde vrátit? Markéta Šichtařová bije na poplach. Po kroku ČNB zdraží toto...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Jaké jsou hlavní příčiny toho, proč Česká národní banka ve čtvrtek přistoupila ke zvýšení klíčové úrokové sazby ze dvou na 2,25 procenta, a jaké budou nejvýznamnější důsledky?

Ten důvod či motivace jsou zcela jasné: Je to vyšší míra inflace, než by ČNB vyhovovala. Mohla bych se teď točit na tom, že vyšší míru inflace máme zčásti i kvůli předešlým krokům ČNB, čili ČNB hasí, na čem má podíl. Ale tím se teď nechci zdržovat. Ohledně motivace tedy žádné nejasnosti nejsou.

Co je mnohem problematičtější, to je otázka, zda problém „vyšší inflace“ má skutečně správné řešení v podobě „vyšší úrokové sazby“. Jistě, teoreticky ano. Ale právě jen teoreticky za určitých okolností. Za aktuální situace jsem přesvědčená, že se jedná o velkou, opravdu velkou chybu. Nepodezírám ČNB z nějakého zlého úmyslu, to ani náhodou, ale podezírám ji z čistě profesní chyby, která se mohla přihodit proto, že část centrálních bankéřů patrně žije uzavřena do jakési své sociální bubliny a odtrženě od reality.

Víte, každý krok ČNB začne na ekonomiku působit až se zpožděním. Dneska zvýšíme úrokové sazby – za půl nebo tři čtvrtě roku vidíme první měřitelné efekty v ekonomice. My tedy při nastavování úrokových sazeb nesmíme reagovat na dnešní stav ekonomiky, ale na stav, jaký tu bude třeba za rok. A ČNB udělala tuto – dle mého soudu – chybu proto, že se nejspíš mýlí ve své prognóze budoucnosti. To by ostatně nebylo poprvé.

Přirovnala bych to k přidání rychlosti před zatáčkou. Podobně jako když ČNB 31. 3. 2008 zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, aby už 30. 9. 2008 měla řádně zamotanou hlavu a musela rychle vzít zpětný chod. Všichni víme, co se tehdy v ekonomice dělo... Mně dnešní rozhodnutí tuto 12 let starou záležitost velmi připomíná!

Ale prakticky: Jaké budou konkrétní důsledky? Především je pocítíme v kurzu koruny, dál zdraží hypotéky a další úvěry, to ztíží situaci dlužníků, kterých přibude. Zvýší se i podíl faktur placených po splatnosti. Navíc myslím, že hospodářské ochlazování si během roku vynutí – analogicky k roku 2008 – opět protikladný pohyb úrokových sazeb, které budou zase sníženy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

21:20 „Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

„Skladník do Senátu“, s tímto heslem kandiduje za Sociální demokracii do Senátu Lukáš Nozar z Mladob…