Pan Babiš dobře ví, co naše hospodářství potřebuje, věří vinař, který mu vedl kandidátku v Plzni

10.11.2013 5:41

ROZHOVOR Pro mnohé překvapení, pro jiné logická reakce na současnou nedobrou politickou situaci u nás, tak můžeme hodnotit povolební stav v České republice. K hnutí Ano se obrací velký počet lidí, včetně těch, kteří jej sice nevolili, ale sledují, jak bude reagovat. ParlamentniListy.cz proto položily několik otázek krajskému lídru, v Plzeňském kraji dostatečně známé a jak hnutí samo říká „ctihodné“ osobnosti, Josefu Vozdeckému.

Pan Babiš dobře ví, co naše hospodářství potřebuje, věří vinař, který mu vedl kandidátku v Plzni
Foto: ANO
Popisek: Josef Vozdecký

Změní se vám vstupem do Poslanecké sněmovny zásadním způsobem život nebo si  ponecháváte něco jak se říká "na jistotu", co nechcete změnit? Denní rituál, zájmy...?

Je mi 68 let a 43 roků bydlím s rodinou ve Starém Plzenci. V životě jsem měl jediného zaměstnavatele, a to celých 41 roků -   firmu Bohemia Sekt, kde jsem 21 let působil ve funkci generálního ředitele. Mým snažením bylo vybudovat stabilní podnik, ve kterém budou mít zaměstnanci motivaci vyrábět výborné sekty a vína, firmu, která bude fungovat mnoho generací, a mám pocit, že se mi to podařilo. V Plzenci mám rodinu a tak v žádném případě neuvažuji, že bych se třeba stěhoval do Prahy. Trochu podnikám jako poradce v oboru vinařství, techniky, technologie, a tak pokud bude o moji práci zájem a budu-li mít pro tuto činnost kapacitu, tak bych ještě poradil. Je to pro mě spíš zábava než práce.

Život se mi změní úplně. Už jsem si tak trochu zvyknul na penzi. Z klidu mě vytrhla neschopnost a nekultura politiků v jejich vládnutí. Líbí se mi způsob, jakým chce hnutí ANO politiku dělat a to, že nejsem politik, jako výraznou nevýhodu nevnímám. Jako poslanec jsem začátečník a budu sbírat zkušenosti, ale tím si museli projít všichni, kdo v parlamentu začínali. A pokud mi zdraví a síly budou stačit tak chci ještě něčím přispět. Mám podporu v rodině, ale nerad bych ji úplně zanedbával. Co bych si chtěl uchovat je čas na tenis, který mě velmi baví. Nerad prohrávám, ale na výsledek brzy zapomenu.

Jaké oblasti byste se v Parlamentu chtěl věnovat nejvíce?

Studoval jsem 11 let zemědělství, a sice specializaci vinohradnictví a vinařství a víc než 41 roků v oboru působil, tak mám nějaké vědomosti a zkušenosti. V poslanecké sněmovně bych tedy rád pracoval v zemědělském výboru.

V zemědělství máme propad výroby důležitých komodit, v jejichž produkci se ČR stala nesoběstačnou. Výrazně se tak snižuje potenciál zaměstnanosti v zemědělství. Považuji tedy za klíčové postupné zvyšování a jednou dosáhnout úplné soběstačnosti České republiky v základních potravinách, což dnes činí 70 až 80 procent. Tím zajistíme dostatek kvalitních českých potravin a podpoříme zaměstnanost, zejména na vesnicích. A když snížíme DPH u potravin na úroveň 10 %, tím bychom je zásadně zlevnili. Měli bychom podpořit také výrobu produktů, které mají větší zpracovatelskou náročnost tedy živočišnou výrobu, produkci ovoce, zeleniny a brambor a tedy vyšší přidanou hodnotu, na úkor „ pouhého zemědělství“, které je založené jen na inkasování dotací. Tím bychom docílili kromě vytvoření nových pracovních míst na venkově také pozitivního vlivu na životní prostředí. A z programu rozvoje venkova je třeba podpořit méně rozvinuté zemědělské regiony.

Také mi vadí, že naši západní konkurenti mají vyšší národní dotace než naši zemědělci. To přeci správné není a my budeme požadovat narovnání podmínek. Ale těch zlepšení v zemědělství je potřeba moc a s tím samozřejmě i práce ve výboru na kterou, budu-li tam zvolen, se těším. A pokud by došlo ke sloučení výboru pro  zemědělství a výboru pro životního prostředí pak velmi diskutovaným a specifickým problémem Plzeňského kraje je Národní park Šumava a práce na tomto, to by mně taky hodně bavila…. Mám nějaké životní zkušenosti i představu co dokázat, ale jak to půjde, jestli snadno či těžce to se ukáže.

Co říkáte nejpravděpodobnější možnosti kolice s ČSSD a KDU-ČSL? Je pro ANO důstojná , odráží "hlas lidu, hlas voličský?"

Ve volbách jsme uspěli s našim jasným programem a ten hodláme splnit. Ta jeho první část se nám už de facto podařila. Zabránili jsme vzniku čistě levicové vlády, prostě tu nikdo při těchto výsledcích voleb sestavit nemůže. Takže bez ohledu na to, jak dopadnou jednání o vládě, na to si budeme muset nyní počkat. Ať je výsledek jakýkoliv budeme pracovat ve výborech v parlamentu a prosazovat náš program. Ten, který jsme voličům slíbili.

