Pavlína Filipovská o Zemanovi: Buřt s cibulí, to jde k jeho kecům. To by bylo krásný, kdyby ho už nikdo nevolil! Zoufalé, člověk se stydí, že je Čech

19.08.2015 7:24

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Miloš Zeman trpí příšernou nemocí zvanou samolibost. To je velmi těžký úraz, a navíc neléčitelný. To tvrdí o českém prezidentovi herečka a moderátorka Pavlína Filipovská. V rozhovoru ParlamentníchListů.cz ale Filipovská na konto hlavy státu pronesla ještě další nelichotivá slova. „Pokud v učebnicích dějepisu bude pasáž o prezidentech, tak tu o Zemanovi budou mít žáci ohromně oblíbenou, protože bude plná poťouchlého humoru,“ řekla třeba.

Pavlína Filipovská o Zemanovi: Buřt s cibulí, to jde k jeho kecům. To by bylo krásný, kdyby ho už nikdo nevolil! Zoufalé, člověk se stydí, že je Čech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení busty bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda v zahradách pod Pražským hradem před Jazzovou sekcí

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentského období. Je podle vás dobře, že se prezidentem stal zrovna on? Jak v obecné rovině hodnotíte dva a půl roku jeho vládnutí?

To se ptáte špatně, protože já jsem Zemana nevolila a nepřála jsem si jej a celou dobu čekám jen na to, až to jeho období konečně skončí. Ale nějak to čekání nebere konce. Říkám to sice v kostce, ale je to za mne shrnutí pocitů.

Ale Miloš Zeman bude možná kandidovat do funkce prezidenta opětovně, tedy i v roce 2018.

Ne, proboha to snad neudělá! Kdyby to ale udělal, tak doufám, že tento národ přijde u volebních uren k rozumu, a nikdo už jej volit nebude. To by bylo krásný, kdyby se to splnilo!

Koho vy byste si přála na tomto postu? Jací protikandidáti by se vám osobně líbili? Možné třeba je, že proti Zemanovi se postaví Tomáš Halík nebo Jan Švejnar...

Ti dva jsou křehčí lidé, ale já bych jim věřila. A brala bych oba, neboť obou dvou si velice vážím. Mám ale na úvahy o tom, kdo by se mi líbil, snad ještě času dost, ne? Budu přemýšlet nad jmény; až na nějakého „svého“ kandidáta přijdu, dám vám vědět.

Co říkáte na lidi, kteří se kolem Miloše Zemana pohybují dnes a denně, ať je to Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček, Hynek Kmoníček či Jan Veleba? Dává mu tento hradní aparát dobrý servis?

Podle mne mu dávají takový servis, jaký si sám pan prezident zaslouží. Všichni sborem a pospolu a neochvějně kráčejí a kličkují mezi ostudami.

Zeman se vydal poměrně aktivně na pole zahraniční politiky. Kritizoval sankce proti Rusku, navštívil Moskvu a metropole dalších postsovětských států, rovněž jel do Číny. Co z jeho „východní“ politiky lze chválit? Dle expertů zanedbává tradiční pojetí lidských práv a preferuje dělání byznysu...

Tady záleží na tom, jak je člověk strojený, co mu bylo dáno do vínku, a Zeman je především absolutní necita, a to i v diplomacii. Hlavně si neuvědomuje ten fakt, že nám jako zemi a národu dělá venku ostudu. Člověk se už zase skoro stydí někde říci, že je Čech. Je to zoufalé! Všude tam, kam Zeman zamířil, nadělal ostudu a bylo to všechno špatně. Kdysi jsem měla z jeho cest velkou obavu, teď už jsem si tak nějak zvykla a už vím, jakou další ránu můžu od něj čekat.

Islám, imigrace, Islámský stát... Zde prezidentův hlas zní jasně: Odmítá přijímání muslimských uprchlíků, Islámský stát srovnává s nacismem, vybízí k ostraze hranic před imigranty. Liberální komentátoři ale tvrdí, že se podbízí xenofobním pudům české veřejnosti. Co vy na to?

