Pavel Bém po dlouhé době promluvil: Zlodějna, diletantství a rozklad. Hudeček zničil vše, co mohl

13.07.2014 16:44

NA HRANĚ S XAVEREM Bývalý pražský primátor Pavel Bém okomentoval současnou situaci v hlavním městě a na současném primátorovi Tomáši Hudečkovi a TOP 09 nenechal opět nit suchou. Co se týče nadcházejících voleb, čekají Prahu podle Béma další čtyři roky tahanic a handrkování bez jasného a silného vítěze.

Pavel Bém po dlouhé době promluvil: Zlodějna, diletantství a rozklad. Hudeček zničil vše, co mohl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Anketa

Který pražský primátor byl nejhorší?

hlasovalo: 4358 lidí

Co říkáte na to, že tunel Blanka nebude do komunálních voleb zprovozněn?
Pro mě to žádné překvapení není. Když se před pár měsíci objevila další „zázračná“ informace pana Hudečka, že se Blanka do voleb otevře, byl jsem si stoprocentně jist, že to není možné. Standardní časové termíny na technologické vybavení byly dvanáct měsíců a v okamžiku, kdy pan primátor stavbu zastavil, bylo jasné, že se to stihnout nedá. Tedy žádné překvapení, pouze důkaz totálního manažerského diletantství ze strany pana Hudečka.

Je to podle vás zralé na trestní oznámení?
V naší zemi si bohužel trestními oznámeními nepomůžeme. Jsem strašně zvědav, co se stane s jedním ze třech trestních oznámení, která jsem v životě podal já. Mám na mysli právě to, které jsem podal na pana Hudečka kvůli zastavení práce na tunelu Blanka. Ekonomické škody, které pan primátor svým hloupým jednáním Praze způsobil, se podle mých odhadů budou pohybovat kolem 1,5 miliardy korun. To je škoda gigantického rozsahu a někdo to bude muset zaplatit. Jsem zvědavý, jak to dopadne. Žádné další trestní oznámení podávat nebudu.

Jste schopen naopak vidět i něco pozitivního, co by se Tomáši Hudečkovi povedlo?
Naprostá většina politiků kromě toho, že slibují a neplní, přece jen občas něco splní. Pan Hudeček je specifická kategorie. Za čtyři roky práce za ním není nic. Absolutně nic pozitivního, čím by se mohl pochlubit, že pro Pražany udělal. Co mohl, to zničil. Za mě město hospodařilo s vyrovnaným a udržitelným rozpočtem. Dnes jsme tam, kde jsme byli v roce 2002 po povodních. Novináři to asi vidí, ale z nějakého důvodu o tom nechtějí psát.

S jakými pocity sledujete dohodu kolem Opencard?
Se stejnými pocity jako u tunelu Blanka. Pan Hudeček a jeho boys přišli a místo aby Opencard převzali a rozumným způsobem projekt rozvíjeli, naopak jej celý zastavili. Podobně jako u tunelu Blanka se neplatilo za náklady projektu, čili vznikly dluhy, které opět musí někdo zaplatit. Terminované smlouvy doběhly do svého konce a nové nemohl nikdo podepsat, protože nebyly vyhlášeny žádné otevřené tendry na provozování Opencard. Tedy s výjimkou jednoho jediného, který jsem ještě v roce 2010 vyhlásil a připravil k realizaci já. Nové vedení města ale zrušilo i ten. Praze potom nezbylo, než v tom nejkorupčnějším možném nastavení zaplatit peníze z ruky jedinému zájemci – firmě Haguess. Kdybych toto udělal já v roce 2010, tak nejen že bych byl politickou opozicí i médii smeten ze stolu a udělali by ze mě trhací kalendář, ale jsem přesvědčen, že by mě i zavřeli.

Co se ve vás děje, když si o této kauze čtete v novinách?
Nečtu. Ale když se o ní něco dozvím od vás novinářů, kteří se mě ptají, co si o tom myslím, tak se vždycky hrozně rozčílím. Tak nemravnou podobu politického pokrytectví, hlouposti a ekonomické nezodpovědnosti byste pohledali. Nevadí mi, že si panové Svoboda a Hudeček potřebovali načechrat svá politická peříčka a postavit svou budoucí kariéru na tom, že na Bémovi nenechají nit suchou. Nevadilo by mně, kdyby mě kritizovali za něco, co jsem špatně skutečně udělal. Strašně mi ale vadí, že mě kritizují za něco, co jsem neprovedl. Vymýšlí si a lžou. A úplně nejvíc mně vadí, když pan Hudeček křičí: „Za to může Bém,“ nebo „Bém krade!“ Ve skutečnosti za to může pan Hudeček, anebo pan Hudeček krade. To jsem se zatím ještě nenaučil vstřebat s chladnou hlavou.

Máte pocit, že se ODS už konečně zvedá z popela?
Ne, ale pevně věřím, že se stane zázrak a že se za tři měsíce, které nám zbývají do komunálních voleb, z onoho popela zvedne. Pokud nepřijde a nenabídne něco magnetizujícího, atraktivního, tak nemá šanci.

Jak tedy tipujete, že ODS v komunálních volbách dopadne?
V místech, kde tradičně vítězila, prohraje a bude druhá či třetí na pásce. Tam, kde byla naposledy druhá či třetí, bude nyní ráda, když se do zastupitelstev vůbec dostane. Nicméně z politické mapy nezmizí a opozice v komunálu jí jen prospěje.

Máte představu, jak komunální volby dopadnou v Praze?
Praha je pro mě velkou neznámou. Když se podíváme na posledního vítěze, TOP 09, tak dnes dělá jednu velkou botu za druhou. Chytří Pražané už to vidí a vědí, že pokud dají svůj hlas panu Hudečkovi, Praha skončí v ekonomických rozvalinách. Nejspíš tady bude někdo díky koupeným médiím do poslední chvíle tvrdit, jak to ten pan Hudeček dělá všechno skvěle a jak napravuje chyby po Bémovi. V rozpočtu budou ale mezitím černé díry a Praha nebude mít z čeho platit běžné výdaje, natož aby měla na investice. Nejsem si jist, že TOP 09 v Praze vyhraje. Co se týče ANO, tak pokud se podíváme na volební zisk ve volbách do EP v Praze, musel být pro stoupence tohoto hnutí zklamáním. Pražané jsou už dnes dost citliví a chytří na to, aby se nechali jednoduše zlákat na předvolební populistické vějičky.   

Takže?
Tři, čtyři nebo pět stran, včetně ODS a ČSSD, se nejspíš naskládají vedle sebe s podobným volebním výsledkem. Záležet potom bude na tom, jak se na jednotlivých věcech tyto subjekty dokážou dohodnout a jak se do takových dohod promítnou partikulární či politické zájmy a volební programy. Tipuji, že nás v Praze čekají další čtyři roky tahanic a handrkování.

Hodláte ODS před volbami pomoct?
Funguji nyní na úrovni místních a oblastních sdružení. Samozřejmě budu pracovat na rozumných politických programech. Opakuji, že ODS musí nabídnout něco atraktivního, k čemuž je mnohem více než populismu potřeba zdravý rozum, politická zkušenost a kreativita. Všechny tyto dispozice mám a na Praze 6 se je budu snažit nabízet.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…