Pavel Šafr vyráží do akce proti těm, kteří nám jdou dělat ostudu podporou Ruska a odporem proti armádě USA. Známe přesně jeho plány, chystá boj natvrdo a zblízka

21.03.2015 16:02

ROZHOVOR Tam, kde se budou konat protiamerické protesty spojené s cestou konvoje přes republiku, budou i transparenty odpůrců protestujících. "Nepřipustíme, aby někdo takovýmto způsobem diskreditoval Českou republiku před našimi spojenci," uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Pavel Šafr, někdejší šéfredaktor Reflexu nebo MF Dnes, v současné době editor Svobodného fóra a předseda sdružení Free Czech Media. "Antikomunismus patří k normální výbavě slušného člověka," říká také Šafr.

Pavel Šafr vyráží do akce proti těm, kteří nám jdou dělat ostudu podporou Ruska a odporem proti armádě USA. Známe přesně jeho plány, chystá boj natvrdo a zblízka
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Dáváte dohromady demonstrace proti těm, kteří se chystají blokovat cestu amerického vojenského konvoje přes území České republiky. Předpokládám, že jde o iniciativu v souvislosti s aktivitami Zastavíme americký konvoj, která se šikuje na internetu. Jak budete postupovat?

Dnes zasedne náš organizační výbor a vytvoříme plán. Naším cílem je, aby všude tam, kde budou extremisté dělat ostudu naší zemi před kamerami světových televizí, byli zároveň občané, kteří budou protestovat proti protestům a bojkotovat bojkoty. To je náš cíl. Nepřipustíme, aby někdo takovýmto způsobem diskreditoval Českou republiku před našimi spojenci. Opravdu mě to rozčílilo.

Na Facebooku iniciativy Zastavíme americký konvoj je psáno, že už mají operační skupiny v Praze, Ostravě a Brně. Budete je mít také?

Ano, okamžitě se mi začalo hlásit neuvěřitelné množství jednotlivců a také různé iniciativy, ale dokud se s nimi nedomluvím, neměl bych být konkrétní.

Na plánovanou demonstraci před americkou ambasádou půjdete také?

To je otázka na zvážení organizačního výboru. Na to máme ještě čas.

Psal jste na Facebooku, že jste ochoten "se poprat". Jak moc jste to myslel vážně?

Když jsem si přečetl některé hysterické výlevy extremistů, musím říct, že jim opravdu chci bránit dělat ostudu. Je to namístě. Ale musím ujistit, že s tím "se poprat“ jsem to myslel v nadsázce. Nepral jsem se ani na základní škole.

Avizoval jste, že se budete i finančně podílet. Jak?

Pokud bude potřeba, uděláme sbírku a na pronájem autobusů případně přispěji.

Zaujalo mě vaše vyjádření na Facebooku: "Jde opravdu o to jednou pro vždy odstranit z českého myšlení bolševismus.“ Můžete to ještě rozvést?

Vystupuji proti bolševické mentalitě, bolševickému výkladu dějin i současnosti. Aktivně vystupuji proti ruské formě komunismu, protože jiné formy komunismu nebyly tak úspěšné jako bolševismus. Antikomunismus patří k normální výbavě slušného člověka. Člověk, který je demokrat, vystupuje aktivně proti všem formám extremismu, které demokracii ohrožují.

Je u nás ohrožena demokracie?

Demokracie nikdy není samozřejmostí a závisí na tom, jestli ji lidé chtějí nebo nechtějí.

Máte pocit, že dostatečně chceme demokracii?

Myslím si, že současná situace není úplně dobrá, ale není ani ztracená.

Jak si představujete například boj proti ruské propagandě?

Klíčové je, aby nepřevládala. Nezabývám se ale tím, jak něco zakázat, ale tím, jak prosazovat demokratické hodnoty. Ani protestujícím proti americkému konvoji nemohu bránit. Řeči, že by je měli zavřít, mi nejsou sympatické. Oni chtějí protestovat, ať přijdou s transparenty. Jen my budeme protestovat proti nim.

Nevysíláme už v této chvíli poměrně rozporuplný signál pro Evropu, že se v Česku vůbec začínají organizovat takové akce?

Samozřejmě je to nepříjemný signál. Na druhou stranu je potřeba, aby občanská veřejnost situaci neignorovala a byla aktivní. Nepochybuji o tom, že většina naší společnosti má demokratické smýšlení a rozhodně nechce, abychom zapadli do východní oligarchie.

Tímto způsobem dáte v podstatě dohromady určitou skupinu lidí. Budete v těchto aktivitách pokračovat? Vytvoříte nějakou platformu?

To není cílem. Platforem je tu hodně. Cílem je, abychom nevyklízeli pole extremistům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…