Pavel Bělobrádek odhaluje největší slabinu svých koaličních partnerů

01.06.2014 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zhodnotil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz výsledky voleb do Evropského parlamentu. Kromě historicky nejlepšího úspěchu vlastní strany vnímá pozitivně i fakt, že na rozdíl od jiných členských zemí u nás neslavili triumf extrémisté a populisté. Pokud jde o nízkou účast, není se podle šéfa lidovců čemu divit, když zde deset let z Hradu zaznívala neúnavná kritika EU, která se nakonec rozšířila i mezi politický mainstream.

Pavel Bělobrádek odhaluje největší slabinu svých koaličních partnerů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Jak vnímáte situaci po evropských volbách? Děje se uvnitř koalice něco, o čem bychom měli vědět?
Naopak, volby dopadly tak, že potencionální rozpory uvnitř koalice se uklidnily. Nikdo závratně nevyhrál, ani neprohrál, a to myslím stabilitě koalice pomůže.

Jaké potencionální spory máte na mysli?
Kdyby někdo výrazně uspěl, mohla by mu v rámci koalice příliš narůst křídla. Kdyby naopak někdo výrazně prohrál, mohl by se stát i výrazně slabším. Takto se podle mě poměry zachovaly.

Co znamenaly výsledky voleb pro vás osobně?
Jakožto předseda KDU-ČSL jsem mimořádně spokojen, protože se nám poprvé v historii podařilo získat tři mandáty. Získali jsme 9,95 %, takže chyběl jen kousek k dvoucifernému výsledku. Jsem rád, že se nezopakovalo to, co v mnoha zemích EU, kdy výrazně posílili extremisté a populisté. Naopak u nás slavily úspěch strany proevropské. A pokud k našim hlasům přičteme i hlasy TOP 09, s níž jsme v rámci Evropského parlamentu sdruženi v Evropské lidové straně, jedná se o zisk 26 %.

Jak se díváte na extrémně slabou účast voličů?
Je dobré podívat se i na Slovensko, kde byla dokonce ještě o něco horší. Nejspíš jde o nějaké československé specifikum. Uvědomme si, že jsme z Hradu deset let poslouchali, že EU je největší zlo, a bohužel i politici hlavního proudu poukazovali na euronesmysly, které buď neexistují, nebo jde o věci zkomolené. Největší potíže s evropskými nařízeními si totiž děláme my sami, kdy je máme mnohem tvrdší, než po nás EU vůbec požaduje. Neustálé kritizování a vymýšlení si zlého Bruselu, který neexistuje, se odrazilo i na tomto výsledku volební účasti.

Co to podle vás předznamenává pro komunální volby?
Nic zásadního. U komunálních voleb bude totiž účast rozhodně větší. To, že se do EP ale nedostali extremisté jako v jiných zemích, vnímám jako pozitivní signál. Vidíme, které strany jsou stabilní a které ne, to je podle mě pozitivní. U komunálních i senátních voleb jde na druhou stranu o poněkud jiný příběh, kdy lidé volí spíše osobnosti než jen podle stranického klíče.

S jakými pocity sledujete peripetie, které se momentálně odehrávají na Ministerstvu spravedlnosti – spor ministryně Válkové s náměstkyní Hanou Marvanovou?
Pokud jsou na ministerstvech jakékoliv turbulence, nepřidává to klidu celé státní správě. Tuto záležitost ale řeší Andrej Babiš jakožto šéf strany, pod níž dané ministerstvo spadá, a řešit to bude i pan premiér. Věřím, že celá věc dopadne k prospěchu České republiky.

Přihlížíte tedy k této situaci jen zvenčí, nebo máte ambice v této záležitosti být nějak aktivní?
Jelikož jsme byli jedním z partnerů ubezpečeni, že za ministerstvo má zodpovědnost daná strana, necháváme to v její režii.

Jste úplně jiný druh politika než pan Babiš, jak si s ním rozumíte v rámci vlády?
Utkáváme se většinou na některých konkrétních názorech. Rozumím tomu, že jeho politické hnutí bylo hnutím protestním, a to, co mnohokrát kritizovali, bylo častokrát oprávněné. To, na čem se někdy neshodneme, je samotné řešení problémů. Popsat situaci je jedna věc, řešit ji je ale věc druhá, kdy je třeba mít i jistou míru schopnosti odhadnout a předpovědět, jak lze s danou věcí naložit. Každopádně náš vztah je korektní a bezkonfliktní.

V médiích se spekuluje o tom, že se snad připravují výměny na ministerstvech. Je na tomto šprochu pravdy trochu, nebo brod je ještě daleko?
Možné to bezpochyby je, ale KDU-ČSL žádné změny ve vedení svých resortů neplánuje. Pokud tak učiní naši koaliční partneři, mají na to plné právo. Je to potom v rukou předsedy vlády a prezidenta republiky.

Říká se, že každý řetěz je tak pevný, jak je pevný jeho nejslabší článek. Co je podle vás tím nejslabším článkem této vlády – spravedlnost?
Myslím, že nemáme slabých resortů. Jak říkají herci, není malých rolí. Možná největší slabinou je někdy neochota prodiskutovat věci interně namísto vzkazování si přes média. To vidím zatím jako největší slabost. Vidět ale nějaký slabý článek přímo v rovině personální, to bych se neodvážil hodnotit.

Máte pod sebou resort zastřešující vědu a výzkum. Jste se stávající situací spokojený a máte na své plány z rozpočtu dost peněz?
Spokojen určitě nejsem. Za prvé je to trochu nevděčná role, protože jde o interdisciplinární a interresortní záležitost, kdy musíme různé věci velmi těžce sladit se školstvím i průmyslem. Spokojen nejsem ani s tím, že Ministerstvo financí vůbec nepočítalo s tím, že by se nám navýšil rozpočet. Nyní o tom jednáme. To je ale věc, která se nejspíš týká všech resortů.

KDU-ČSL prošla obdobím, kdy chyběla v Parlamentu. Nyní to vypadá, že jste zpět a na vzestupu. Pociťujete to nějak i na přílivu nových členů?
Je vidět, že nepatříme mezi konjunkturální strany, protože nárůst jsme nezaznamenali. Naopak nám postupně členská základna ubývá, což je dáno věkovým profilem a tím, že silné ročníky odcházejí. Na rozdíl od některých jiných stran aspoň nemusíme mít strach z nově příchozích členů, kteří by k nám šli ze zištných důvodů. O těch, kteří nám chtěli pomoct, už víme. To je naše velká výhoda.

Je víkendové odpoledne, prozradíte našim čtenářům, jak právě trávíte svůj čas?
Pozoruji svého syna, jak si hraje na pískovišti, a konzumuji k tomu klobásu, protože tu zrovna máme malé posezení v rámci výročí založení zahrádkářské kolonie. Užívám si to, protože dělat tátu se mi daří jen několik dnů v měsíci.             

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…