Pane Kalousku, zde si přečtěte, co Vám vzkazuje prezident Zeman

13.03.2014 11:18

ROZHOVOR Diktaturu považuji za nevhodnou formu vládnutí, vůči diktátorům servilní nejsem a je to nesmysl. Takto reagoval v exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident Miloš Zeman na příslušnou kritiku. Zabýval se nicméně i výčitkami Miroslava Kalouska.

Pane Kalousku, zde si přečtěte, co Vám vzkazuje prezident Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Měl byste opět jmenovat nové velvyslance. Již jste přemýšlel nad dalším působením Jana Fischera?

Zatím nemám žádná konkrétní kritéria pro velvyslance s výjimkou jediného, že musí mít určitou ekonomickou erudici. Hlavní úkoly našich diplomatů jsou podporovat české exportéry a přilákat zahraniční investory, což člověk bez ekonomické erudice nezvládne. To, že Jan Fischer ekonomickou erudici má, je nesporné. Na druhé straně se nyní po paní Marii Bohaté uvolnilo místo v Eurostatu, takže druhou variantou je jeho angažmá právě tam. Domnívám se, že obě varianty jsou otevřené.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se při exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pozastavil nad tím, že Hrad dává přednost ekonomickým zájmům před ochranou lidských práv. „Lezením do zadnice se české národní zájmy podpořit nedají,“ prohlásil. Co vy na to?

Ach, tak. Miroslav Kalousek je poněkud deprimován tím, že už není ministrem financí. Takže podobně jako u pana Schwarzenberga některé jeho lehce hysterické výroky chápu. Na druhé straně bych chtěl připomenout, že lidská práva zahrnují nejen práva politická, ale i práva sociální a práva hospodářská. Tedy i právo na práci, a jestliže hájíme právo na práci pro české zaměstnance, tak tím bojujeme za lidská práva.

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

K vašemu prohlášení, že jste se nikdy nezapletl s žádným z takzvaných politických podnikatelů, Kalousek kdysi poznamenal, že jste na to měl své lidi. Zmínil Miroslava Šloufa a nově Martina Nejedlého. Jak se k tomu stavíte?

Nejdřív by musel prokázat, že jak jeden, tak druhý byl kmotr. Kromě toho s Miroslavem Šloufem, jak známo, jsem se názorově rozešel, takže jde o střílení do prázdného terče a pan Kalousek už zřejmě ztrácí politický zrak. Pokud jde o Martina Nejedlého, bylo by potřeba prokázat, zda jednatel rusko-americké soukromé společnosti je nebo není kmotr či se s nimi stýká. Zatím jsem si toho nevšiml, protože mi žádné politické podnikatele nedoporučoval.

Anketa

Která ze stran zastoupených ve sněmovně od voleb nejvíce zradila své voliče?

86%
4%
0%
2%
2%
4%
hlasovalo: 8701 lidí

V jednom článku vám také vyčetl servilitu k diktátorům, které prý obdivujete…

Považuji to za takový nesmysl, že se snad na to ani nedá reagovat. Nebyl jsem servilní vůči nikomu a tím méně vůči diktátorům z toho prostého důvodu, že diktaturu považuji za nevhodnou formu vládnutí. Nedávno byl u mě v Lánech Tony Blair a shodli jsme se mimo jiné na tom, že svržení Saddáma Husajna v Iráku bylo užitečnou operací, protože se planeta zbavila jednoho z nejkrutějších diktátorů.

Ostatně podobné výčitky zaznívají v souvislosti s pozvánkami na Hrad pro prezidenta Uzbekistánu Islama Karimova a prezidenta Turkmenistánu Gurbanguliho Berdymuhamedova…

Ti, co mi to vyčítají, nemají ani elementární znalosti. Já tyto představitele přijímám pouze na základě pozvání svého předchůdce, který, když tam byl, tak je na Pražský hrad pozval. Tito lidé by se měli naučit základům diplomacie a teprve potom mluvit.

Premiér Bohuslav Sobotka vás pozval na zasedání vlády. Už víte, kdy se zúčastníte?

Ještě ne, ale předpokládám, že to bude ve velice blízké době.

Poslanci ČSSD připravili novelu zákona o majetkovém narovnání státu s církvemi, která by měla prodloužit lhůtu pro přezkum žádostí církví v restitučním řízení z šesti na dvanáct měsíců. Sociální demokraté se obávají, aby nedošlo ve spěchu k chybnému vydání majetku. Některé přinejmenším sporné žádosti o vydání jsou poměrně známé. Třeba případ, kdy na Chebsku premonstrátský řád chce „vrátit“ majetek, který v roce 1939 prodal a pikantní na tom je, že kupujícím byl Konrad Henlein. Souhlasíte s takovým postupem?

Podobných případů je více než jeden. Nemám naprosto nic proti tomu, aby se tato lhůta prodloužila, jak navrhují sociální demokraté. Právě proto, aby se tyto případy neopakovaly. Na druhé straně se neustále snažím vyjadřovat názor, že církev v souladu s tezemi, které hlásá nový papež František, by se měla daleko více než dosud věnovat pomoci bližním, ať v případě hospiců či dalších sociálních zařízení. Vzpomeňte si na Kristova slova, když říká jednomu mladíkovi, který se ptá, co má učinit, aby ho mohl doprovázet. Ježíš Kristus říká: Rozdej svůj majetek a následuj mě. A Bible praví: A mladík smutně odešel, neboť měl majetku velmi mnoho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka, Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…