Pavel si hraje na „chlapa“, ale kroutí se jak had. Z trenek čouhá Respekt, ne respekt. Děkuji, už jsem zvracel, vzkazuje Tomáš Vyoral

08.11.2019 16:29

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Generál Petr Pavel se tento týden v médiích vyjádřil, že nevylučuje svou kandidaturu na prezidenta, pokud bude potřeba. Komentátor Tomáš Vyoral pro ParlamentníListy.cz svým způsobem zhodnotil jeho šance uspět a rozhodně si nebral servítky. Věnoval se i chystané demonstraci spolku Milion chvilek.

Pavel si hraje na „chlapa“, ale kroutí se jak had. Z trenek čouhá Respekt, ne respekt. Děkuji, už jsem zvracel, vzkazuje Tomáš Vyoral
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Generál Petr Pavel prezidentem, co na tu představu říkáte? V poslední době je hodně vidět, poskytuje mnoho rozhovorů. Má šanci uspět? Bude následovat cestu Jana Fischera a Jiřího Drahoše, nebo dopadne lépe?

Mašinérie zatím zřejmě testující ohlas u veřejnosti se pomalu rozjela. Ani ne v jednom týdnu snad čtyři rozhovory, včetně veřejnoprávního rozhlasu, a několik článků od správně smýšlejících komentátorů. Ať už z Bakalova impéria nebo od jemu spřízněných duší. V případě, že na Pavla vynaloží takové finanční a další podpůrné zdroje jako na „stahovače králíků“ nebo na „neschovávajícího se Honzu“ a vystaví mu podobnou nekritickou gloriolu, šanci může mít. Vypadá reprezentativně a „slušně“, ať už záměrně či nezáměrně má trochu kukuč T. G. Masaryka, hluboký hlas, umí mluvit a většinu odpovědí na kontroverzní dotazy, které by mohly přijít, mu poradní sbor zatím dobře vyfutroval. Profil má prověřený: ostře se vymezuje proti Číně a Rusku, zatímco EU, USA a NATO jsou nedotknutelné a hodny bezmezného obdivu. Proti Zemanovi, Babišovi, populistům a dezinformacím taky dokáže ztratit slovo a „liberální demokracie“ z něj lítají jako ze Zdeňka Izera „prdele“. 

Na druhou stranu, lepší lidé, tedy ti, kteří přeceňují sebe a podceňují ostatní, naštěstí většinou neznají míru. Ve své nadutosti, v níž chybí pokora a respekt – s malým er, ten s velkým jim naopak čouhá z trenek – totiž většinou své zbožšťování a jedinou povolenou pravdu přepálí. Vzpomeňme na gloriolu Václava Havla, Karla Schwarzenberga nebo Jiřího Drahoše. Navíc mám pocit, že Pavla pozvedli dost brzy – ač to zatím chápu jen jako testování – takže může dojít, jak někdo kdysi řekl, v rámci veřejné podpory a ohlasu k takzvané předčasné ejakulaci.

Anketa

Chcete generála Petra Pavla za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 30495 lidí
Ohledně generála Pavla samotného. Nechci nikoho soudit a vyčítat mu členství v KSČ. Ostatně znám osobně řadu dobrých lidí, kteří členy byli. Ale jsem bytostně alergický na pozdní disidenty, kteří pozvedají meč, když už je hrdinství levné a nic jim nehrozí. A takovým exemplárním případem je kariérní komunista Petr Pavel, který v osmdesátých letech vstoupil do strany. Přísahal věrnost pracujícímu lidu vedenému Komunistickou stranou Československa a sliboval pevně stát po boku Sovětské armády a armád dalších socialistických zemí v boji proti jejich nepřátelům… aby po převratu převlékl uniformu a postavil se do čela onoho tehdejšího „nepřítele“, invazivní, pardon, obranné organizace NATO? A věren svému zřejmě za každého systému prorežimnímu smýšlení teď komunistům ani Rusku nemůže přijít na chuť.