Ale na tom, co si myslím či říkám já , nyní opravdu nezáleží. Hnutí ANO jednohlasně zvolilo vyjednávací tým k této záležitosti. A pokud vím tak co se týká postupu při dalším vyjednávání o budoucí vládě, shodli se zástupci ANO a KDU-ČSL na třech možných variantách: 1. Obě uskupení skončí v čisté opozici; 2. ANO a KDU-ČSL umožní menšinovou vládu ČSSD; 3. Do koaliční vlády vstoupí buď obě uskupení, nebo ani jedno z nich. Nyní záleží na tom, co se stane v sociální demokracii a pak budou neprodleně jednání pokračovat. A potom rozhodnutí bude kolektivní. Nechceme obtěžovat občany znovu předčasnými volbami, i když možná by to pro nás mohlo být výhodné, ale to není náš cíl ani strategie.

Jaký máte názor na případný konflikt zájmů  předsedy hnutí Andreje Babiše  například při možnosti jeho účasti ve vládě nebo ve vedení Parlamentu?

Já žádný konflikt nevidím. Pan předseda Babiš říká, že řízení Agrofertu po dobu jeho účasti v politice přenechá manažerům. Spolu s téměř devatenácti procenty  voličů jsem přesvědčen o tom, že politické angažmá pana Babiše, ať už ve sněmovně nebo ve vládě, bude pro tuto zemi velmi přínosné a prospěšné. Důležité jsou činy, ne slova.  Pan Babiš jako úspěšný podnikatel velmi dobře ví, co naše hospodářství potřebuje. Politika tak bude blíže realitě. Dokázal to v byznyse a dokáže to i v politice, já tomu věřím.

Kdybych tomu nevěřil tak poslancem nejsem. Vždyť by klidně mohl svoje zájmy prosazovat ze zákulisí, jak to dělá řada jiných firem. Jsem přesvědčený, že bude pracovat ve prospěch všech občanů, zaměstnanců, živnostníků a malých, středních i velkých firem. Proč by ale nemohl bojovat za zájmy českých zemědělců, podnikatelů, živnostníků, průmyslníků, které jsou zároveň i zájmy Agrofertu? Takže ode mne jasná odpověď, nevidím v tomto konflikt zájmů.

Jaký máte názor na aktivity prezidenta Zemana? Nepřeklápějí se již do prezidentského nebo lépe řečen poloprezidentského systému?

Výrazné aktivity pana prezidenta Zemana jsem očekával a divím se těm, kteří se nad nimi pozastavují. Nejsem politolog, abych to dovedl správně hodnotit, ale jeho mandát vznikl z jiných voleb než u předešlých prezidentů a z toho lze usuzovat, že je to mandát silnější. Nemyslím si, že překračuje rámec daný ústavou, ale velmi často překračuje zažité zvyklosti výkonu úřadu prezidenta republiky. To samozřejmě vyvolává větší či menší diskuze a nelibosti. 

Nerozumím tomu, jak by se jeho aktivity měly či mohly překlápět do prezidentského či poloprezidentského systémy. Stále se vše odehrává v rámci ústavy ČR. S prezidentskými systémy, jak je známe ve světě, to přece nemá vůbec nic společného. Spíše mi vadí některá vyjádření, například to ke kouření , ve vztahu ke zdraví apod. Jinak jsem se těšil na Zemanovy bonmoty, ale moc nám jich zatím nenabídl, a pokud ano, nebyly tak vtipné jako dřív…

Jak budete jako hnutí nyní komunikovat s voliči - proslýchá se, že ANO připravuje určitou děkovnou kampaň..

Výsledky voleb hodně překvapily a myslím si, že je velmi správné setkávat se s voliči pravidelně i po volbách. Takové akce se již plánují ve velkých městech. Mně se to moc líbí. Chceme nejen poděkovat za hlasy, ale také vysvětlovat naše další kroky a slyšet názory lidí, mít neustále od voličů zpětnou vazbu. Rádi bychom se s našimi voliči potkávali po celou dobu výkonu mandátu, nejen před volbami.  Nejdůležitější otázkou, na kterou teď chceme znát odpověď voličů, je zda jít do vlády či nikoliv. Začíná se myslím v Brně, 11. listopadu na svatého Martina.

Ale slíbili jsme, že i potom budou další setkání, ale to bude záležet také na zájmu veřejnosti. Jak jsem už řekl, je to docela dobrá forma, jak získat od občanů zpětnou vazbu. Tedy nikoliv zvolit poslance a pak je vidět až za čtyři roky zase na náměstích. No prostě chceme a budeme jiní.

V případě dobrých názorů, jste ochoten podpořit návrhy přicházející i z jiných stran, například od komunistů, Úsvitu nebo přímo z pravice?

Celá naše kampaň se nesla v duchu, že chceme změnit politickou kulturu. Nepřátelství mezi pravicí a levicí nikam nevede. Musíme hledat dobrá a správná řešení, řídit se zdravým selským rozumem. A tak proč nehlasovat pro, bude-li dobrý názor předložen někým jiným. Přeci rozumný, dobrý návrh zůstává dobrým a rozumným, i když ho předloží někdo z opačného tábora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…