Paroubek: Tohle je jen začátek. Chudoba, účty... Za tohle jsme klíči necinkali

22.11.2022 16:12 | Rozhovor

„Je to smutná tečka za 33. výročím sametové revoluce. Pro tohle jsme necinkali klíči,“ říká expremiér Jiří Paroubek v souvislosti s tím, že v 21. století jsou nutné tzv. potravinové banky. Rozebírá, jak jsme na tom v poslední době se svobodou slova. Dostal se i k Václavu Havlovi a zmínil „nenávistné rádoby nástupce“. Současné vládě vzkazuje: „Nespokojenost lidí se bude stupňovat. Pomoc od státu je zmatená, opožděná, nedostatečná.“ Žasl také nad reakcí našich „politických elit“ v souvislosti s tím, co se stalo v Polsku. Vrátil se i k výsledkům nedávných voleb v USA a řekl, proč by podle něj měl Trump dostat Nobelovu cenu.

Paroubek: Tohle je jen začátek. Chudoba, účty... Za tohle jsme klíči necinkali
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Pane inženýre, v minulých dnech jsme si připomněli už 33 let od sametové revoluce. Jak ta porevoluční léta hodnotit?

Bylo to trošku jako na houpačce, jednou nahoru, jednou dolů. Dneska jsme, myslím, dost dole. Protože smysl sametové revoluce byl, alespoň podle mě, v tom, aby se zvýšila životní úroveň lidí oproti tomu, jak to bylo za starého režimu. A aby byly uplatněny některé demokratické jevy, které za starého režimu prostě uplatněny nebyly.

Mám především na mysli svobodu slova. Že by svoboda slova byla zrovna výkladní skříní české demokracie, to se říci také nedá. Protože na jaře jsme byli svědky toho, že vláda v podstatě zastavila činnost některých serverů, které jí připadaly podezřelé. Dnes se dostat do mainstreamových médií, které vlastní řekněme oligarchové, je vlastně nemožné. Stejně tak do České televize, která vede v podstatě jednostrannou provládní propagandu. Takže ta svoboda slova, to opravdu není zrovna silný moment v těch posledních letech. A teď se to v poslední době vystupňovalo.

No, a pokud jde o růst životní úrovně, tak můžeme říci, že za řady vlád ta životní úroveň rostla, alespoň soudě podle růstu reálné průměrné mzdy a důchodů. Ale to se bohužel nedá většinou říci o vládách typu vlády Mirka Topolánka, Petra Nečase a už vůbec ne o té vládě současné, která bohužel dělá všechno pro to, aby destruovala sociální stát. A to jsme teprve na začátku toho jejího pokusu o demontáž sociálního státu, ke které dochází. To, že v tomto roce dojde k poklesu reálných mezd o nějakých 15 až 20 % a tedy poklesne životní úroveň až o pětinu u středněpříjmových a nízkopříjmových, je zřejmé. To už této vládě nikdo neodpáře. A hlavně, tato vláda nezná ani cestu, jak z toho. Takže jsme ve slepé uličce.

Ten hlavní problém je válka na Ukrajině, kde se tato vláda ČR s chutí účastní. Klíčem k tomu, aby se situace změnila, je ukončení války na Ukrajině, aby se přestali zabíjet zbytečně v zájmu často cizích imperialistických zájmů Ukrajinci s Rusy a aby přestalo trpět civilní obyvatelstvo. Myslím, že vládnoucí elita Ukrajiny i Ruska by měla za toto cítit odpovědnost. A samozřejmě také politické elity západu, včetně České republiky. Protože to stupňování války, dodávky zbraní na Ukrajinu, nevede k ničemu jinému než k eskalaci a k boji do posledního ukrajinského vojáka.

Když toto vše popisujete, je pochopitelné, že poměrně dost lidí říká, že před rokem 89 bylo vlastně líp?

Tak, mně osobně asi nebylo, ale chápu to, že celá řada lidí to takhle vnímá. Měli jistou práci, své jisté. Ta životní úroveň sice pomalu, nesrovnatelně se Západem, ale rostla. Dnes je možnost cestovat... no, ale tři čtvrtiny lidí na to nemají. Takže jakápak svoboda cestování, když na to nemám. Svoboda je tehdy, pokud na to mám peníze. Pokud na to nemám peníze, tak ta svoboda jaksi ustupuje do pozadí a je jenom pro určité vrstvy obyvatelstva.

Z některých míst slýcháváme, že tady chybí Václav Havel. Chybí?

Tak, já si myslím, že pan prezident by si býval měl přiznat také odpovědnost za některé jevy, které se staly. Ať už je to zpackaná privatizace, kdy došlo k rozkradení obrovských sum majetku – k tomu jenom přihlížel. Až potom v rudolfinském projevu to hodil všechno na Václava Klause. Ale myslím si, že ten způsob privatizace, který byl zvolen, tak k tomu prostě přihlížel. Domnívám se, že on osobně byl vcelku smířlivý člověk, velkorysý. Ale ti jeho diadochové, ti rádoby nástupci, jsou nenávistní, netolerantní, jako předlistopadoví komunisté.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

STOPRO SOUHLAS, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseznámka , 22.11.2022 18:55:08
s názory a závěry Jiřího Paroubka, zveřejněnými v tomto(nejen) článku.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Změna v EU je blízko. Toto se musí stát. Robert Kotzian i o Fialovi a lidech

10:48 Změna v EU je blízko. Toto se musí stát. Robert Kotzian i o Fialovi a lidech

Lidé nechtějí, aby naše země byla migračním paktem postupně zavlékána do migrační katastrofy, kterou…