Ostrý boj v Praze pokračuje: soudy, útoky, Dimun, podvod, miliardář v pozadí

06.09.2014 17:52

ROZHOVOR Na obzoru se rýsuje první soudní souboj komunálních voleb. Lídr hnutí PRO Daniel Januj spolu s předsedkyní České suverenity Janou Volfovou podávají žaloby a návrh na předběžné opatření proti hnutí Zbyňka Passera za údajně neoprávněné užívání názvu i loga hnutí PRO. Zkušený komunální politik a podnikatel řekl, jak k tomu došlo a co se v předvolebních týdnech nejspíš odehraje.

Ostrý boj v Praze pokračuje: soudy, útoky, Dimun, podvod, miliardář v pozadí
Foto: red
Popisek: Daniel Januj - PRO

Kdy jste vstoupil do politiky a proč to byla zrovna ODS?

Do komunální politiky jsem vstoupil už počátkem 90. let v sedmém pražském obvodě, kde jsem jako rodilý Pražák bydlel. Při rozložení tehdejších politických sil pro mne byla přijatelná jediná pravicová strana, a to ODS. Proto jsem do ní vstoupil a setrval v ní zhruba 18 let. Dnes to může někomu připadat divné, ale v té době to byla z mého pohledu jediná konzervativní strana s jasnou koncepcí pod vedením Václava Klause. Nikdy jsem nepatřil k takzvaným „pravdoláskařům“ a nepatřím k nim ani dnes.

Co bylo poté?

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí
Začal jsem tedy působit v komunále na Praze 7, ale zhruba po šesti letech jsem odjel na zahraniční studijní pobyt, takže jsem politickou práci musel přerušit. Po návratu pak začal kolotoč – podnikání, rodina, narození dcerky, takže na skutečnou politickou práci moc času nezbývalo. Politika musela prostě počkat, protože jsem navíc vždy razil názor, že do politiky – ať už komunální nebo té takzvané „vysoké“ parlamentní – by měl vstupovat pouze člověk, který má svoje stabilní zázemí, příjem a nejde do toho pro takzvané koryto, jak jsem to vídával u řady lidí kolem sebe. Pak jsme se s rodinou přestěhovali na Prahu 5, kde jsem se už znovu začal aktivně angažovat v komunální politice.

Před čtyřmi lety jste kandidoval na Praze 5 za ODS, ta tehdy získala 10 kandidátů, Vám to ale nevyšlo.

Tehdy mě to samozřejmě hodně mrzelo. Pak jsem ale zjistil, že se ODS začala měnit, a ne zrovna k lepšímu. Takže když po létech vidím, jak vlastně zastupitelstvo dopadlo, s jakým vnitřním pnutím se musí ODS na Praze 5 potýkat, jsem opravdu rád, že jsem se tam nedostal. Nejvíc mě tehdy mrzelo, že jsem nemohl prosazovat názory a návrhy, kterých jsem měl spoustu a které jsem považoval za užitečné nejen pro naši čtvrť, ale i pro Prahu jako celek. Člověk ale opravdu nemůže mít všechno. I tomu je třeba se v životě i politice naučit.

Kdy jste poprvé zapochyboval o správnosti svého členství v ODS?

Začal jsem o něm pochybovat krátce po odchodu Václava Klause. Přiznám se, že už tehdy jsem nabýval přesvědčení, že to bez něj už nikdy nebude „ono“. S odchodem jsem ale počkal a musím přiznat, že jsem si dokázal zvyknout i na předsedování Mirka Topolánka. Byl sice, a míním to naprosto bez urážky, tak trochu „buran“, ale měl své kouzlo, fluidum, vlastní image i charisma, takže si dokázal získat lidi, i když docela jiným způsobem než Václav Klaus. Neprohrál jediné volby a měl dobrý tah na bránu. Takže tu byla nová ODSka a pár let to fungovalo. Pak ale přišel Petr Nečas a všechno šlo do háje, a to i s mými ideály.

Považujete se za idealistu?

Tedy, ne že bych byl zrovna nějaký vášnivý snílek a idealista, ale v té době se to tu alternativami pravice opravdu zrovna nehemžilo. Pakliže po mně ovšem nebudete chtít, abych za pravici považoval Sládkovy republikány, Pravý blok a jiná podobná seskupení. A protože mezi mnou a ODS bylo styčných bodů stále méně, po zralé úvaze jsem před dvěma lety na členství v této straně po 18letém působení rezignoval.

Co si myslíte o hnutí PRO Prahu, které Vám údajně vzalo název a logo?

Nejprve bych rád upozornil na to, že hnutí Zbyňka Passera se jmenuje Pro Prahu, nikoli PRO PRAHU. Proč je to důležité, vyplyne později. My se jmenujeme PRO PRAHU!

Díky za upozornění...

Vraťme se ale k otázce. Nemíním hodnotit obsah Passerovy kampaně, ani jeho volební program, protože sám fakt, že nám ukradl název i logo, je dostatečným důkazem kvalit pana Passera. Otázka spíše zní, kolik lidí z jeho okolí vědělo o tomhle jeho kroku. Nechci přirozeně házet všechny do jednoho pytle, ale přinejmenším vedení jeho hnutí by si mělo být vědomé tohoto silně nekorektního jednání.

