Pár facek Babišovi. 85 % zlodějů z privatizace byli komunisté! naštval se František Laudát

20.02.2019 13:09

ROZHOVOR Výrok o genetické předurčenosti našeho národa nemůže podle bývalého poslance TOP 09 Františka Laudáta říci člověk, který je normální. „To je na pár facek. V kultivované společnosti by ten člověk okamžitě letěl,“ řekl o výrocích premiéra Andreje Babiše, které pronesl na nedělním sněmu hnutí ANO. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Laudát prohlásil, že jsme se měli s komunisty rázně vypořádat, protože právě oni jsou ta zlodějská část společnosti. Proto nechápe, že dodnes nebyl zveřejněn seznam všech předlistopadových komunistů.

Pár facek Babišovi. 85 % zlodějů z privatizace byli komunisté! naštval se František Laudát
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Co říkáte tomu, že v televizním pořadu 168 Andrej Babiš prohlásil, že „naším úkolem je bojovat proti různým monopolům a oligopolům“?

Náš hospodářský a podnikatelský prostor je strašně deformován politiky. Bohužel velké gradace to nabylo po roce 2013. Vezměte si například mobilní data. To je čistý produkt vlivu oligarchů, mlčícího Úřadu pro hospodářskou soutěž  a lobbismu v Parlamentu, který ohnul zákony tak, aby to vyhovovalo těm čtyřem operátorům. Výsledek je takový, že lidé platí na evropské poměry zcela zbytečně velké sumy, které by jim mohly zůstat v kapsách. A Babiš je samozřejmě součástí této politiky. A docela klíčovou. 

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí

Jak může být jeho vyjádření důvěryhodné, když říkáte, že je klíčovou součástí této politiky? Je druhým největším podnikatelem, jehož firmy mají v některých oblastech, lesnickém, chemickém a potravinářském průmyslu, téměř monopolní postavení, navíc je premiérem, který má možnost přizpůsobovat pravidla podnikání ve svůj vlastní prospěch?

To je důsledek neschopnosti lidí, nechci říci politické scény, protože ta už je výsledkem nějakého rozhodnutí lidí. Ti lidé jsou velmi naivní. Doba, kdy je někdo považován za schopného, protože dokázal nahromadit velký majetek, by měla být pryč. Zájmem společnosti by měla být co nejširší střední třída. V České republice se údajně ke střední třídě hlásí snad osmdesát procent lidí, ale z hlediska ekonomiky, společenského statusu, myslím, že je to dramaticky méně. Je třeba dělat takovou politiku, aby monopoly byly rozbíjeny, aby oligarchové byli zastropováni ve své hamižnosti, nechť si každý poctivě vydělá na obrovský majetek, ale je to zkušenost celého světa, že tihle lidé stejně jako nadnárodní koncerny ohýbají zákony, mají peníze na lobbismus, a nedej bože, když bude referendum, začnou prosazovat své zájmy přes referendum. Tak to je. Běžní lidé se budou možná domnívat, po výkřicích pana Okamury a dalších socialistů, kteří si v životě nepřečetli o politice jedinou publikaci, že to je více demokracie. Přesný opak je pravdou. A jestli něco na planetě funguje univerzálně, tak je to tohle. Babiš hraje na politiku, že bude suverénně, bez hnutí brvy vystupovat, média jsou bezzubá, on jich spoustu vlastní, výsledkem je, že se nad českou společností uzavírá tak nebezpečná deka, na kterou doplatí všichni. Protože solidní pravicová politika je, aby bylo co nejvíc bohatých střední třídy, protože tahounem ekonomiky je střední třída, ona platí daně, ona posílá děti do škol, to je zlatá lajna jakékoli společnosti na světě. Proto se v Německu dělají každý rok v každé vesnici průzkumy, jak je na tom střední třída.

Premiér Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO prohlásil, že má pocit, „jako by země vznikla až s nástupem hnutí ANO do vlády, jako by tu předtím nic nebylo“. Co si o takovém výroku myslet? Jak ho chápete?

