Otec islandské revoluce: Politiky poslat na psychotesty. A pozor na bankéře

16.03.2012 16:28

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR Islandský umělec a aktivista Hördur Torfason podporuje Holešovskou výzvu. Jako řečník dokonce vystoupil na čtvrtečním protestu v Praze. V roce 2008 na Islandu odstartoval revoluci. Jeho přičiněním se ostrov vyrovnal s neschopnou vládou a bankéři, kteří zemi zadlužovali. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sdělil, že některé banky pijí lidem krev jako Drákula a Evropská unie se chová jako Frankenstein. Politici by prý měli projít psychotesty, aby se zamezilo přístupu psychopatů k moci.

Otec islandské revoluce: Politiky poslat na psychotesty. A pozor na bankéře
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Na Václavském náměstí proběhla protivládní demonstrace Národní rady

Víte, že jste podobný poslednímu Jamesu Bondovi, tedy herci Danielu Craigovi?

Už mi to pár lidí řeklo. Nicméně jsem jeho otcem. Když za mnou s tím tedy někdo přijde, říkám, že Daniel Craig je podobný mně, protože je mým synem. (smích)

Opravdu si myslíte, že revoluce na Islandu, jenž má kolem tří set tisíc obyvatel, je přenosná do desetimilionového Česka?

Určitě. Je to jen o dobré organizaci. Jsem profesionální divadelník, vždy jsem pracoval samostatně, takže jsem se tomu taky musel učit. Je třeba protesty pořádat systematicky a pak to bude fungovat. Nelze ale používat násilí.

Infobox

Demonstrace proti vládě se přemístila před Českou televizi

Revoluce na Islandu

V roce 2008 se umělec a politický aktivista Hördur Torfason vydal před islandský parlament v hlavním městě Reykjavíku a začal aktivizovat lidi. Obyvatelstvo Islandu se totiž dozvědělo, že dříve jedna z nejbohatších zemí světa krachuje. Protesty občanů byly každým dnem silnější. Před parlament chodili vybaveni vidličkami, lžícemi a kastroly, proto se této revoluci říká příborová. V roce 2009 donutili k rezignaci předsedu vlády a celý jeho vládní blok. Země má zaplatit dluh vůči Velké Británii a Nizozemsku ve výši 3 500 milionů eur s patřičným úrokem. V referendu tento dluh lidé odmítli zaplatit. Nová vláda pak začala vyšetřování viníků krize. Došlo k zatčení několika vedoucích bankéřů, manažerů a politiků. Jeden už je ve vězení, tři jsou před soudem a dalších na osmdesát čelí obvinění. Je připravena nová ústava, sepsaná dle přání Islanďanů. V létě ji budou schvalovat referendem.

Island je historicky nejstarší demokracií na světě. Česko se snaží o demokratický model přes dvacet let. Jsou zde na to lidé vůbec připraveni?

Je třeba to zkusit. Na Islandu mi také lidé říkali, že to nejde. Za zkoušku člověk nic nedá. Chceme-li změnu, musíme za ni bojovat. Nepřijde sama. Na Islandu, kde se dřív o politiku nikdo moc nezajímal, o ní dnes hovoříme pořád a všude. Naopak je nebezpečné, když o ní lidé mluvit nebudou. Je třeba neustále dohlížet na politiky a bankéře. Bál bych se společnosti, která o politických otázkách nebude diskutovat. Na začátku protestů v Reykjavíku jsem byl sám. Pak se přidali další lidé. Jakmile nás bylo hodně, politici nám museli začít naslouchat.

Věříte ve veřejnou diskusi o politice přes sociální sítě na internetu, takzvanou webokracii?

To je zajímavý pojem. Politici kontrolují a korumpují média. Vždyť ta jsou často závislá na financích z reklamy, které jim rozdělují finančníci a na ně napojení politici. Proto je dnes tolik potřebné být na internetu. Jsem přes něj v kontaktu s lidmi z Řecka, Itálie, Španělska, Portugalska, jižní Ameriky, prostě z celého světa. Se všemi si tak vyměňuji informace.