Kde tedy vidíte zásadní problém, respektive proč si myslíte, že situace se dvěma PRO vůbec nastala?

Název PRO PRAHU je nápad Jany Volfové, která v minulosti s panem Passerem komunikovala a zamýšleli se společně, jak změnit název Starostové pro Prahu, jak se původně jeho hnutí jmenovalo. Pan Passer věděl o tom, že existuje naše hnutí PRO a věděl také, že připravujeme kandidátky v krajských městech a obcích pod názvem např. PRO JIHLAVU, PRO KARLOVY VARY, PRO MARIÁNSKÉ LÁZNĚ, PRO ZNOJMO a podobně. Pan Passer nám ale prostě název sebral a nyní ho používá jako „Pro Prahu“. No, a pokud jde o logo, je situace velice podobná. Pan Passer si u firmy Spin s.r.o., kde je jednatelem Petr Dimun, objednal logo a grafický manuál pro své hnutí Pro Prahu. Pan Dimun s ním uzavřel řádně smlouvu a začal mu posílat grafické návrhy loga i textu.

Passer se tehdy zavázal, že Petru Dimunovi, resp. firmě Spin s.r.o., zaplatí za tyto práce a za logo včetně příloh určitou částku. Tu však ani po třech měsíčních urgencích neuhradil. Lze si proto snadno představit překvapení pana Dimuna, když po Praze viděl billboardy se svým logem, které pan Passer nikdy nezaplatil, tedy nekoupil. Jak jsem se dozvěděl od pana Dimuna, po další výzvě k zaplacení mu Passer sdělil, že „mu dá 10 procent z původní částky a že se dál bavit nebude“. Nelze se proto divit, že se s tak arogantním jednáním pan Dimun rozhodně nemínil smířit, natož spokojit. Vzhledem k podobnosti názvů jsme od firmy Spin s.r.o. toto logo s celým grafickým manuálem i se všemi právy z toho vyplývajícími odkoupili my. Dnes je tedy stav takový, že pan Passer i celá jeho skupina používají naše logo, a protože je to zcela určitě bez našeho souhlasu, mohlo by jít nejspíš o neoprávněné užívání cizí věci.

Mgr. Jana Volfová

  • ČSSD
  • předsedkyně strany Česká Suverenita, učitelka
  • mimo zastupitelskou funkci

A jak je to s PRO, které zastupujete, nyní?

V současné době je pod značkou PRO registrováno politické hnutí, za které kandiduji, které vyvíjí politickou činnost a kandiduje v městech a obcích. Vše je k dohledání na stránkách Ministerstva vnitra. V některých volebních okrscích, jako například v Praze, kandiduje naše politické hnutí společně s Českou Suverenitou, kterou vede Jana Volfová.

Budete se nějak bránit tomu, co jste řekl před chvílí, ohledně Passerova hnutí?

Bránit se samozřejmě budeme. A protože věřím, že žijeme v právním státě, tak samozřejmě právní cestou. Dali jsme návrh na předběžné opatření, podali jsme několik žalob, ale konkrétní kroky zatím zmiňovat nebudu, protože celá záležitost je nyní v procesu řízení.

Připravili jste kandidátky na pražský magistrát i všechny městské části, nebo jen na některé?

Za hnutí jsme měli připravenu kandidátku na magistrát i na některé městské části. Původně jsme se zkoušeli s hnutím pana Passera dohodnout, že když už taková situace, a vlastně jeho vinou, nastala, mohli bychom se spojit a sestavit kandidátky zipovým způsobem. Konkrétně tedy: jeho jednička na kandidátce, naše dvojka, na třetím místě opět jeho kandidát a tak dále. Jako projev naší dobré vůle jsme se v grémiu obou našich stran dohodli, že stáhneme z městských částí naše kandidátky a budeme kandidovat jen do pražského magistrátu. Ani tuto nabídku pan Passer nepřijal a rozhodl se ve svém nekorektním jednání pokračovat.

Co na to říkají Vaši členové?

Musím se přiznat, že mě podpora našich lidí i skutečnost, že mě zvolili do čela kandidátní listiny hnutí v Praze, velmi potěšila. Prvořadě v tom ale cítím pro sebe velkou odpovědnost. Myslím, že stejné je to i v případě paní Volfové, s níž společně v Praze kandidujeme.

Mám plnou podporu naší členské základny, moc si našich lidí vážím a rád bych jim i touto cestou poděkoval za práci, kterou dělají s plným nasazením a velmi svědomitě. Přitom nejsou placeni ani pochybnými developery, ani kmotry a dělají všechno ve svém volném čase. Myslím si, že i je vlastně vyburcovalo nekorektní jednání pana Passera a jsou rozhodnuti udělat maximum pro vítězství nad „develotry“, jak s oblibou říkají.

Trváte i nadále na předběžném opatření vůči hnutí Zbyňka Passera?

Samozřejmě, trváme na tom všichni a všichni také věříme, že vítězem bude spravedlnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…