Tohle je pro mě přes čáru. Stejně jako pro mě u vojáka a chlapa „se ctí“ neakceptovatelné, když se v rozhovorech vytáčí jako had, mlží a neustále opakuje, že se mu do politiky nechce a neplánuje to, ale jestli bude donucen určitými hrozbami – rozumějte populisti, Babiš, kritický postoj k EU – pak převezme zodpovědnost a tedy jako v rámci služby státu to pro nás vezme. Tohle není slovo chlapa. To jsou manipulativní a mlžící kecy ze stejné dílny, ve které se za dlouhých večerů plácají svými lepšími hlavami po zádech Kolářové, Žantovští, Pánkové, Halíkové a jim podobní. Děkuji, už jsem zvracel.

Ale času je ještě opravdu hodně a žádný plán zcela nevyjde, takže se nechme překvapit, co a kdo se ještě za tu dobu vyvrbí.

Kdo by tedy měl být liberálním vlajkonošem v bitvě o Hrad? Je čas na ženu? Co třeba Miroslava Němcová? A asi nejdůležitější otázka – dokážou se opoziční strany shodnout na jediném jménu?

Mirka Němcová nebo Lenka Bradáčová by klidně mohly doplnit portfolio liberálních pěšáků, kteří se při příští volbě na šachovnici objeví. Myslím, že tady nejde o ženu nebo muže, jakkoliv Templeton Halíci či knížata s čírama by se nad ženou rozplývali. Jde o myšlenky, jde o názory, jde o selský rozum, a hlavně jde o hájení zájmů České republiky. A tohle u paní Němcové ani u paní Bradáčové, s veškerou neúctou, nevidím. Nemyslím si, že by konsensus opozičních stran byl tím nejdůležitějším. Myslím si, že většina voličů volí na základě sympatií a důvěry v daného kandidáta, nikoliv na doporučení té či oné strany. Myslím, že třeba na Petru Pavlovi by se opoziční strany shodnout mohly, ale podle mě to není to nejpodstatnější. V prvním kole prezidentské volby bude opět několik pěšáků a v druhém kole, pakliže proti sobě stane kandidát konzervativně vlastenecký a liberálně nadnárodní, tak už se bez řečí sešikují. Nemusím ani říkat za kterým.

Dne 16. listopadu nás čeká nová demonstrace Milionu chvilek na pražské Letné. Stačilo by nespokojeným skutečně, aby skončil Andrej Babiš? Napadá mě otázka – jak by tedy měla vypadat „snesitelná“ vláda?

Anketa

Uvažujete o účasti na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné?

5%
95%
hlasovalo: 26944 lidí
To byste se měl zeptat Milionu chvilek a jejich totalitními tendencemi infikovaného brouka Pytlíka Mináře. Podle všeho ani oni sami nevědí, co chtějí. Demonstrace a tajtrlíkování na náměstích a pláních již pro ně není prostředkem, ale zvyklostí a cílem. Profesionální demonstranti, kteří nevědí, co s finančními prostředky a plavou s proudem. Nic víc, nic míň. Myslím teď tajtrlíky z pódia, nikoliv demonstrující, z nichž je řada bohužel voděna za nos. Ideální vládu netuším, ale zřejmě by neměli problém třeba s Gretou na ministerstvu životního prostředí, Jiřím stahovačem králíků Drahošem na zemědělství, Michalem čučkařem Koudelkou na vnitru, Bobem elfíkem Kartousem na školství, Ondřejem Koněvem Kolářem na kultuře, Šimonem ziskovkářem v tísni Pánkem na práci a sociálních věcech nebo Jakubem hvězdou filmů pro dospělé pány Jandou na kultuře.

Milion chvilek na tuto demonstraci zve videoklipem, ve kterém se umělci v čele se zpěvačkou Bárou Basikovou vyznávají ze svého znechucení tandemem Andrej Babiš – Miloš Zeman. Ve videu padla i silná věta: „Buďte rádi, že to neřešíme jako kdysi“, během které raper Galen ukazuje na otevřené okno, jde tedy o odkaz na defenestraci. Jak na vás video působí? Nutno dodat, že na sociálních sítích v hodnocení diváků propadlo, což je pro aktivity Milionu chvilek neobvyklé – sociální sítě jsou silnou stránkou aktivistů. Je i to jistým signálem?