Internet je ale zahlcen různými nesmysly a lžemi. Opravdu je podle vás nejideálnější formou sdílení informací?

Jde o nejrychlejší komunikaci a něco zcela nového v historii. Před sto lety si museli lidé na informace počkat, až připluje loď. Teď jsou tu lusknutím prstu. Každou informaci je navíc třeba filtrovat přes vlastní kritické myšlení.

Jak v této souvislosti smýšlíte o dohodě ACTA, podle níž by mohl být internet cenzurován a kontrolován?

Tomu je třeba říci jasné ne. Oni to budou zkoušet, ale nesmí se jim to povést. Musíme tomu zabránit.

Jakého jste politického smýšlení? Levičák či pravičák, konzervativec či liberál?

Nejsem omezen těmito mantinely. Sdílím různé názory, které se blíží těmto pojetím politiky. Snažím se vybírat vždy ty nejlepší myšlenky. Jsem lidská bytost a více se starám o potřeby lidí, než o nějaké politické směry. Když vidím, že se děje něco špatného, vyzývám lidi k protestům. Nyní proti bankám, protože nás zotročují. Pořád jen berou a nic nevracejí. Chovají se metaforicky jako Drákula. Pijí nám krev, přestože to nemají dovoleno.

Co si myslíte o ekonomickém chování Evropské unie?

Island se sice Evropské unii blíží, ale diskutuji o ní hlavně při cestování po kontinentální Evropě. Většinou slýchám jen negativní zkušenosti. Proto si myslím, že je to velké monstrum. Něco jako Frankenstein.

Jak se na Islandu budete snažit od bankéřů získat rozkradené peníze nazpět?

Najali jsme jednu Norku žijící trvale ve Francii. Jde o elitní odbornici na bankovní a finanční kriminalitu. Má velké zkušenosti a know how. Vše, co předpověděla, se pak stalo. Nyní pomáhá našemu speciálnímu vyšetřovateli bankovních zločinů.  Vede ho správným směrem. Platíme ji z veřejného rozpočtu, ale je to dobrá investice. Zločiny finančníků nemají hranic. Peníze přečerpávají po celém světě. Je nutné vysledovat tyto toky a peníze vystopovat. Bude to trvat dlouho, třeba čtyři roky, ale vyplatí se to.

Co si myslíte o úmyslu některých politiků zdanit bankovní transakce do zahraničí?

To je chytré. Určitě.

Proč se podle vás ve světě dnes tak rozlézá korupce a někteří lidé jsou chamtiví až hrůza?

Korupční chování je lidskou přirozeností. Začnete drobnými úsluhami pro známé a pak se dostanete do velmi nebezpečné hry. Takové hry ničí celou naši kulturu. A chamtivost? To je nemoc. Touha po moci a penězích je opravdu choroba. Stav pacienta je postupem času horší a horší. Viděl jsem lidi, co se velmi rychle změnili v nenasytné bestie. Proto se musí všichni snažit na ně dohlížet.

Máte nějaký recept na výběr politiků, kteří by měli vládnout?

Ten mi poradil někdo na Slovensku. Všichni lidé, co se vrhnou do vrcholné politiky, by měli projít nějakou formou psychologického testu, aby se zamezilo, že se tam dostanou psychopati. Aby se vědělo, jak použijí politickou moc, jak budou přístupní jiným názorům a tak dále. Jsem si jistý, že by se mnoho z dnešních politiků muselo vrátit domů, do bačkor.

V roce 1975 jste byl pronásledován za to, že jste se jako první veřejně přiznal k homosexualitě. Život jste následně zasvětil boji za lidská práva. Co si myslíte o tom, že český prezident Václav Klaus kryje verbální výpady proti homosexuálům?

Nejspíš má problémy se svou vlastní sexualitou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…