Jeho nástupem se Česká republika změnila, začal být plíživě prosazován Antilistopad 89. Samozřejmě ve zcela jiné formě. Několik mocenských ekonomických skupin tady oblbuje lidi, lže jim a výsledkem bude úpadek této země. V něčem něco nového začalo. Dějiny začátku 21. století ukazují, že to, co se u nás odehrává  plíživě a pomalu, je cesta do pekel. Byl bych rád, kdyby se česká společnost zklidnila, začala se starat o podstatné věci: o ochranu přírody, budování moderní infrastruktury, o vysokou vzdělanost, inovace, aby každý jedinec ve společnosti bohatl a byl na to hrdý. A ne aby skákal na politiku strachu. V tomhle mám úplně jiný pohled na svět, než má dneska nadpoloviční většina naší společnosti.

Babiš obsáhle kritizoval 90. léta. Šlo prý o dobu, kdy naší zemi vznikly „nevratné škody“, kdy si ODS „nakradla miliardy“ a „ničila celý demokratický systém“. Říká, že se tu rozkradly stovky, ne-li tisíce miliard korun, vytvořil se korupční systém. Nastalo období, kdy se toto rozkrádání „tutlalo a legitimizovalo“. Kdy se naše „zdevastované hospodářství“ otevřelo zahraničnímu kapitálu, který nahradil neúspěšnou českou cestu. Lze se s takovým hodnocením ztotožnit?

Možná se budete divit, ale možná v několika věcech bychom se s panem Babišem shodli. Protože to, že se po tolika letech od listopadu 89 člověk s takovou minulostí a s takovým přístupem stane premiérem této země, svědčí o tom, že něco během těch let bylo špatně. Domnívám se, že na Václavském náměstí mělo být vytesáno do nějakého pilonu: „Nepotrestané zlo plodí další zlo“. My jsme se měli s komunisty vypořádat rázně. Já bych jen k těm zlodějinám chtěl připomenout jednu statistiku z nějakých průzkumů, podle které privatizátory veřejného majetku byli z osmdesáti, ne-li osmdesáti pěti procent komunisté. To znamená, že komunisté byli zloději, to je ta zlodějská část společnosti. Vždycky jsem měl blíž k těm, kteří za socialismu dostávali dardy, kterým byl ukraden majetek. A vezměte si, že dodneška stát nevypořádal tyto občany, a velmi slušné občany, že jim prostě byly kolikrát v rámci privatizace zcizovány původní firmy, místo toho, aby jim byly velkoryse navraceny. Těm se měly dostat do rukou, to byl jejich majetek, byť k němu komunisti možná za těch čtyřicet let něco přilepili. To byla velká chyba, která se v této zemi stala. Neříkám, že komunisti měli být ostrakizováni, věšeni, zavíráni, ale měli být vyhnáni z veřejného života. To zlo mělo být důsledně pojmenováno a na ty lidi ukázáno. Já nechápu, že dodnes nebyl zveřejněn seznam všech předlistopadových komunistů. Ty databáze existují. Oni se přihlásili k režimu, který je podle zákona zločinný, tudíž nechápu, proč by ty seznamy nebyly veřejné. Možná by se někteří lidé zděsili, kde všude jsou předlistopadoví komunisté a jejich děti, které byly vychovány ve stejném gardu, k nenávisti ke svobodě, k liberalismu.

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš se ale bývalého režimu zastává, což není asi divu, protože jeho rodina i on sám byli nomenklaturní kádři, komunisté a evidovaní spolupracovníci Státní bezpečnosti. Prohlásil například, že ti, kdo kritizují ministra dopravy Dana Ťoka kvůli výstavbě dálnic, by si měli uvědomit, že i dálnici D1 postavil totalitní režim. A kdyby ji prý měly  stavět demokratické strany, dopadla by výstavba jako dálnice z Hradce do Olomouce. 

