Oranžový hejtman chce přetáhnout pracující lidi z jiných krajů. A krajský šéf z ANO si to nenechal líbit

04.08.2017 13:31

ROZHOVOR „Kraje a jejich vedení nemohou mezi sebou soutěžit a přetahovat si lidi jako nějaké špičkové fotbalové kluby své hráče. Vždyť by potom taková aktivita negovala i užitečné dotační projekty a miliardy z veřejných financí by se utratily zbytečně,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) na iniciativu svého kolegy z kraje Plzeňského, který chce podle iDnes.cz spustit na podzim v regionálních médiích Ústeckého a Moravskoslezského kraje náborovou akci, jež by měla přitáhnout nedostatkové profese z těchto regionů na západ Čech.

Oranžový hejtman chce přetáhnout pracující lidi z jiných krajů. A krajský šéf z ANO si to nenechal líbit
Foto: Jan Štěpán
Popisek: hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) chce z postiženějších krajů České republiky lanařit nedostatkové profese, jako například zdravotní sestry, techniky a podobně, a to dokonce i s jejich rodinami. Uvedl to alespoň internetový portál iDnes.cz. Co si o tomto záměru myslíte? A jak na něj budete reagovat?

My to u nás hodnotíme jako dost nekorektní jednání, protože právě teď připravujeme program Restart, který se bude zabývat restrukturalizací našeho kraje a měl by nám právě pomoci i tyto chybějící profese v našem kraji stabilizovat a získávat nové lidi. Já sám to považuji za nefér a chci to řešit hned na nejbližším jednání Asociace krajů ČR.  

V minulých dnech jste jednal s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou o pomoci moravskoslezskému regionu, kde by měly jít dotace v rámci zmíněného programu Restart i Jessica. Kontaktoval jste už v té souvislosti paní ministryni, která má na starosti rozvoj všech českých krajů? Jaký má na to názor, že jeden hejtman chce profitovat na úkor jiných krajů? Vždyť potom všechny ty dotace by se mohly minout účinkem a vyhodily by se zbytečně miliardy...

Já jsem na toto téma s paní ministryní nemluvil, stejně plzeňský hejtman není její podřízený. My považujeme ty plzeňské aktivity za neseriozní také proto, že se na jejich propagaci mají využít veřejné finance, které tak půjdou proti zamyšleným dotačním projektům. Já rozumím tomu, když podobné iniciativy provádějí různé firmy po celé republice, to je normální a běžné po celém světě. Ale vedení krajů nemohou mezi sebou podobným způsobem soutěžit, když pak jeden projekt popírá a neguje druhý, to považuji za směšně chybné a zcela špatné rozhodnutí. V tomto našem případě neexistuje žádná volná soutěž, abychom si v republice takovým způsobem začali přetahovat lidi jako nějaké špičkové fotbalové kluby své hráče.

Domníváte se, že to je jen neuvážený krok jednoho hejtmana, anebo ty aktivity mohou mít i jiný, politický podtext?

O tom bych nechtěl spekulovat, protože dalším postiženým regionem je Ústecký kraj, který vede hejtman za KSČM, a ten Karlovarský kraj vede hejtmanka za hnutí ANO. Je to však opravdu neseriózní. Jsme kolegové z Asociace krajů ČR, kde se máme podílet na společných projektech – a teď přichází taková aktivita, jež podrývá jakoukoliv dobrou spolupráci...
 
Ptal jste se i vašich kolegů z Karlovarského a Ústeckého kraje, co na tyto podivné aktivity říkají? 

Já jsem samozřejmě v souvislosti s tím poslal zprávu předsedkyni Rady Asociace krajů paní Janě Vildumetzové, která se také tomu velmi podivovala, co to je za nesmysl, když právě připravujeme zmíněný program Restart. Je totiž i hejtmankou Karlovarského kraje. S kolegou Bubeníčkem z Ústí na Labem jsem na toto téma ještě nemluvil, avšak jsem přesvědčený, že bude mít podobný názor, jako mám já, jelikož to je prostě nefér.    

Myslíte, že zmíněné aktivity by skutečně mohly poškodit Moravskoslezský kraj i jiné regiony a odčerpaly by z nich nedostatkové profese, jako jsou lékaři, řemeslníci nebo IT odborníci?  

I když je to opravdu nekorektní, tak si myslím, že zrovna v našem případě větší nebezpečí odlivu těchto profesí nehrozí. Z praxe vím, jak je u nás nelehké jen přilákat někoho z jedné části kraje do druhé, natož pak odstěhovat rodiny ze severu Moravy na západ Čech. My nejsme Američané a nemáme to v genech. Také rozdíl v průměrné mzdě v Plzeňském kraji a u nás není nijak propastný, jedná se asi o 1700 korun a pochybuji, že kvůli tomu by více lidí udělalo zásadní životní rozhodnutí. My u nás taky nemáme horentní nezaměstnanost, naopak řadu profesí hledáme, takže jestli si chce pan hejtman Bernard přitáhnout do svého plzeňského regionu dlouhodobě nezaměstnané s řadou exekucí, tak mu mohu jen popřát hodně štěstí. Obavy nemám ani o IT specialisty, řada i zahraničních firem si našla místo právě v Ostravě a okolí. Máme tady totiž technologické parky, superrychlý počítač na pracovišti Technické univerzity a také další zázemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…