Pardubický lídr SPO Soušek: Ode dna jsme se již odrazili

28.09.2017 9:32

Působení některých lidí v ČSSD zcela podkopalo důvěru občanů v celý sociálnědemokratický směr, povzdechl si pardubický lídr SPO Miloslav Soušek. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se nám svěřil nejen s důvody, proč stejně jako František Ringo Čech a řada dalších přešel ze sociální demokracie právě k SPO. Zamýšlí se ale i nad budoucností obou stran. Prozradil nám, čím chce přesvědčit voliče o správnosti volby SPO. A vyjádřil se také k prezidentské volbě. V kom shledává největší hrozbu pro znovuzvolení Zemana?

Pardubický lídr SPO Soušek: Ode dna jsme se již odrazili
Foto: Archiv MS
Popisek: Miloslav Soušek, místopředseda SPO pro Čechy.

Jak se díváte na obvinění Andreje Babiše a Miroslava Faltýnka z podvodu? Domníváte se, že kauza bude mít vliv na výsledek voleb? Změní někteří voliči svůj názor? Nebo uvěří, že Babiš je obětí?

Celou kauzu považuji za nedůstojnou a politicky účelovou. Připomenul bych několik jiných osob a situací – např. Václav Havel by se nestal prezidentem, kdyby v určité chvíli nebyl vazebně stíhán poslanec Miroslav Sládek, a volby v roce 2006 by asi dopadly jinak, nebýt Kubiceho zprávy. Z médií známe stovky kauz, kde se s dotacemi zacházelo přinejmenším podivně. Vše spojuje jedno. Nikdo není potrestán! Nejsem velkým příznivcem dotací. Někdo vymýšlí podivná kritéria pro získání dotace, jiný to organizuje a další se snaží přizpůsobit svůj projekt tak, aby uspěl. Výsledek bývá často takový, že z veřejných zdrojů se za akci zaplatí mnohem více, než kdyby realizace proběhla bez dotace. Dokonce už ani nehodnotíme účelnost a hospodárnost investice. Veřejní činitelé se pak bez uzardění chlubí „čerpáním“ dotací. Systém dotací bohužel často může nahrávat korupci, nehospodárnosti a protekcionismu. Diskuse o Čapím hnízdě je tedy opravdu jen kouřovou clonou.

Příčinu prohry SPO v posledních sněmovních volbách shledáváte mimo jiné v iluzi, že vše půjde samo, které strana po prezidentských volbách podlehla. Máte pocit, že se z toho strana poučila? Nesází ve volbách až příliš na popularitu prezidenta, která navíc v posledních měsících upadá?

Po euforii často přichází střízlivění. To se stává i politickým stranám. Být chvíli na dně je poučné i v politice. Pro nás je dobrým posunem, že ve většině krajů má dnes Strana práv občanů své zastupitele, a dokonce i radní. Ode dna jsme se tedy již odrazili. Teď je potřeba klidně a s rozvahou posilovat a neopakovat staré chyby.

Každý tým částečně spoléhá na svého lídra. ANO na Babiše, SPD na Okamuru, hokejová reprezentace na Jágra. Miloš Zeman je čestným předsedou SPO. O jeho popularitu se neobávám. Trávím denně mnoho času mezi občany a myslím, že mám díky tomu velmi dobrou zpětnou vazbu a dostatek informací. Průzkumy veřejného mínění považuji za legitimní součást veřejné diskuse, nicméně z mého pohledu je jim velmi často připisována jiná a větší váha, než ve skutečnosti mají, mnohdy je jejich vypovídající hodnota diskutabilní. Koneckonců už Winston Churchill s nadsázkou říkal, že věří jen statistikám, které si sám zfalšuje. Pokud se podíváme na předvolební průzkumy v posledních desetiletích, máme jen jednu jistotu, dopadne to jinak, než předpovídají.

Je také zřejmé, že ne všichni voliči Miloše Zemana (by) volili SPO. Čím si to vysvětlujete?

To je naprosto přirozené. Pan prezident má příznivce i v ODS, ČSSD a jiných stranách. Občan České republiky vnímá často prezidentskou funkci prizmatem T. G. Masaryka, tedy spoléhá na pravomoci a osobnost prezidenta. Hodně lidí se domnívalo, že po prezidentské volbě je vše hotovo, a proč se tedy zabývat politikou a politiky, kteří v oblibě nejsou?

Prozradíte nám, čím budete chtít přesvědčit voliče ve finální fázi kampaně?

Jsem zastáncem osobní kampaně. Pokusím se oslovit co nejvíce lidí a vysvětlit, že existuje řešení. Čím více práv bude mít občan a méně neomezených pravomocí politici, tím rychleji se společnost bude zlepšovat. Zatím se prosazovala zastupitelská demokracie. Především od ODS jsme slýchávali vyjádření typu: „Občané, zvolte nás a čtyři roky již do ničeho nezasahujte. Jsme chytřejší než vy a důležité věci přece nemůžou řešit obyčejní lidé.“ To je samozřejmě nesmysl. S trochou závisti se někdy díváme na Švýcarsko. Proč to tam může fungovat lépe? Mají lepší systém a nebáli se prosadit referendum a ostatní prvky přímé demokracie.

Vy sám o sobě říkáte, že nemáte vysoké politické ambice. Přesto opakovaně vedete kandidátku strany. Co je vaším cílem? Čeho byste chtěl dosáhnout?