Prosím vás, dálnice z Hradce do Olomouce vůbec nijak nedopadla. V celém světě se reaguje na nějaké trendy, na nějakou aktuální situaci. Je pravda, že Česká republika zaspala. Nicméně, co se týká D1, připomínám, že když si kdekdo otírá nohy například o Romy, tak velkou část prací na této dálnici zastali Romové. O tom se málo mluví. A komunisté lepili tuto dálnici doslova také po úsecích, taky to trvalo nějakých patnáct dvacet let.

A v této souvislosti musíme připomenout, že tehdy nebyl problém s vykupováním pozemků. Co komunisté potřebovali, znárodnili…

Obrovské množství pozemků podle mého názoru ještě vůbec není vypořádáno. Komunisti se nezdržovali vykupováním pozemků, dokonce ani tím vyvlastňováním, takže nejen pod dálnicí, ale ani pod letištěm, aspoň ještě nedávno to tak bylo, nedošlo k vypořádání s majiteli pozemků. Jen v Praze jsme měli před patnácti lety kvalifikovaný odhad, že v tehdejších cenách pod komunikacemi a stavbami byly nevypořádány pozemky asi za sto miliard korun. Nemluvě o výstavbě metra, kde nebyly vypořádány vstupy, které ústily do baráků, Praha musela platit. Po komunistech zůstal jeden velký majetkový bordel, oni počítali s tím, že nakonec všechno seberou, takže se tím nezabývali. 

Některé lidi také šokoval výrok Andreje Babiše, že „náš národ je geneticky předurčen k tomu, abychom hráli větší roli než doposud“. Jak takový výrok vnímáte?

To už je na pár facek. Nechci se dopouštět invektiv, ale v kultivované společnosti by ten člověk okamžitě letěl. On si přes své miliardy nepřečetl příliš mnoho publikací, hlavně se soustředil na hrabání majetku a peněz. Jinak by se dočetl, že v podstatě plus minus s drobnými nuancemi, které se projevují ve vzhledu, nemocech, je genetický fond lidí po světě stejný, neliší se. Jen jsou národy, které procházejí různými divnými režimy, proto jsou na tom špatně, a pak jsou takové, které dokáží z majetku, který je nedotknutelný, v kombinaci s vírou, vyextrahovat kapitál, který tu společnost vede k vyššímu výkonu a prosperitě. Existují ve Spojených státech amerických studie z 80. let, že ani na náboženství to nezávisí. Takže takový výrok, pominu-li konotace s výroky nacistů, nemůže říci člověk, který je normální. To opravdu ne. To zásadně odmítám, veškeré genetické výzkumy svědčí o pravém opaku.

Andrej Babiš, který během uplynulých třiceti let pohádkově zbohatl, říká, že pohrdá korupčním a klientelistickým systémem, který tu byl, a proto se prý rozhodl vstoupit do politiky. Myslíte si, že by bez kontaktů s politiky takový obrovský majetek získal?

Já nejsem vyšetřovatel, nad jeho podnikáním se vznáší temná deka stejně jako nad řadou dalších velkopodnikatelů a dnešních miliardářů z 90. let. Jen od kolegů ze sociální demokracie vím, že když Babiš volal nebožtíkovi Stanislavu Grossovi, který byl tehdy premiérem, ten údajně přerušil jednání vlády, postavil se u telefonu do pozoru a jen hlásil, že to či ono vykoná apod. Tak o jakém pohrdání klientelismem se v jeho případě bavíme? Já pro to nemám slov. Kdysi jsem o některých politicích, když měli problém, říkal, že volí taktiku „zatloukat, zatloukat, zatloukat“, ale když se k tomu dneska přidá drzé čelo, tak vzhledem k tomu, že lidé nevěří médiím, chtějí být ohlupováni, se ten člověk může postavit a říci cokoli. A když to někdo zpochybní, začnou jeho zastánci mluvit o alternativní pravdě. Alternativní pravda rovná se lež. Pravda je jen jedna. Žijeme v éře, kdy je možné zpochybnit všechno, kdy lze tvrdit cokoli, a společnost, dokud nezhavaruje, bude nepoučitelná. 