V tom ale mají komentátoři pravdu. Vždyť on se podbízí každou chvíli něčemu a někomu jinému, a to podle toho, jak se mu to hodí – jednou to jsou odboráři, pak jsou to xenofobové a potřetí zase někdo jiný. On nemá žádný pevný názor a já tomu říkám, že to je kličkování mezi ostudami. A také mezi výroky. Kdyby si je po sobě přečetl a vrátila se mu soudnost, tak by ty své „vejšplechty“ nikdy nemohl podepsat. To, co on si myslí, tak já nikdy neberu v úvahu. Já jeho jméno dokonce přeskakuju i ve všech zprávách, protože by mne to zbytečně rozčílilo.

Musím k tomu podotknout, že hovoříte podobně jako režisér Jiří Menzel, s nímž jsem si o Zemanovi povídala jen den před vámi...

Jiří Menzel je ušlechtilý člověk; a co ho znám, tak má stále konzistentní názory.

Pojďme ale zpátky k hlavě státu a k jeho – jak jste říkala – vejšplechtům. Jistě si všichni vzpomínáme na jeho výroky typu „kunda sem, kunda tam“ a také na to, jak vláda „zkurvila“ služební zákon. Média pěkně rozmazávala i jeho vrávorání nad korunovačními klenoty. Pomohly tyto věci Zemanovi, nebo si jimi uškodil? Už v tomto svém razantním slovníku trochu ubral a přibrzdil své chování?

Já se obávám, že neubral a nepřibrzdil. On má ale tu vlastnost, že když někde udělá ostudu, tak pak udělá ještě větší, aby se ta první zamázla. To je ale docela dobrý manévr. V tomto směru mám paměť jako slon, takže některé věci se mi míhají reálně přímo před očima. Ovšem jsou tací, kteří mu na jeho taktiku naskočí a zapomenou na jeho jeden průšvih jen proto, že udělá hned nato další... Já jsem to řekla již na začátku: já ho na Hradě nechtěla a jen se těším na chvíli, až tam už nebude.

Dostatečně známá je antipatie Miloše Zemana vůči novinářům, novináři zase nemají rádi Zemana. Kdo za tento vztah může? Jsou novináři na prezidenta zbytečně zlí?

Já být novinářem, tak se mu vyhýbám. Zatímco novináři mají nějakou profesní etiku, tak on ji nemá. Nedbá ani na žádná pravidla a myslí si, že je všechno možné, a ono to není pravda. Pravda se ale vždy ukáže časem. Já se však bojím toho, že ty jeho nevychovanosti zvláště vůči vaší profesi možná ani lidé nevnímají tak citlivě či hluboce, protože do problematiky nevidí, a ani se nedovedou vcítit. Ovšem my, komedianti, s vámi novináři cítíme víc. Ale možná, že jsou lidi, kteří mu i tady v tom fandí. Prostě se jim líbí, že je to takový „buřt s cibulí“. Buřt s cibulí jde prostě krásně k jeho kecům.

S buřtem a cibulí jste mi hezky nahrála do noty, neboť právě lidé v regionech či v méně bohatších částech naší republiky naopak Zemana mezi sebou rádi vidí. Co vás napadá, když vidíte jásající davy vítající prezidenta, které ho leckdy považují za svého „tribuna“?

No, neřekla bych, že ho zrovna všude vítají s otevřenou náručí. Ono se to ale vždycky dělalo tak, že se hlavně natáčeli lidé, co prezidenta „vítají“, a to se pak pustí v televizi. Ale jsou i tací – a ti mi dělají radost – že na Zemana mávají jinými předměty. Pořád mezi námi existují lidé, co si nějaký rozum ještě zachovali.

Jenže tady máme druhý extrém, kdy je prezident veřejností častován výrazy typu „prase“ a je mu vyčítán k tomu i jeho vzhled, sklony k alkoholismu a kouření a jiné zcela osobní věci, kvůli kterým Zeman prý neumí reprezentovat. Je to zasloužené?