Ve svém profesním životě jsem většinou byl v řídící pozici. Stejně tak i v politice. Určitě bych poopravil vaši otázku, že opakovaně vedu kandidátky. To se stalo pouze dvakrát v komunálních volbách. Těší mne, že jsme vždy s velkým náskokem zvítězili. Důvěry lidí si opravdu vážím. Naopak v krajských a parlamentních volbách jsem byl na čtvrtém, šestém, sedmém a dvacátém místě kandidátky. Pokaždé jsem chtěl podpořit tým. Za to, že jsem měl nakonec nad očekávání lepší výsledek, vděčím jen uznání voličů.

Zpět k cílům. Naše strana je někdy tiskem označována jako servisní organizace prezidenta. Podstata je však jinde. Žijeme v parlamentní demokracii. Tedy o budoucnosti se rozhoduje ve sněmovně a v senátu. Prezident Miloš Zeman často odhadne situaci a problém dříve než ostatní politici, pak za to bývá pranýřován, aby se nakonec ukázalo, že měl pravdu. Připomenu například jeho názory na islámský terorismus nebo často neopodstatněnou inkluzi ve školství atd. Je tedy potřeba, aby v parlamentu byli alespoň někteří poslanci, kteří prezidentovi pomohou.

Stejně jako celostátní lídr kampaně František Ringo Čech jste bývalý člen sociální demokracie. Jak se díváte na to, kam dnes sociální demokracie směřuje?

Stále jsem přesvědčen, že sociálnědemokratický směr je to nejlepší, co se dá vytvořit. Měl jsem však možnost zažít na vlastní kůži, jak ČSSD opouští svůj program, své zásady. Místo toho se do čela prosadili v řadě případů i prospěcháři, z nichž mnozí nikdy předtím nepracovali v reálném pracovním prostředí. Působení některých lidí zcela podkopalo důvěru občanů v celý sociálnědemokratický směr. Zklamáním pro voliče byly mimo jiné i nesplněné sliby s církevními restitucemi, podbízení se jiným stranám atd. Asi lze pochopit, proč opravdoví, přesvědčení sociální demokraté stojí v pozadí nebo ukončili své členství. To je příběh i můj i Františka Ringo Čecha. Jako vždy to Miloš Zeman odhadl podstatně dříve. Před lety jsem ještě nesouhlasil s jeho názorem: „ČSSD je zevnitř nereformovatelná.“ Mýlil jsem se, měl pravdu.

K jaké ze stran má SPO programově nejblíže a čím je naopak váš program zcela unikátní?

Náš program je postaven na přímé demokracii a státu, který se slušně chová k lidem, to je, že respektuje jejich práva a přirozené společenské hodnoty. Myšlenku přímé demokracie od nás v podstatě převzal Tomio Okamura. Hodně máme společného s tradičním programem ČSSD. Dají se najít shody i s ANO a KSČM. Sympatičtí jsou mi Piráti s prosazováním volného internetu. Z mého pohledu je nepřijatelný program TOP 09, který podporuje elity a pohrdá člověkem. S KDU-ČSL je z mého pohledu spolupráce bezpředmětná. Bohužel v historii mnohokrát předvedla, že ve snaze získat moc se spojí s kteroukoli stranou.

Jak konkrétně budete chtít udržet v republice co nejsilnější střední vrstvu obyvatel, což je jedna z vašich priorit? Jak zabránit dalšímu rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými?

Mnohokrát jsem vysvětloval, že nemáme nerostná bohatství a skutečným bohatstvím ČR jsou vzdělaní a kvalifikovaní lidé, průmysl a zemědělství. To musíme podporovat. Naopak je třeba omezit veřejné prostředky, které se rozplývají v korupci, v byrokracii, v nevýhodných veřejných zakázkách či v některých parazitujících organizacích. Pokud si prostudujete státní rozpočet, zjistíte, že financí je nadbytek. Trochu bych parafrázoval výrok pana Babiše, že stát se má řídit jako firma. Zcela by stačilo, abychom se k veřejným prostředkům chovali jako k rodinnému rozpočtu. Mnoho nesmyslných položek by okamžitě zmizelo.

Dostatek podpisů občanů potřebných pro kandidaturu kromě nynějšího prezidenta Miloše Zemana dosud nasbírali také bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček a jako poslední podnikatel Vladimír Boštík. Místopředseda senátu Jaroslav Kubera (ODS) a bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl deklarovali, že mají případně dostatečnou podporu v horní komoře parlamentu. Zapojit by se chtěla i řada dalších kandidátů. Kdo je z vašeho pohledu největším konkurentem Miloše Zemana? A jak pravděpodobné je jeho znovuzvolení do funkce?

Prezident je symbol. Miloše Zemana lidé zvolili a doufám, že z pro mě jednoznačných důvodů jej opět i zvolí. Jasně stojí za zájmy České republiky. Nebojí se říkat věci pravdivé, ale i „politicky nekorektní“. Některé kandidáty neznám, a tak se rozhodně nebudu pouštět do ukvapených soudů všech, nicméně nevěřím, že z člověka, který zbohatne nečestným způsobem, může být dobrý prezident. Stejně tak nemůže být dobrým prezidentem naší země někdo, kdo podporuje muslimskou migraci do ČR. Z uvedených jmen může být např. pan Boštík zajímavý pro lidi stejné sociální skupiny, nicméně to není většina naší společnosti. Z dalších kandidátů, kteří se objevili v médiích, jsou podle mého názoru profesně velmi kvalitními osobnostmi pan Kulhánek a pan Hynek. Otázka však je, zda to na politické řemeslo stačí. Z výčtu jmen zbývá zmínit ještě senátora Kuberu. Připouštím, že jsou témata, ve kterých s ním nesouhlasím, nicméně v mnoha věcech má pravdu a vážím si ho, že se nebojí prosazovat to, co sám říká. Podle mého názoru je to jediný skutečný prezidentský protikandidát, který by zájmy ČR hájil dobře.

reklama

autor: Kateřina Synková

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…