Nevkus. Absence soudnosti. Umělci, čest výjimkám, věrni své roli býti v přední linii propagandy každého režimu se nezapřou. Připomíná mi to Antichartu. Ten, kdo se alespoň nějak nevymezí proti Babišovi či Zemanovi, jako by nebyl právoplatným členem party. Jedná se pořád o totéž chucpe. Ti, kteří na jednu stranu vyzývají k lásce, spojování, slušnosti a diskusi, na stranu druhou hned vyhrožují, rozdělují a nenávist z nich stříká jak pýcha z Tomáše Halíka. Opět to potvrzuje, co jsem říkal výše. Nedostatek pokory a respektu, a opět přepálení své snahy. Lidé jsou na extrémy často citliví. A za mě teda, jak v klipu chybí Hutka, Klus a Koller, tak to prostě nemůže být úplně Yoko Ono.

Ještě na chvilku zůstaňme u tématu 30. výročí sametové revoluce a hodnocení naší společnosti. Profesor Igor Lukeš říká, že po 30 letech je v Česku čas na úklid, souhlasíte? A od čeho se potřebujeme očistit?

Anketa

Chystáte se oslavovat 30. výročí ,,Sametové revoluce"?

6%
94%
hlasovalo: 27372 lidí
Zřejmě od všech Igorů Lukešů. Jsem rád, že česko-americký profesor ověnčený cenou od CIA, jak jsem teprve tento týden zaznamenal, konečně prokázal trochu sebereflexe.

Lukeš je dále zklamán stavem českých médií. „Trápí mě, kolik lidí začalo do veřejného prostoru aktivně šířit ruské profesionální dezinformace,“ uvedl Lukeš. Také ho prý někdy dokážou překvapit mladí lidé, třeba nějakým „šíleným názorem, který evidentně pochází z Parlamentních listů nebo z jiných dezinformačních zdrojů“. Co na to říci?

Igor Lukeš je vždycky velmi zklamán a dohnán k nepříčetnosti, pakliže dostane ve veřejném prostoru prostor někdo s názorem, který se odkloňuje od jeho nezpochybnitelného vidění světa. Mě překvapuje, že Lukeš je vůbec někdy překvapen, protože on coby koncentrovaná akademická schránka nenávisti, demagogie a arogance, většinou ví všechno nejlépe. Takový typický oblíbenec veřejnoprávních médií.

Hudebník Michael Kocáb se v rozhovoru pro Český rozhlas zhrozil nad současnou podobou Visegrádské čtyřky. Kdyby prý Václav Havel tušil, co se ze spolku stane, v hrobě by se obrátil. Myslíte, že to je s V4 skutečně tak špatné? Ohrožuje například naše členství ve V4 dobré vztahy v rámci EU?

Visegrádská čtyřka má pro nás, dle mého, vzhledem k naší geografické poloze a vzhledem k našemu separátně zcela zanedbatelnému vlivu v EU nezanedbatelný význam. V našem regionu je ještě svět rozhodně více v pořádku než na – pro některé zbožšťovaném – Západě. Takže společně máme možnost to, co je v pořádku, alespoň trochu bránit, nebo zpozdit často nevyhnutelné. Že panu Kocábovi zůstává pořád jen ten Václav Havel, je trochu smutné. Ostatně nevím, zda pan Havel v hrobě nerotuje, když vidí, jaká sekta se kolem jeho, z velké části uměle vytvořeného, kultu osobnosti, semkla.

Poslanec Václav Klaus ml. (Trikolóra) měl na základě studentské iniciativy vystoupit na půdě Jihočeské univerzity. Akci prý škola nejprve potvrdila, aby ji později na popud děkanky ekonomické fakulty, Dagmar Škodové Parmové, zrušila. Podle Trikolóry se škola odvolala na apolitičnost akademické půdy, obstojí takový argument?

Je přeci zcela logické, že protirežimní živly s vlastím názorem, které si dovolují kritizovat poměry v nedotknutelné liberální demokracii vedené EU do světlých dnešků a k ještě světlejším zítřkům, nemohou dostávat prostor na akademických půdách. Tam smějí pouze nezávislí a objektivní Moravcové, Fridrichové a Wollnerové z naší, vaší a hlavně jejich ČT, úderníci napojení na politické neziskovky nebo uvědomělí politici z takzvaného demobloku. Protože jen ti dokáží být apolitičtí tak nějak politicky správně a korektně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…