Takovéto věci jsou samy o sobě neskousnutelné! Toto se neříká, hrubé sdělování vlastních názorů se mezi slušnými lidmi nepěstuje, byť je to v zájmu určitého boje. Já si však takových obhroublých poznámek nevšímám, nemají totiž žádnou vypovídací hodnotu.

Vzpomněla jsem si na to, jak jste mi před časem říkala, že si házení vajíček loni v den výročí 17. listopadu Zeman zasloužil, dokonce i pískot, přitom ale jiné hrubé projevy lidí vůči němu jste téměř odsoudila...

Je příjemné a fajn, když někdo dokáže vyjádřit nesouhlas a pohrdání a odmítání, ale slušně. Já si myslím, že toho dotyčného něco jako pískot musí daleko víc bolet než samotný úder vejce do hlavy. Tedy pokud má rozum v hlavě. Proto jsem nebyla poťouchle úplně proti tomu, co se dělo 17. listopadu, ale řekněme si upřímně, že ani toto není noblesní projev nesouhlasu.

Sledujete prezidentovy projevy na veřejnosti anebo jeho slova pronesená k poslancům v Parlamentu? Můžeme tady říci, že se mu nedá upřít jistý um?

On podle mne nemluví dobře, i když mluví zpaměti, to je pravda. Jeho určitou devizou ale je, že nedoluje své „hluboké“ myšlenky z papíru. V tomto je chytrý jako opičák, protože má úžasnou paměť a k tomu si nastuduje i invektivy a citáty a pak je vyklopí. Je to zvláštní a kdyby to nebylo spojováno zrovna s jeho osobou, tak by se dalo dokonce i říci, že to je obdivuhodná vlastnost.

Zeman byl dlouholetým předsedou ČSSD, ale část sociálních demokratů ho přitom zcela pominula při prezidentských volbách v roce 2003. Myslíte si, že těmto „zrádcům“, kteří ho o prezidentský post připravili, již odpustil, anebo má pomstychtivost stále v sobě?

Samozřejmě, že ji má v sobě, neboť to je pomstychtivý člověk, protože trpí příšernou nemocí zvanou samolibost. A to je velmi těžký úraz, a navíc neléčitelný!

Který prezident od roku 1989 – když byste je měla srovnat do řady vedle sebe – byl pro naši společnost nejvíce užitečný? Byl to Havel, Klaus, či Zeman?

Já jsem to ParlamentnímListům.cz říkala už v minulosti, takže to zopakuji jen krátce: od doby prezidenta Václava Havla už nemám žádného prezidenta. Můj tatínek měl na psacím stole fotku pana prezidenta Masaryka a nedal ji pryč nikdy, doba nedoba. Já mám takto v srdci Václava Havla. Nebuďme ale pesimističtí, uvidíme, co a koho nám čas ještě přinese.

Čím se Miloš Zeman změnil od doby, kdy byl premiérem?

U něj žádná proměna nenastala, jenom zestárnul a začaly na něj útočit choroby.

A co říkáte na jeho dovolené v gumovém člunu? Fota z té jeho letošní se objevila i v bulvárním tisku.

Já mu rozumím v tom, že se cachtá v našem rybníku na nafukovací matraci či člunu. Ono to je totiž pro něj pohodlnější – dělá si, co chce, a jí, co chce, a nikdo na něj nekouká a má tam jistě svou kohortu, která ho obdivuje. To je prostě nádherné...

Nakonec zcela na závěr. Jakou stopu svým prezidentstvím Miloš Zeman dle vás zanechá českému národu? Co bude nejspíše napsáno pod jeho jménem v učebnicích dějepisu?

V učebnicích dějepisu se vždycky lhalo a možná, že se lže i dál, vždy je to poplatné době a také tomu, kdo to napsal. Na učebnice dějepisu – pokud nejde o úplně historická fakta – se nedá spolehnout. Ovšem ta o prezidentech zřejmě bude jednou z pasáží, kterou budou mít žáci ohromně oblíbenou, protože bude plná humoru. A to poťouchlého humoru, protože si budou říkat, že to není možné, že to je vtip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…