Andrej Babiš by podle svých slov chtěl být premiérem až do roku 2025. Co by to podle vás znamenalo pro Českou republiku?

Myslím, že vzhledem k dosavadnímu výkonu hrozný úpadek. Totálně zdevastované podnikatelské prostředí, obrovská moc státu a jeho lidí na ministerstvech a všech úřadech, kam se své lidi snaží intenzivně dosazovat. Babiš řekl, že nestihl všechno, co chtěl dokázat. Hnutí ANO na rozdíl od jeho výstupů, od jeho tvrzení ve skutečnosti jenom spotřebovává ekonomický růst a výsledek nepopulárních reforem, které tu byly zaváděny zejména od roku 2008 v souvislosti s obrovskou ekonomickou krizí. Babiš a ANO jsou čistí konzumenti, nevytvořili žádnou hodnotu. Když se podíváte na portfolio sněmovních tisků, jaké problémy od roku 2014, kdy se ujali vlády, řeší, zjistíte, že nepředložili jediný zásadní reformní zákon, který by něco změnil k lepšímu. Podívejte se: stavební zákon katastrofa, zákony o ochrany přírody špatné, žádný zákon, který by vykolíkoval  hřiště pro podnikatele. Jediné, s čím chodili hodně rychle, byly restrikce, šikanování lidí, EET a podobné věci, ale ani jeden z těch zákonů, které by posunuly společnost do budoucnosti. Oni jsou ve skutečnosti velmi neschopní cokoli budovat, vytvářet nějaké hodnoty, oni jsou schopni jen schvalovat restrikční zákony, což je v dnešní době škodlivé a směšné, a rozdávat peníze, které vyždímají z daní. Oni nejsou výkonní. Takhle může Babiš vykřikovat, že tam bude dvacet let, ale stejně nic nedokáže. Jsem udiven, že i podnikatelé jsou překvapeni, že selhává, protože  předpokládali, a proto ho volili, že bude věci řídit manažersky. Že se začnou stavět dálnice, že se něco začne hýbat, a podívejte se, oni nejsou schopni zvládat ani kůrovcovou kalamitu, ani stavět internetovou síť, když nám na to Evropská unie dala čtrnáct miliard korun. Přitom dneska je pro nás rychlý internet, solidní zasíťování moderními sítěmi možná důležitější než dálnice do míst, kde bude jezdit méně aut. Realita je jiná, než co říká Babiš lidem. Ale lidi se o to nezajímají. Vezměte si, že podle čerstvého průzkumu agentury Kantar drtivá většina společnosti ani neví, že budou evropské volby. Já si přestávám dělat iluze. Média neinformují o zásadních tématech, zabývají se jen takovou pěnou dní.

To nezní moc optimisticky.

Ale nebyl bych zase úplně smutný. Myslím, že jestli přijde ekonomická recese, nemusí jít ani do tak katastrofálních hodnot jako v roce 2008, kdy to spadlo na minus pět procentních bodů, stačí, když to půjde k nule. Podívejte se na dnešní paniku, když to ze čtyř procent sletí na tři, hned se mluví o škrtech a šetření. Proto se najednou Babiš zase cítí pravičákem. Dělá si z lidí srandu.

Největší problém české společnosti je, že je netrpělivá. Já beru, že i ODS promarnila ten étos devadesátých let špatným způsobem. Je potřeba, aby do politiky na specializované obory chodili připravení lidé. Pak se dá udělat během dvou let spousta věcí. Co se neudělá rychle, už se pak neudělá. Pak už se politik začne bát, začne mu chutnat moc, vliv, papalášské výhody. Ve své politické kariéře jsem potkal málo lidí, kteří to ustáli a byli stejní při vstupu do politiky i při svém odchodu. 

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…